Νέα έρευνα δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D οδηγούν σε άνοια - Πώς συνδέονται

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D οδηγούν σε άνοια - Πώς συνδέονται

Η λήψη αρκετής ποσότητας αυτού του θρεπτικού συστατικού στη διατροφή σου ή μέσω συμπληρωμάτων, αποτρέπει την άνοια και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Είναι ευρέως γνωστό ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι ευεργετική για τον οργανισμό, αφού αυτή η θρεπτική ουσία βοηθά τους μύες να κινούνται, το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τις λοιμώξεις, ενώ συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition αποκάλυψε ότι μπορεί επίσης να αποτρέψει μια βασική γνωστική πάθηση που συχνά σχετίζεται με τη γήρανση: την άνοια. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι χαμηλές ποσότητες βιταμίνης D συνδέονται με χαμηλούς όγκους εγκεφάλου, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Γιατί πρέπει να πίνετε το ζουμί από το τουρσί - 6 οφέλη για την υγεία

Πώς συνδέεται η βιταμίνη D με την άνοια

Η μελέτη, που υποστηρίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας, ανέλυσε δεδομένα από 294.514 συμμετέχοντες από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέσω της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα των ατόμων με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (25 nmol/L) και τις πιθανότητές τους να εμφανίσουν άνοια και εγκεφαλικό. Το έκαναν αυτό χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Μη Γραμμικής Μεντελικής Τυχαιοποίησης (MR), η οποία μετρά τις παραλλαγές στα γονίδια για να ανακαλύψει την επίδραση μιας τροποποιήσιμης έκθεσης στην ασθένεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια περιστασιακή επίδραση της άνοιας με βάση την έλλειψη βιταμίνης D. «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξέτασε την επίδραση των πολύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στους κινδύνους άνοιας και εγκεφαλικού, χρησιμοποιώντας ισχυρές γενετικές αναλύσεις σε μεγάλο πληθυσμό», λέει η Elina Hyppönen, καθηγήτρια και ανώτερη ερευνήτρια και διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Ακριβείας Υγείας της UniSA.

Και προσθέτει:

«Σε ορισμένα πλαίσια, όπου η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι σχετικά συχνή, τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους κινδύνους άνοιας. Πράγματι, σε αυτόν τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου παρατηρήσαμε ότι έως και 17% των περιπτώσεων άνοιας μπορεί να είχαν αποφευχθεί με την ενίσχυση των επιπέδων βιταμίνης D για ένα φυσιολογικό εύρος».

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανόηση του φυσιολογικού εύρους (50 nmol/L) της πρόσληψης βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. «Η άνοια είναι μια προοδευτική και εξουθενωτική ασθένεια που μπορεί να καταστρέψει άτομα και οικογένειες. Εάν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα διασφαλίζοντας ότι κανένας από εμάς δεν έχει σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, θα είχε επίσης περαιτέρω οφέλη και θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την υγεία και την ευημερία για χιλιάδες», υποστηρίζει η Hyppönen.