Μήπως ο πολύς ύπνος δεν είναι τόσο θεραπευτικός όσο νομίζουμε; Νέα έρευνα από το MIT αποκαλύπτει

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Μήπως ο πολύς ύπνος δεν είναι τόσο θεραπευτικός όσο νομίζουμε; Νέα έρευνα από το MIT αποκαλύπτει

Μελέτη από το MIT μάς ανοίγει τα μάτια για τον ύπνο.

Για τους περισσότερους από εμάς ο περισσότερος ύπνος φαίνεται να παρέχει μεγάλα οφέλη. Πολλοί θεωρούν ότι τους προσφέρει όχι μόνο αυξημένη ενέργεια μέσα στην ημέρα, αλλά και συναισθηματικό έλεγχο καθώς επίσης και βελτιωμένη αίσθηση ευεξίας.

Αλλά μια νέα μελέτη που συντάχθηκε από οικονομολόγους του MIT περιπλέκει αυτήν την εικόνα, υποδηλώνοντας ότι περισσότερος ύπνος, από μόνος του, δεν είναι απαραίτητα επαρκής για να επιφέρει τέτοιου είδους ελκυστικές βελτιώσεις.

Κι όμως μια χούφτα πατατάκια μπορούν να επηρεάζουν τα όνειρά σου- Δες πώς

Η μελέτη βασίζεται σε ένα χαρακτηριστικό πείραμα εργαζομένων χαμηλού εισοδήματος στο Chennai της Ινδίας, όπου οι ερευνητές μελέτησαν τους κατοίκους όταν βρίσκονταν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους ρουτίνας. Το πείραμα είχε σκοπό να αυξήσει τον ύπνο των συμμετεχόντων κατά περίπου μισή ώρα τη νύχτα, κάτι που φαινομενικά θα είχε απίστευτα μεγάλο κέρδος. Και όμως, ο περισσότερος ύπνος το βράδυ δεν βελτίωσε την παραγωγικότητα της εργασίας, τα κέρδη, τις οικονομικές επιλογές, την αίσθηση ευεξίας ή ακόμα και την αρτηριακή τους πίεση. Το μόνο πράγμα που έκανε, προφανώς, ήταν να μειώσει τον αριθμό των ωρών που δούλευαν.

«Προς έκπληξή μας, αυτές οι παρεμβάσεις στον νυχτερινό ύπνο δεν είχαν καμία απολύτως θετική επίδραση σε κανένα από τα αποτελέσματα που μετρήσαμε», λέει ο Frank Schilbach, οικονομολόγος του MIT και συν-συγγραφέας μιας νέας εργασίας που περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα της μελέτης.

Τα ευρήματα αφήνουν ανοιχτή την πιθανότητα ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κοιμούνται πιο ήσυχα, αντί για πολλές ώρες. «Η ποιότητα του ύπνου των ανθρώπων είναι τόσο χαμηλή σε αυτές τις συνθήκες στο Τσενάι που η προσθήκη ύπνου κακής ποιότητας μπορεί να μην έχει τα οφέλη που θα είχε άλλη μισή ώρα ύπνου εάν είναι υψηλότερης ποιότητας», προτείνει ο Schilbach.