Ναι, ο τρόπος που κοιμάσαι προκαλεί ρυτίδες – Διάβασε τι μπορείς να κάνεις

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Ναι, ο τρόπος που κοιμάσαι προκαλεί ρυτίδες – Διάβασε τι μπορείς να κάνεις

Ούτε στον ύπνο δεν μπορούμε να γλιτώσουμε από το γήρας. Η στάση στην οποία κοιμόμαστε παίζει ρόλο στη δημιουργία ρυτίδων και σήμερα θα αναλύσουμε το θέμα γιατί… αρκετά πια!

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) δεν μπορώ να κοιμηθώ ανάσκελα. Ακόμα και αν ξεκινήσω τη διαδικασία του ύπνου ξαπλωμένη στην πλάτη μου, είναι 100% σίγουρο ότι, κάποια στιγμή, θα γυρίσω στο πλάι (στα αριστερά συγκεκριμένα) ή μπρούμυτα. Δεν ξεκουράζομαι αλλιώς.

Ο ύπνος θα έπρεπε να είναι πιο απλός από αυτό! Δεν θα έπρεπε να αγχωνόμαστε για τη στάση στην οποία κοιμόμαστε. Αγχωνόμαστε όμως ή μάλλον, εγώ αγχώνομαι. Από την ημέρα που διάβασα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η στάση του ύπνου για την επιδερμίδα δεν μπορώ να το ξεχάσω.

Περνάω τουλάχιστον 20 λεπτά μπροστά στον καθρέφτη μου το βράδυ, κάνοντας καθαρισμό, φορώντας αμπούλες, ορούς και κρέμες και κάνοντας μασάζ μέχρι που δεν μπορώ να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά, μόνο και μόνο για να κοιμηθώ στο πλάι και να αποκτήσω ρυτίδες. Είναι άδικο! Είναι όμως και αλήθεια…

pexels-miriam-alonso-7622514.jpg

Η Υβόννη Μπόσνιακ δεν ζει χωρίς lip balm και θέλει να μεγαλώσει όμορφα σαν την Audrey Hepburn

Τι συμβαίνει;

Όχι, δεν σου λέω ότι πρέπει να σταματήσεις την βραδινή σου περιποίηση, αντιθέτως! Πρέπει να τη συνεχίσεις εντατικά. Όσο εσύ κοιμάσαι, το σώμα σου εκμεταλλεύεται όλα όσα του δίνεις και κάνει μικρά θαύματα. Αυτό που πρέπει ίσως να κάνεις και να κάνω, είναι να κοιμηθούμε αλλιώς.

Βλέπεις, ρώτησα τους δερματολόγους-συνεργάτες του Queen.gr και μου επιβεβαίωσαν ότι, οι πτυχές που δημιουργούνται στην επιδερμίδα όταν το κεφάλι έρχεται σε επαφή με το μαξιλάρι, μπορεί να καταλήξουν να μετατρέπονται σε ρυτίδες, ιδίως αν κοιμάσαι πάντα από την ίδια πλευρά. Δεν είναι μόνο οι ρυτίδες που πρέπει να μας απασχολούν όμως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτός από τις ρυτίδες, το να κοιμόμαστε μπρούμυτα ή στο πλάι, μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλες αλλαγές του δέρματος που σχετίζονται με την ηλικία, όπως για παράδειγμα η απώλεια όγκου. Μάλιστα, όλοι οι δερματολόγοι, μου είπαν (με τον έναν τρόπο ή τον άλλο), ότι μπορούν να καταλάβουν από ποια μεριά κοιμόμαστε αμέσως μόλις δουν το πρόσωπό μας #Mindblown!

pexels-ketut-subiyanto-4473864.jpg

Νήματα προσώπου: Τι κάνουν; Πόσο ασφαλή είναι; Πόσο κρατούν; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Τι πρέπει να κάνουμε;

Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι να κοιμόμαστε ανάσκελα, αλλά και εδώ υπάρχουν αρκετά Logistics… Πρέπει να βρούμε το τέλειο επίπεδο ανάκλισης του κεφαλιού. Αν έχεις αρχίσει να κουράζεσαι με αυτά που διαβάζεις καταλαβαίνω, και εγώ οριακά έγινα έξαλλη. Αν ωστόσο δεν βρεις την τέλεια γωνία στην οποία πρέπει να κοιμηθείς ανάσκελα, θα προκύψουν άλλα προβλήματα.

Αν η γωνία είναι πολύ μεγάλη και το κεφάλι σου πολύ ανασηκωμένο, μπορεί να δημιουργηθεί χαλάρωση στον λαιμό και ρυτίδες στον λαιμό. Αντιθέτως, αν η γωνία είναι πολύ μικρή, τότε σίγουρα θα ξυπνήσεις με πρησμένα μάτια και πρόσωπο από τη συσσώρευση λεμφικού υγρού στο κεφάλι. Δεν κερδίζεις…

Έξαλλη!

Και τι γίνεται αν, όπως εγώ, δεν μπορείς να κοιμηθείς όλο το βράδυ ανάσκελα; Υπάρχουν μαξιλάρια που μπορούν να κάνουν τον ύπνο στην πλάτη σου πιο υποφερτό. Προσωπικά δεν τα έχω δοκιμάσει γιατί λατρεύω τα αφράτα, μαλακά, τεράστια πουπουλένια μαξιλάρια (τα οποία και έχω πληρώσει πανάκριβα) αλλά σου τα συστήνω, είναι ανατομικά και βοηθούν στον ύπνο.

pexels-cottonbro-4690707.jpg

Self-Tan Season: Όλα τα tips και τα καλύτερα αυτομαυριστικά για να δείχνεις sunkissed από τώρα

Αν είσαι –όπως εγώ- ο απόλυτος επαναστάτης του ύπνου και καλοπερασάκιας, και δεν θέλεις ούτε να αλλάξεις μαξιλάρι μήπως και καταφέρεις να κοιμηθείς ανάσκελα, υπάρχει μία ακόμα λύση. Η μεταξένιες μαξιλαροθήκες είναι πολύ πιο φιλικές προς την επιδερμίδα (και τα μαλλιά by the way) και σε αυτές ναι, έχω επενδύσει. Το αν μου αρέσουν είναι μία άλλη υπόθεση.

Είναι η μία υποχώρηση που αποφάσισα να κάνω προκειμένου να σωθώ από τις ρυτίδες στον ύπνο και να πάψω να ξαπλώνω στο κρεβάτι μου κατάκοπη αλλά αγχωμένη. Πρόσφατα βέβαια, διάβασα και για κάποια pads σιλικόνης τα οποία εφαρμόζουν σε σημεία που σε ενδιαφέρουν (μάγουλα, λαιμό κλπ) και αποτρέπουν το δέρμα από το να «τσαλακώνεται», αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα. Για τώρα, βάζω τη ρετινόλη μου ευλαβικά, κάνω τα μασάζ μου και πέφτω στη μεταξένια μαξιλαροθήκη.

Αν εσύ καταφέρεις να μάθεις τον εαυτό σου να κοιμάται και να ξεκουράζεται ανάσκελα, θα ήθελα πολύ να μάθω πώς το έκανες.

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του χρώματος: Μία κουβέντα με τον Νικόλα Βιλλιώτη