Είναι η φαγούρα μεταδοτική;

Είναι η φαγούρα μεταδοτική;

Είναι, είναι αλλά και αυτό μεσ' στο μυαλό μας είναι.

Διότι για όλα φταίει αυτός ο εγκέφαλος, τελικά, o οποίος επηρεάζει όσο τίποτα άλλο τις σωματικές λειτουργίες μας. Πόσες φορές δεν είδατε κάποιον να ξύνεται και νιώσατε αμέσως και εσείς μια μικρή φαγούρα; Πρόκειται για το ίδιο εφέ με το χασμουρητό που είναι ιδιαίτερα κολλητικό και αρκεί για να το «τσιμπήσετε» να δείτε κάποιον να χασμουριέται.

Σύμφωνα με μελέτη του Wake Forest University της Β.Καρολίνας των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό περιοδικό δερματολογίας British Journal of Dermatology αρκεί ακόμα και η παρακολούθηση ενός βίντεο με κάποιον που ξύνεται για να τον μιμηθούν όλοι όσοι τον βλέπουν, εντελώς ενστικτωδώς.

Σύμφωνα με τους μελετητές η μεταδοτικότητα της φαγούρας οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος υπερευαισθητοποιείται και πιστεύει πως και το δικό του δέρμα υποφέρει, οπότε αντιδρά ξύνοντάς το παρόλο που η αίσθηση κνησμού δεν έχει κανένα αληθινό αίτιο. Οι δερματολόγοι νιώθουν φαγούρα κάθε φορά που βλέπουν τους ασθενείς τους να ξύνονται, η συγγράφουσα του άρθρου νιώθει φαγούρα καθώς μιλά γι αυτήν και εσείς που το διαβάζετε σίγουρα έχετε κάποια στιγμή ξυστεί λιγάκι. Η μεταδοτικότητα της φαγούρας δεν είχε ερευνηθεί διεξοδικά αλλά τα πειράματα του Πανεπιστημίου Wake Forest σε 25 εθελοντές έδειξαν πως εκείνοι που έβλεπαν το βίντεο με κάποιον να ξύνεται ένιωθαν φαγούρα (και ξύνονταν) 25 φορές περισσότερο από όσο εκείνοι που δεν παρακολουθούσαν κάποιον με φαγούρα στην οθόνη τους. Η φαγούρα προκαλείτο με τον ίδιο ρυθμό τόσο σε άτομα με δερματικά προβλήματα όσο και σε ανθρώπους απολύτως υγιείς και ακόμα κι όταν οι εθελοντές έλαβαν πάνω στο δέρμα τους ισταμίνη για την πρόκληση φαγούρας σε συγκεκριμένα σημεία, εκείνοι συνέχιζαν να ξύνονται σε άλλα σημεία και όχι μόνο εκεί όπου είχε τοποθετηθεί η ουσία.

Κάποιος κεντρικός εγκεφαλικός μηχανισμός είναι υπεύθυνος για όλα αυτά και τα καταφέρνει να προκαλέσει κνησμό ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο ερέθισμα πάνω στο δέρμα. Παρόμοιες έρευνες έχουν δείξει πως τις ίδιες αντιδράσεις έχουν και οι πίθηκοι, αποδεικνύοντας την σημαντικότητα των εγκεφαλικών ερεθισμάτων. Γι αυτό μη νιώθετε άβολα, μεν, και ξυστείτε άφοβα όταν κάποιος σας «προκαλεί» και λυπηθείτε όσους σας παρακολουθούν που άθελά τους θα κολλήσουν.