Τι θα ήθελαν οι γιατροί να γνωρίζουν εκείνοι που υποφέρουν από ημικρανίες

Τι θα ήθελαν οι γιατροί να γνωρίζουν εκείνοι που υποφέρουν από ημικρανίες

Οι 2 τύποι ημικρανίας και πώς θα τους ξεχωρίσεις από τους απλούς πονοκεφάλους.

Οι πονοκέφαλοι γενικά μπορεί να διαταράξουν την ημέρα ενός ατόμου, όσοι πάσχουν από ημικρανίες το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Ειδικά για αυτή την μερίδα του κόσμου -που πιστέψτε μας είναι πάρα πολλοί- η ενόχληση μπορεί να είναι τόσο ακραία που οι απλοί πονοκέφαλοι μοιάζουν ...παιχνιδάκι μπροστά τους!

Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν και τις δυο λέξεις, περιγράφοντας ένα απλό πόνο στο κεφάλι, ωστόσο δεν ταξινομούνται όλοι οι πονοκέφαλοι ως ημικρανίες. Αυτή η νευρολογική πάθηση μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικό πόνο που μπορεί να αφήσει ένα άτομο στο κρεβάτι για μέρες.

Ημικρανίες τέλος! 7 σπιτικές «συνταγές» για να τις καταπολεμήσεις

Ωστόσο, άλλες φορές, τα άτομα με ημικρανίες μπορεί να μην αισθάνονται καθόλου πόνο. Μπορεί να παρουσιάσουν οπτικές διαταραχές (ναι, αυτό το τρέμουλο στα μάτια) ή άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, ευερεθιστότητα και δυσκολία στην ομιλία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με το αν πρόκειται για ημικρανία ή για κάτι πιο σοβαρό.

imikrania3.jpg

Η Nancy L. Mueller, MD, νευρολόγος και ειδικός στη διαχείριση πόνου στο ιδιωτικό ιατρείο στο Englewood Cliffs, στο New Jersey, αποκαλύπτει τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς για την ημικρανία—μια κατάσταση που επηρεάζει τουλάχιστον 39.000.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, φανταστείτε πόσοι είναι σε ολόκληρο τον κόσμο-. Η Δρ Mueller είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Langone Health της Νέας Υόρκης και γενικό μέλος του Τμήματος Οργανωμένου Ιατρικού Προσωπικού της AMA.

Πώς θα ξεχωρίσεις τους τύπους της ημικρανίας

imikrania1.jpg

«Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ημικρανιών», λέει η γιατρός. «Ο κύριος τύπος ημικρανίας είναι αυτός που είναι με ή χωρίς πρόδρομο, που είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα που υποδηλώνει την έναρξη της ημικρανίας. Η κοινή ημικρανία συνοδεύεται επίσης με το παλμικό συναίσθημα, με συνήθως φωτοφοβία ή φωνοφοβία, που σημαίνει ότι τα φώτα σας ενοχλούν ή ο θόρυβος». Αυτή η κοινή ημικρανία μπορεί επίσης να σχετίζεται με «ναυτία και έμετο ή απλώς ναυτία», λέει η Δρ Mueller.

«Ο δεύτερος τύπος είναι μια περίπλοκη ημικρανία, η οποία είναι παρόμοια με την κοινή ημικρανία, αλλά με την προσθήκη νευρολογικών συμπτωμάτων που μιμούνται ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή μια προειδοποίηση για εγκεφαλικό». Υπάρχουν και άλλοι τύποι, όπως η αιθουσαία ημικρανία, που προκαλεί ίλιγγο στους ασθενείς και συχνά οδηγεί σε παραπομπές νευρολογίας. Και ορισμένες ημικρανίες επηρεάζουν την όραση στην οφθαλμική ημικρανία, και ακόμη και οι οφθαλμίατροι θα αναζητήσουν νευρολόγους για βοήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Υπάρχουν αντικειμενικές αλλαγές στις αισθήσεις ενός ασθενούς που είναι τρομακτικές —ακόμα και για τους γιατρούς», συμπληρώνει η γιατρός.

Τώρα ξέρεις τι μπορεί να έχεις κάθε φορά που πονά το κεφάλι σου!