5 σημάδια που στέλνει το σώμα σου ότι παίρνεις υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
5 σημάδια που στέλνει το σώμα σου ότι παίρνεις υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D

Τι πρέπει να γνωρίζεις για την πρόσληψη της βιταμίνης D. Το σώμα σου μπορεί να μιλήσει με 5 τρόπους.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, αλλά η κατανάλωση πάρα πολλών βιταμινών μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αν και πολλοί έχουν ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, το ποσοστό των ατόμων που εκτέθηκαν στην τοξικότητα της βιταμίνης D στην Αμερική, αυξήθηκε κατά 1.600% μεταξύ 2005 και 2011, σύμφωνα με στοιχεία του US Poison Control.

Το σώμα μπορεί να πάρει τη βιταμίνη D φυσικά από το φως του ήλιου και τροφές όπως το συκώτι, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έλλειψη λόγω του χρόνου παραμονής τους σε εσωτερικούς χώρους, δήλωσε ο Δρ Zhaoping Li, διευθυντής του Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Los Angeles' Center for Human Nutrition.

Θέλεις ένα άμεσο boost για το ανοσοποιητικό σου; 3 μυστικά για να το πετύχεις

«Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν πραγματικά πολλά συμπληρώματα», είπε ο Li. Ευτυχώς, σύμφωνα με τον γιατρό, η υπερβολική δόση βιταμίνης D δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο η βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να προκαλέσει γρήγορα ηπατική τοξικότητα και να απαιτήσει μεταμόσχευση οργάνου. Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D θα μπορούσε, ωστόσο, να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως έμετο, δυσκοιλιότητα και μυϊκές κράμπες.

Τι πρέπει όμως να γνωρίζεις για την πρόσληψη της βιταμίνης D και πώς θα καταλάβεις ότι λάμβάνεις υπερβολική ποσότητα; Το σώμα σου μπορεί να μιλήσει. Εδώ θα δεις 5 σημάδια που το αποδεικνύουν.

1. Πάντα διψάς και έχεις συχνοουρία

1651751451814-503312137-nero.jpg

Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση της απορρόφησης ασβεστίου από το σώμα. Αλλά η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει υπερασβεστιαιμία. Τα νεφρά εργάζονται σκληρότερα για να φιλτράρουν το ασβέστιο, προκαλώντας υπερβολική δίψα και συχνοουρία. Το πολύ ασβέστιο μπορεί επίσης να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά και καρδιακή βλάβη, ανέφερει το Insider.

2. Νιώθεις μπερδεμένη

Άλλα συμπτώματα υπερασβεστιαιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν σύγχυση, κατάθλιψη , και κούραση. Σε μια μελέτη του 2021, ένας 64χρονος άνδρας έλαβε κατά λάθος 200.000 IU βιταμίνης D καθημερινά για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα — περισσότερες από 300 φορές υψηλότερες από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Μπήκε στα επείγοντα σε κατάσταση «αποφράγματος» και δεν μπορούσε να δώσει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Παρέμεινε ταραγμένος και μπερδεμένος τις πρώτες 10 ημέρες νοσηλείας, αλλά σταδιακά βελτιώθηκε μετά τη λήψη περισσότερου ασβεστίου.

3. Έχεις μυϊκούς πόνους και κράμπες

ponoi_stin_koilia.jpg

Οι μυϊκοί πόνοι, η αδυναμία, οι κράμπες και οι συσπάσεις μπορεί να προέρχονται από υπερασβεστιαιμία, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Η υπερασβεστιαιμία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες.

4. Πέφτεις πολύ συχνά κάτω

ponoi.jpg

Η λήψη περισσότερων από 4.000 IU βιταμίνης D μπορεί επίσης να αυξήσει την ασβεστοποίηση των μαλακών ιστών ή των αγγείων, κάτι που μπορεί να διακόψει την κανονική λειτουργία του σώματος και να οδηγήσει σε πόνο. Εάν πέφτεις περισσότερο ή αισθάνεσαι σκληρά χτυπήματα στο στήθος, το λίπος ή τους μύες σου, ίσως γι΄αυτό να ευθύνεται η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνη D.

5. Έχεις δυσκοιλιότητα, ναυτία ή εμετό

Ο Li δηλώνει ότι τα γαστρεντερικά προβλήματα είναι ένας κοινός δείκτης ότι μπορεί να παίρνεις υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D. Τα προβλήματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, δυσκοιλιότητα και αφυδάτωση. «Το σώμα σας προσπαθεί να απαλλαγεί από το πραγματικό ασβέστιο που απορροφάται», λέει ο Li, αναφερόμενος τόσο στα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος όσο και στην υπερβολική ούρηση. «Αυτές είναι οι κύριες ανησυχίες για την τοξικότητα της βιταμίνης D — ακόμα κι αν δεν είναι τόσο κακή όσο η βιταμίνη Α».

Πηγή: insider.com