Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Γιατί να κάνω τσεκ-απ γονιμότητας πριν τα 30;

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Γιατί να κάνω τσεκ-απ γονιμότητας πριν τα 30;

Στις 15 Ιουνίου τιμάται η γονιμότητα.

Στις 15 Ιουνίου γιορτάζει η γονιμότητα! Είναι η μέρα που η Assisted Conception Taskforce (ACT) έχει καθιερώσει ως «Ημέρα Γονιμότητας», ως ημέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.

Τι μπορούν να κάνουν όμως οι γυναίκες για τη γονιμότητά τους πριν τα 30; Σε πολλές γυναίκες ίσως φαίνεται πολύ νωρίς για να ασχοληθούν με τη γονιμότητά τους, αλλά πραγματικά δεν είναι. Η ηλικία σίγουρα επηρεάζει τη γονιμότητα, γι’ αυτό η πρόληψη μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμβουλος.

Τι μπορεί να ελέγξει ένα τσεκ-απ γονιμότητας πριν τα 30;

Με τον έλεγχο της γονιμότητάς μας πριν τα 30, μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα της γονιμότητάς μας σε συνάρτηση και με τη γενική μας υγεία και τη φυσική μας κατάσταση. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε το σώμα μας, το δέρμα μας, την υγεία μας και φυσικά τη γονιμότητά μας, είτε για το παρόν είτε για το μέλλον.

Πάμε να δούμε τι μπορούμε να ελέγξουμε: το περιβάλλον της μήτρας μας με έναν απλό υπέρηχο από τον ειδικό αναπαραγωγής, το επίπεδο των ορμονών των ωοθηκών με απλές αιματολογικές εξετάσεις και τη διαβατότητα των σαλπίγγων μας με τη νέα ανώδυνη σαλπιγγογραφία.

Γνωρίζοντας τη γονιμότητά της κάθε γυναίκα μπορεί να πάρει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για την ίδια, για το σώμα της. Ο γιατρός αναπαραγωγής θα μπορέσει να εντοπίσει τυχόν παράγοντες υπογονιμότητας και να προτείνει το καταλληλότερο πλάνο θεραπείας.

Είτε μια γυναίκα ξεκινάει τις προσπάθειές της για να αποκτήσει το μωράκι της είτε επιθυμεί για γνωρίζει τις επιλογές της για το μέλλον, ένας έλεγχος γονιμότητας πριν τα 30 αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια της!

Μη διστάσετε να ελέγξετε κι εσείς τη γονιμότητά σας, μη διστάσετε να γνωρίσετε τη γονιμότητά σας, μη διστάσετε να αγαπήσετε το σώμα σας.

* Ευχαριστούμε το γυναικολόγο αναπαραγωγής κο. Ευριπίδη Μαντούδη για τις ιατρικές πληροφορίες!