Βαμμένα κόκκινα αυγά: Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για να μπορείς να τα τρως με ασφάλεια

Πατούλια Κατερίνα
Βαμμένα κόκκινα αυγά: Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για να μπορείς να τα τρως με ασφάλεια

Και τώρα που βάψαμε τα αυγά, είναι η ώρα να τα φυλάξουμε με ασφάλεια για να μπορούμε να τα καταναλώσουμε χωρίς να πάθουμε τίποτα. 

Αν έχεις ήδη ολοκληρώσει την βαφή των φετινών πασχαλινών αυγών, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πόση ώρα μπορείς να τα αφήσεις εκτός ψυγείου.

Ο ΕΟΔΥ έκανε μια σημαντική ανακοίνωση για την ασφάλεια των τροφίμων του Πάσχα.

Όσον αφορά τα αυγά, η διατήρησή τους πρέπει να γίνει στο ψυγείο.

Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρούμε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν. Αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (πχ χειροποίητη μαγιονέζα) καθώς επίσης την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.

Αν επιθυμείς να καταναλώσεις τα αυγά που έβαψες, βεβαιώσου ότι έχεις χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα. Διατηρούμε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου).

Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.

Θυμήσου: Είναι σημαντικό να έχεις βράσει αυγά που είχαν κέλυφος χωρίς κανένα ράγισμα ή σπάσιμο γιατί έτσι μειώνεται εξαρχής ο χρόνος που έχεις μέχρι να τα καταναλώσεις.

Όσο για τη διατήρηση του κρέατος ισχύουν τα εξής:

Βεβαιώσου ότι η απόψυξη στο κρέας έγινε ακολουθώντας τα σωστά βήματα:

Η απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να διαρκέσει περίπου 24 ώρες, όταν πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι.

Ποσότητα κρέατος περίπου 4,5 κιλών χρειάζεται αρκετές μέρες ώστε να αποψυχθεί πλήρως.

Αποψύχουμε το αιγοπρόβειο κρέας τοποθετώντας το στη συντήρηση του ψυγείου, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.

Όταν αποψυχθεί, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 3 έως 5 ημέρες -όταν είναι μπριζόλες, παϊδάκια- και 1 έως 2 ημέρες όταν είναι κιμάς.

Όταν αποψυχθεί στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.

Το ωμό κρέας:

Διατηρούμε το ωμό κρέας στο ψυγείο, χωριστά από άλλα ωμά (πχ φρούτα ή λαχανικά) ή μαγειρεμένα τρόφιμα, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους. Διατούμε το αιγοπρόβειο κρέας στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C. Τοποθετούμε το μαριναρισμένο κρέας στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψουμε.

Ψήνουμε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C. Το κρέας είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63°C και το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» σε αυτή τη θερμοκρασία για 3 λεπτά.

Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο, μαγειρεύουμε επαρκώς το κρέας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής. Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3-4 ημέρες. Καταναλώνουμε το μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών (ή 1 ώρας αν η θερμοκρασία είναι 32°C). Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, τοποθετούμε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία -4°C, σε καλυμμένα δοχεία και το καταναλώνουμε το εντός 3-4 ημερών, κρύο ή αφού προηγουμένως το ζεστάνουμε στους 74°C.

Θυμόμαστε ότι είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων. Χρησιμοποιούμε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίες και εργαλεία (πχ μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα κρέατα και τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Tags
DPG Network