10 τροφές που περιέχουν κάλιο και βοηθούν στην υγεία της καρδιάς σου

10 τροφές που περιέχουν κάλιο και βοηθούν στην υγεία της καρδιάς σου

Μάθε ποιες είναι και βάλτες στο πρόγραμμά σου.

Όσο περισσότερο κουραζόμαστε τόσο περισσότερες βιταμίνες έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για να ανταπεξέλθει στο συνεχόμενο απαιτητικό πρόγραμμα που ακολουθούμε. Μιλάμε συνεχώς για super τροφές και τις ευεργετικές τους ιδιότητες, λίγοι όμως από εμάς καταφέρνουμε τα εντάξουμε στη ζωή μας.

Οι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά προσφέρουν πολλές βιταμίνες για την καλή υγεία και λειτουργία διάφορων οργάνων του σώματος μας όμως πόσα από αυτά τα superfoods τελικά εντάσσουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα;

Η κατανάλωση περισσότερου καλίου είναι απαραίτητη όχι μόνο για την υγεία της καρδιάς μας ,αλλά και για το μυοσκελετικό μας συστήματα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση καλίου (RDA) είναι 4.700 χιλιοστόγραμμα για άνδρες και γυναίκες.

Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο φαίνεται ότι έχει ισχυρές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Συσχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή αποπληξία, καρδιοπάθεια και γενικά, για καρδιαγγειακή πάθηση. Το κάλιο είναι απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή των ατόμων με υπέρταση, διότι βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου.

Άλλες σημαντικές ιδιότητες του καλίου είναι η λειτουργία του εγκεφάλου, αφού τα κανάλια καλίου στον εγκέφαλο παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Μερικές έρευνες έχουν δείξει μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα που ακολουθούσαν με διατροφή πλούσια σε κάλιο.



Μια άλλη, εξίσου σημαντική ιδιότητα του καλίου είναι, ότι βοηθά στα αντανακλαστικά των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά μηνυμάτων από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο.

Το κάλιο δεν αποθηκεύεται στο σώμα μας και έτσι πρέπει να το προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Αλλά αντίθετα με όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα , οι μπανάνες δεν είναι καν στη λίστα των top 10 superfoods που περιέχουν κάλιο! Έτοιμη να διαπιστώσεις ποιες τροφές περιέχονται στη λίστα;

1.Ψημένες πατάτες

2.Γλυκοπατάτα

3.Σολωμός

4.Σπανάκι

5.Λευκά φασόλια

6.Κολοκύθα

7.Ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι

8.Γυαλιστερές

9.Φασόλια σόγιας

10.Χαρούπι