Εσύ έχεις δοκιμάσει να βουρτσίσεις τα δόντια σου με φυσικές οδοντόκρεμες; Τι πρέπει να ξέρεις

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Εσύ έχεις δοκιμάσει να βουρτσίσεις τα δόντια σου με φυσικές οδοντόκρεμες; Τι πρέπει να ξέρεις

Τι λένε οι ειδικοί για τις διαφορές μιας φυσικής οδοντόκρεμας από τις συμβατικές που μπορεί να βρούμε στο εμπόριο.

Το φθόριο έχει απασχολήσει πολύ τα Mέσα τα τελευταία χρόνια. Με διάφορες μελέτες να δείχνουν ανησυχία για τη στοματική μας υγεία, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να αφαιρέσουν από την καθημερινότητά τους προϊόντα που περιέχουν αυτό το χημικό στοιχείο. Έτσι φαίνεται πως οι φυσικές οδοντόκρεμες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλά φαρμακεία και κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Καθώς πολλοί άνθρωποι επιλέγουν βιολογικά προϊόντα χωρίς χημικά, η φυσική οδοντόκρεμα είναι σίγουρα ένα υποπροϊόν αυτής της τάσης.

Ωστόσο, πολλοί αμφισβήτησαν τις δυνατότητες καθαρισμού των φυσικών προϊόντων και το κατά πόσο αυτά καθαρίζουν πραγματικά τα δόντια μας. Ίσως η κύρια διαφορά μεταξύ της συμβατικής οδοντόκρεμας και των φυσικών επιλογών είναι το φθόριο, ένα ενισχυτικό μέταλλο που χρησιμοποιείται για την προστασία των δοντιών για δεκαετίες.

DIY Time! Φτιάξε τέλειο λευκαντικό δοντιών μόνο με δύο υλικά

Φθόριο: καλός ή κακός σύμμαχος

ODONTOKREMA.jpg

Το φθόριο χρησιμοποιείται καλύτερα για την προστασία της στοματικής μας κοιλότητας και χωρίς αυτό το συστατικό, μπορεί να αφήσει τα δόντια μας ευάλωτα. Η διαμάχη γύρω από αυτό, ωστόσο, περιλαμβάνει φήμες για υπερβολικό φθόριο που προκαλεί πονοκεφάλους, έκζεμα, ακόμη και ασθένειες όπως ο καρκίνος των οστών.

Με τόσες πολλές απόψεις μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις τι είναι καλύτερο για εσένα. Η οδοντίατρος με έδρα τη Νέα Υόρκη, Caroline Barsoum, μιλώντας στο περιοδικό Allure εξηγεί τον αριθμό των επιλογών που έχουμε σήμερα, λέγοντας ότι οι φυσικές οδοντόκρεμες μπορούν «να περιλαμβάνουν τα πάντα, από οδοντόκρεμα με άνθρακα και φόρμουλες αλατιού μέχρι οδοντόκρεμες με μαγειρικής σόδας, ως εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές οδοντόκρεμες φθορίου». Αλλά στην πραγματικότητα, το φθόριο προέρχεται επίσης από τη Γη. «Βρίσκεται σε όλο τον φλοιό της γης, στα νερά της βροχής, στα φυτά και είναι το μόνο συστατικό που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα προβλήματα στη στοματική κοιλότητα».

Άρα εκεί που καταλήγουμε είναι μέτρον άριστον...