Αν θέλεις αστραφτερό χαμόγελο, σταμάτα αυτές τις 7 κακές συνήθειες

Ιωάννα Τζανή
Αν θέλεις αστραφτερό χαμόγελο, σταμάτα αυτές τις 7 κακές συνήθειες

Είναι πολλές οι συνήθειες που μπορούν να βλάψουν τα δόντια και μερικές από αυτές δε σου είχαν περάσει καν από το μυαλό.

Το χαμόγελο είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρούμε στους άλλους, και το αντίστροφο, αφού είναι το χαρακτηριστικό εκείνο που μπορεί να φωτίσει ολόκληρο το πρόσωπό μας. Εκφράζει την ευτυχία, μπορεί να κρύψει τη λύπη, υποδηλώνει σαρκασμό και συχνά μας φέρνει πιο κοντά με τους ανθρώπους.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να καταστρέψουν το αστραφτερό χαμόγελό σου και να το κάνουν να χάνει τη λάμψη του μέρα με τη μέρα.

astraftero hamogelo

6 τροφές που χρωματίζουν τα δόντια και δεν το γνώριζες

Από τους λεκέδες που προκαλούνται από διάφορα φαγητά και ποτά, μέχρι το άνοιγμα των μπουκαλιών με τα δόντια, υπάρχουν πολλές μικρές - αλλά πολύ κακές - συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα.

Για πάμε να δούμε μερικές από αυτές, ώστε να σε βοηθήσουμε να τις κόψεις ή τουλάχιστον να τις ελαττώσεις, πριν να είναι αργά.

Χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και IQOS

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα ΙQΟΣ είναι μια συνήθεια που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Ο ορθοδοντικός Dr. Crutchfield προειδοποιεί τους ασθενείς του να μην τα χρησιμοποιούν, καθώς προκαλούν βλάβες στον ιστό των ούλων. «Αν και η έρευνα δεν είναι ακόμη σε προχωρημένο στάδιο, τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και πολλά άλλα ιδρύματα μελετούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στα δόντια», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ από τον Νοέμβριο του 2016, η οποία αποκαλύπτει ότι ορισμένες από τις αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, βλάπτουν τα κύτταρα του στόματος. «Η συμβουλή μου είναι να μην αποκτήσετε ποτέ τη συνήθεια του καπνίσματος, είτε πρόκειται για τα παραδοσιακά τσιγάρα, είτε για πούρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα ή ΙQOS», υποστηρίζει.



Κατανάλωση αναψυκτικών

Ένα αστραφτερό χαμόγελο μπορεί να εξασθενίσει πολύ γρήγορα εξαιτίας των λεκέδων που προκαλούν τα αναψυκτικά. Εάν καταναλώνεις αναψυκτικά όλη την ημέρα, επιτρέπεις στη ζάχαρη να «καθίσει» πάνω στα δόντια σου, προκαλώντας τερηδόνα και μελλοντικά οδοντικά προβλήματα. Επιπλέον, το ανθρακικό μειώνει το PH, κάτι που οδηγεί στην αποδυνάμωση του σμάλτου και συνεπώς σε κίτρινα δόντια.

Καφές και τσάι

Εάν είσαι λάτρης της καφεΐνης, καταλαβάινω ότι αυτή η... έκρηξη ενέργειας που σου παρέχει ο καφές και το τσάι, μπορεί να σε βοηθήσει να αντέξεις όλη την ημέρα και να βγάλεις εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις σου. Ωστόσο, οι χρωστικές ουσίες που περιέχει η καφεΐνη, επηρεάζουν αρνητικά το χαμόγελό σου και το κάνουν να χάνει μέρα με τη μέρα το εντυπωσιακό λευκό χρώμα του. Μήπως, λοιπόν, να το ξανασκεφτείς πριν πιεις το πρωινό latte σου;

Τροφές με σκούρο χρώμα

Η συχνή κατανάλωση σκουρόχρωμων τροφών όπως τα βατόμουρα, το κάρυ (ο κουρκουμάς έχει πολύ ισχυρή χρωστική ουσία), τα ρόδια και τα παντζάρια, μπορεί πραγματικά να καταστρέψει τα δόντια σου και να τα κάνει να δείχνουν πιο κίτρινα από ποτέ.



Σταμάτα επιτέλους να μασάς τα παγάκια

Μπορεί να νόμιζες μέχρι σήμερα ότι το μάσημα του πάγου είναι μια ακίνδυνη συνήθεια, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Πρόκειται για μια συνήθεια που μπορεί να καταστρέψει το χαμόγελό σου, καθώς προκαλεί μικρά, αόρατα κατάγματα στα δόντια. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα μικροσκοπικά κατάγματα αποδυναμώνουν τα δόντια, καθιστώντας την πιθανότητα ρωγμής ή σπασίματος ενός δοντιού, πολύ πιο πιθανή.

Όπως και να δαγκώνεις τα νύχια σου

Δεν είναι μόνο αυτά που καταναλώνεις, που κάνουν το χαμόγελό σου να υποβαθμίζεται. Το δάγκωμα των νυχιών είναι μια άκρως ανθυγιεινή συνήθεια από μόνη της, αν αναλογιστείς πόσα μικρόβια εισχωρούν στο στόμα σου, αλλά πέρα από αυτό, προκαλεί φθορές και στα δόντια σου.

Άνοιγμα μπουκαλιών με τα δόντια

Η συνήθεια του να ανοίγεις τα μπουκάλια με το στόμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη των δοντιών και σε δυσανάλογο ή μη ελκυστικό χαμόγελο.

Δες στη photo gallery ποιες ακόμη συνήθειες βλάπτουν τα δόντια και το χαμόγελό σου.