Για τον Μιχάλη Σαμαρά η φυσικοθεραπεία είναι το καθοριστικό θεραπευτικό ταξίδι κάθε μαχήτριας

Νατάσσα Σχοινά
Για τον Μιχάλη Σαμαρά η φυσικοθεραπεία είναι το καθοριστικό θεραπευτικό ταξίδι κάθε μαχήτριας

Ένας φυσικοθεραπευτής με χρόνια εμπειρία σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού μάς μίλησε για τη διαδικασία που ακολουθεί βήμα-βήμα.

Μπορεί ο καρκίνος να αναφέρεται συχνά ως μία ασθένεια, αλλά στην πραγματικότητα αποτελείται από 100 διαφορετικές. Πολλές από αυτές, επηρεάζουν διάφορα σημεία του σώματος, όπως το αναπνευστικό ή το μυοσκελετικό σύστημα και εδώ είναι που έρχονται ειδικοί, όπως ο φυσικοθεραπευτής Μιχάλης Σαμαράς.

Ο Μιχάλης Σαμαράς συνεργάζεται εδώ και χρόνια με γυναίκες που έχουν νοσήσει με καρκίνο του μαστού μέσα από τη Physionow που παρέχει φυσικοθεραπεία κατ' οίκον ή σε φυσικοθεραπευτήριο με εξατομίκευση στις ανάγκες της κάθε ασθενούς.

«Διαθέτουμε πολυετή εμπειρία σε αυτό το κομμάτι. Ξέρετε, ο φυσικοθεραπευτής παίζει καθοριστικό ρόλο στο θεραπευτικό ταξίδι μιας ασθενούς με καρκίνο του μαστού, ακόμα και από τη στιγμή της διάγνωσης, φτιάχνοντας ένα ασφαλές πρόγραμμα απολύτως εξατομικευμένο στις ανάγκες της», μας είπε.

https://www.instagram.com/p/B2M8Oqko4gU

Πολλές φορές, οι ασθενείς τον προσεγγίζουν με τους προβληματισμούς τους. Άγχη και απορίες αναμενόμενα εμφανίζονται και μέσα στις πρώτες μέριμνές του είναι να τις ενημερώσει για τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Με ιατρικά στοιχεία και όχι ανεδαφικές τοποθετήσεις απλού καθησυχασμού.

«Αυτό που της λέω είναι πως πλέον οι σύγχρονες θεραπείες έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών. Η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού τείνει να τον μετατρέψει σε μια χρόνια νόσο. Η επιβίωση, ανεξαρτήτως ηλικίας, σταδίου και θεραπείας, είναι υψηλή. Ειδικότερα, ανέρχεται σχεδόν στο 91% στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, στο 86% στα 10 χρόνια από τη διάγνωση και στο 80% στα 15 χρόνια από τη διάγνωση», είπε.

https://www.instagram.com/p/BxVBwfigxHI

Οι υπηρεσίες που παρέχει ο κ. Σαμαράς και η δουλειά που γίνεται με την ασθενή είναι μέρος μίας αμφίδρομης διαδικασίας, ανάλογης με αυτά που η ίδια θέλει να πετύχει. Σε γενικά πλαίσια, όμως, η φυσικοθεραπεία βοηθάει σε κάθε επίπεδο, από τον περιορισμό της πιθανότητας για εμφάνιση λεμφοιδήματος μέχρι τη μείωση της πιθανότητας για μετάσταση ή επανεμφάνιση του καρκίνου μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Ουσιαστικά πρόκειται για μία αμφίδρομη διαδικασία. Μαζί με την ασθενή θέτουμε κάθε φορά τους στόχους, οι οποίοι εξαρτώνται από τις προτεραιότητες που έχει εκείνη. Όπως και να είναι ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, βελτιώνει σε πολλαπλά επίπεδα την καθημερινότητα τους:

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει την πιθανότητα μετάστασης ή επανεμφάνισης του καρκίνου
  • Βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα ή αλλιώς την αερόβια αντοχή
  • Προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση και βελτίωση της αντοχής
  • Αυξάνει την όρεξη και την ευεξία
  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του καρκίνου
  • Συμβάλλει στη μέγιστη λειτουργικότητα της ασθενούς
  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
  • Μειώνει τον πόνο, τη δυσφορία και τα οιδήματα
  • Περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης λεμφοιδήματος
  • Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μειώσει και το χρόνο νοσηλείας
  • Μειώνει τη ναυτία που προκαλούν οι χημειοθεραπείες
  • Καθώς οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού πάσχουν συχνά από ανησυχία, κατάθλιψη και μειωμένη αυτοπεποίθηση, βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της ψυχολογίας.
  • Βοηθάει στην πιο γρήγορη επιστροφή στην εργασία, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά κυρίως για να νιώσει η ασθενής ότι επιστρέφει σε μια ομαλή καθημερινότητα», σχολίασε.
https://www.instagram.com/p/BAoqCSLsujf

Μέσα από την εμπειρία του με τις ασθενείς, ο Μιχάλης Σαμαράς έχει δει τον αγώνα που δίνουν καθημερινά και τον τρόπο με τον οποίο, περνώντας έναν από τους πιο δύσκολους σταθμούς της ζωής τους, καταφέρνουν να βρουν και να χρησιμοποιήσουν την εσωτερική τους δύναμη.

«Έχω πολλές ιστορίες με πλήθος γυναικών που ο καρκίνος του μαστού ήταν για εκείνες μια περιπέτεια που, όταν πέρασε, όχι μόνο ένιωσαν και ήταν νικήτριες αλλά ήταν και το έναυσμα για να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Έχετε ακούσει αυτό που λένε ότι 'Έχουμε δύο ζωές και η δεύτερη ζωή σου ξεκινά όταν καταλάβεις πως έχεις μόνο μία'; Ε, αυτό ακριβώς συμβαίνει και σε αυτές τις μαχήτριες με τον καρκίνο του μαστού.

Μέσα από αυτόν τον αγώνα συνειδητοποιούν πως δεν έχει σημασία τι είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή τους. Μπορεί να είναι η οικογένειά τους, μια ερωτική σχέση ή μια οικογένεια! Οι γυναίκες μαχήτριες απέναντι στον καρκίνο του μαστού συνειδητοποιούν πόση σημασία έχει ο ίδιος τους ο εαυτός. Και μετά από αυτή τη μάχη αλλάζουν τη ζωή τους προσέχοντας πλέον περισσότερο τον εαυτό τους και χρησιμοποιώντας τις εσωτερικές αρετές τους, αυτές που συνιστούν την αληθινή τους ταυτότητα!», είπε.

Αν θες να κλείσεις ραντεβούμε με τον Μιχάλη Σαμαρά ή να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείς να μπεις στο site της Physionow ή επικοινωνήσεις στο τηλέφωνο 6938998446.