Τι είναι η προσωπαγνωσία από την οποία πάσχει ο Brad Pitt και ποια τα σημάδια;

Τι είναι η προσωπαγνωσία από την οποία πάσχει ο Brad Pitt και ποια τα σημάδια;

Υπάρχουν φορές που δυσκολεύεται να αναγνωρίσει ακόμα και πρόσωπα της οικογένειάς του.

Μπορεί ο Brad Pitt να είναι ένας από τους πιο λαμπερούς και επιτυχημένους ηθοποιούς του κόσμου, αλλά υπάρχει κάτι που τον βασανίζει και για το οποίο μίλησε στην τελευταία του συνέντευξη.

Μιλώντας στο περιοδικό GQ, ο διάσημος ηθοποιός εξομολογήθηκε ότι πάσχει από μια σπάνια ασθένια που ονομάζεται προσωπαγνωσία, αλλιώς γνωστή ως τύφλωση προσώπου.

Έχεις συχνά φουσκώματα και δυσκοιλιότητα; Ίσως να φταίει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Αυτή η σπάνια πάθηση τον εμποδίζει να αναγνωρίσει ή να θυμάται πρόσωπα, ενώ όπως είπε ο ίδιος όσο παιρνούν τα χρόνια αυτό επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αναγνωρίσει ακόμα και δικούς του ανθρώπους.

Τι είναι η προσωπαγνωσία;

Η προσωπαγνωσία είναι μια διαταραχή κατά την οποία η ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει πρόσωπα ή να αναγνωρίζει κάποιον μόνο από το πρόσωπό του είναι μειωμένη.

Στον εγκέφαλο, υπάρχουν περίπου 12 περιοχές για το πρόσωπο χωρισμένες μεταξύ του δεξιού και του αριστερού ημισφαιρίου που καθορίζουν την επεξεργασία του προσώπου μας. Όταν αυτές οι περιοχές δεν λειτουργούν σωστά, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν πρόσωπα.

Υπάρχουν δύο τύποι προσωπαγνωσίας: η επίκτητη και η αναπτυξιακή. Τα άτομα που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία αναπτύσσουν τη διαταραχή μετά από εγκεφαλική βλάβη, ενώ εκείνοι που πάσχουν από αναπτυξιακή προσωπαγνωσία έχουν γεννηθεί με αυτή την ασθένεια.

Τα σημάδια της προσωπαγνωσίας

  • Δυσκολία στην παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών ή ταινιών, καθώς οι ηθοποιοί σού φαίνονται όλοι ίδιοι.
  • Δυσκολία στην αναγνώριση των μελών της οικογένειάς σου.

Οι ειδικοί προτείνουν σε όσους υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν προσωπαγνωσία να κάνουν το Τεστ Αντίληψης Προσώπου του Cambridge, όπου εξετάζονται οι διαφορές μεταξύ των προσώπων, και το Τεστ Μνήμης Προσώπου του Cambridge, το οποίο ελέγχει την ικανότητα ενός ατόμου να θυμάται ένα πρόσωπο.