Ο Βαρδής Κορδεράς κάνει κάθε μαχήτρια να αποκτήσει ξανά τη δύναμή της ανακτώντας τα μαλλιά της

Μαρία Ροδίτη
Ο Βαρδής Κορδεράς κάνει κάθε μαχήτρια να αποκτήσει ξανά τη δύναμή της ανακτώντας τα μαλλιά της
Instagram: @missysueblog

Ο Γενικός Διευθυντής της κλινικής μαλλιών Bergmann Kord, Βαρδής Κορδεράς, μιλά στο Queen.gr για τη δράση του και τη θεραπεία προσθετικής μαλλιών HOS σε γυναίκες που νοσούν με καρκίνο του μαστού, ενώ μοιράζεται και μια εμψυχωτική ιστορία ασθενούς που συγκινεί. 

Η λέξη καρκίνος πάντα με φόβιζε. Όποτε βρισκόμουν σε μια παρέα και πήγαινε εκεί το θέμα έκανα τα πάντα για να σταματήσει η κουβέντα. Ήθελα να αλλάξουμε συζήτηση. Με αφορμή το αφιέρωμα του Queen.gr για τον Οκτώβριο και τον μήνα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, όμως, κατάλαβα ότι πρέπει να αντιμετωπίσω αυτό το συναίσθημα. Κλήθηκα – κατά κάποιον τρόπο- να το αντιμετωπίσω. Από την πλευρά της δημοσιογράφου, στην οποία βρίσκομαι και σου γράφω αυτήν τη στιγμή.

Μιλώντας με ειδικούς κατάλαβα πως σε όποιον χτυπήσει η νόσος την πόρτα, ένα πράγμα είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει: δύναμη. Και πίστη. Και συνοδοιπόροι σε αυτό το διαφορετικό «ταξίδι» που εμψυχώνουν, που είναι εκεί για να ακουμπήσεις όταν νομίζεις ότι δεν αντέχεις άλλο. Αυτοί δεν είναι μόνο οι δικοί σου άνθρωποι, αλλά και οι άνθρωποι που -πέραν του θεράποντος ιατρού- φροντίζουν να νιώθεις εσύ όσο καλύτερα γίνεται.

mallia_karkinopathis.jpg

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και ο Βαρδής Κορδεράς, ο Γενικός Διευθυντής της Bergmann Kord, της κλινικής μαλλιών που εδώ και χρόνια στέκεται στο πλευρό ογκολογικών ασθενών για να τους κάνει χαρούμενους όταν κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Γιατί μια από τις πρώτες αλλαγές που βιώνει ένας καρκινοπαθής με την έναρξη των χημειοθεραπειών είναι η τριχόπτωση. Και ο κύριος Κορδεράς με την ομάδα του είναι εκεί για να βοηθήσουν τις γυναίκες να μη χάσουν τα μαλλιά τους, το σύμβολο θηλυκότητας και δύναμή τους, το «όπλο» της γυναικείας φύσης τους, με τη βοήθεια της τεχνικής HOS.

Για όλα αυτά- και για πολλά άλλα- μιλά ο Βαρδής Κορδεράς στο Queen.gr, δίνοντας δύναμη σε όλες τις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού, ενώ μοιράζεται μαζί μας και την πιο εμψυχωτική ιστορία που έχει ζήσει στην επαγγελματική πορεία του.

Vardis.jpg

Ο Γενικός Διευθυντής της Bergmann Kord, Βαρδής Κορδεράς

Καθημερινά απευθύνονται σε εσάς πολλές γυναίκες που νοσούν με καρκίνο του μαστού και εμφανίζουν τριχόπτωση από τις χημειοθεραπείες. Διακρίνετε εύθραυστη ψυχολογία στις ασθενείς; Και από την πλευρά σας, τι είναι αυτό που κάνετε για να αισθανθούν καλύτερα;

Ναι, η ψυχολογία τους είναι συχνά εύθραυστη και είναι λογικό! Καμία ασθενής, άλλωστε, δεν θέλει να τη βλέπουν αδύναμη και άρρωστη. Γι' αυτό και ο ρόλος της Bergmann Kord είναι να υποστηρίξει την ασθενή αυτό το χρονικό διάστημα της απώλειας των τριχών, ώστε - εκτός της χημειοθεραπείας που θα υποβληθεί- να μην έχει στο μυαλό της και το θέμα της εικόνας της. Να μη σκέφτεται πώς θα την αντιμετωπίσει και θα τη βλέπει το οικογενειακό κι επαγγελματικό περιβάλλον.

EFARMOGH-1.jpg

Λειτουργείτε, δηλαδή, και σαν ψυχολόγος των ασθενών;

Προσπαθούμε να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε τη δουλειά μας, με επαγγελματισμό, ευαισθησία, αγάπη και απόλυτη κατανόηση της δυσκολίας της στιγμής. Το εκπαιδευμένο προσωπικό της Bergmann Kord κάνει ό,τι μπορεί για αισθάνονται οι ασθενείς άνετα στον χώρο μας και σε καμία περίπτωση να μη νιώθουν ότι είναι άρρωστοι, αφού το αποτέλεσμα που αποκτούν στα μαλλιά είναι σχεδόν ίδιο με την πρότερη κατάστασή τους. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να επικεντρωθεί στη θεραπεία με καλύτερη ψυχολογία και να έχει και καλύτερα αποτελέσματα.

Από την τόσο μεγάλη εμπειρία που έχετε στον χώρο, παρατηρείτε ότι οι περισσότερες ασθενείς θέλουν να αποκτήσουν ξανά τα μαλλιά τους για τις ίδιες ή το κάνουν για την οικογένεια και τα παιδιά τους;

Το πιο σημαντικό για τους ασθενείς είναι να αισθάνονται ότι δεν είναι άρρωστοι. Θέλουν η εικόνα τους να είναι αναλλοίωτη για τα παιδιά τους, τους γονείς τους, τους συνεργάτες τους. Πάνω από όλα, όμως, θέλουν αυτό που βλέπουν στον καθρέφτη να είναι αυτό που ήταν και πριν. Το αναζητούν κυρίως για τον εαυτό τους. Με την τεχνική HOS (Hollywood on the Streets), που εφαρμόζει η Bergmann Kord αποκλειστικά στην Ελλάδα, οι ασθενείς αποφεύγουν να ζήσουν τη διαδικασία της απώλειας των μαλλιών που εμφανίζεται απότομα. Με τη σωστή αρχική ενημέρωση και κατεύθυνση των ασθενών καλύπτεται το κενό που δημιουργείται και έτσι υποστηρίζουμε κι εμείς το έργο που κάνουν οι γιατροί.

EFARMOGH-2.jpg

Ας μιλήσουμε πιο αναλυτικά για τη μέθοδο HOS (Hollywood on the Streets) ως θεραπεία προσθετικής μαλλιών για ογκολογικούς ασθενείς. Η ποιότητα διαφέρει από τα extensions;

Δεν υπάρχει καμία σχέση της τεχνολογίας HOS με τα hair extensions. Το HOS είναι μια εφαρμογή που γίνεται σε περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη να λυθεί ένα αισθητικό πρόβλημα σε ανθρώπους που νοσούν και υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Εμείς προτείνουμε να ενημερώνονται οι ασθενείς άμεσα για τις λύσεις που υπάρχουν σε προσωπικά ραντεβού από κοντά. Επίσης, έχουμε δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.medicalwigs.gr, όπου μπορεί κάποιος να μάθει για τη μέθοδο και στη συνέχεια να μας επισκεφθεί για περισσότερες λεπτομέρειες. Έτσι, αισθάνεται από την πρώτη στιγμή ότι μπορεί να ελέγξει το θέμα της αλλαγής στην εμφάνισή του.

Ποια είναι, λοιπόν, η ακριβής διαδικασία που ακολουθείται με τους ασθενείς στη μέθοδο HOS;

Η διαδικασία κρατά ελάχιστα λεπτά και ξεκινά με τη μέτρηση της κεφαλής, όπου καταγράφονται στοιχεία για τη σωστή εφαρμογή, το δείγμα με το επιθυμητό χρώμα και φωτογραφίες από διαφορετικές γωνίες. Έπειτα, προγραμματίζεται η ημέρα εφαρμογής που υπολογίζεται στις 15 μέρες από την πρώτη χημειοθεραπεία. Η εφαρμογή γίνεται με πολύ προσεκτικές κινήσεις από εξειδικευμένα άτομα του προσωπικού που αναλαμβάνουν τη διαδικασία χωρίς να δει ή να καταλάβει ο/η ασθενής τίποτα.

APOTELESMA-2.jpg

Η διαδικασία επιβαρύνει τα υπάρχοντα μαλλιά της εκάστοτε πελάτισσας ή έχετε φροντίσει ώστε να τα προφυλάσσει κιόλας;

Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα υπάρχοντα μαλλιά με τη μέθοδο HOS. Αρχικά, προτείνουμε το ξύρισμα των μαλλιών, εφόσον γνωρίζουμε ότι θα πέσουν προσωρινά λόγω του κοκτέιλ των φαρμάκων που χορηγούνται. Στη συνέχεια και μετά το τέλος της χημειοθεραπείας, γίνεται η επανέκφυση και τα μαλλιά γίνονται όπως ήταν και πριν.

Κι έρχεται- επιτέλους- η μέρα που η ασθενής βλέπει ξανά μια όμορφη εικόνα στον καθρέφτη, με πλούσια και υπέροχα μαλλιά. Υπάρχει έκδηλη χαρά κι ενθουσιασμός; Ποια συναισθήματα κυριαρχούν;

Δεν υπάρχουν λόγια για να σας περιγράψω όσα βιώνουμε με τους ασθενείς και τους συνοδούς τους. Τα καλύτερα ακούγονται όταν κάποια στιγμή τους ξαναβλέπουμε και μας διηγούνται ότι οι δικοί τους άνθρωποι, αλλά και οι θεράποντες γιατροί δεν μπορούν να καταλάβουν καμία διαφορά στην εικόνα τους. Αυτό δίνει και σε εμάς και σε εκείνους τεράστια χαρά!

EFARMOGH-4.jpg

Φαντάζομαι πως κάποια στιγμή βγαίνει και φυσική τρίχα στα μαλλιά μιας πελάτισσας- όταν πια έχουν ολοκληρωθεί οι θεραπείες. Εκεί τι γίνεται; Ακολουθείται κάποια άλλη διαδικασία από την Bergmann Kord;

Μετά το τέλος της χημειοθεραπείας τα νέα μαλλιά ξεκινούν να μεγαλώνουν όπως τα γένια, στο ίδιο χρώμα και ποιότητα. Προτείνεται, λοιπόν, να γίνονται ενισχυτικές θεραπείες που δεν είναι φαρμακευτικές αγωγές, αλλά βασίζονται σε φυσικά προϊόντα, χωρίς να δημιουργούν παρενέργειες ή αλλεργίες, αφού δώσει και ο θεράπων ιατρός την έγκρισή του.

Αλήθεια, υπάρχει κάποια εμψυχωτική ιστορία ασθενούς με καρκίνο του μαστού που θυμάστε χαρακτηριστικά, που απευθύνθηκε σε εσάς και κατάφερε να είναι πλέον καλά στην υγεία της;

Δε θα ξεχάσω μια νεαρή κοπέλα, περίπου 25 χρόνων, που ήρθε την ημέρα της εφαρμογής με τις φίλες της. Εκείνη θα έκανε την τοποθέτηση για τα νέα μαλλιά με την τεχνολογία HOS και τα άλλα δύο κορίτσια αποφάσισαν την ίδια μέρα και ώρα να κουρέψουν και εκείνα τα μαλλιά τους πολύ κοντά. Ήταν μια ένδειξη συμπαράστασης και απόφασης να αλλάξουν την εικόνα τους, προκειμένου να νιώσει και η κοπέλα που νοσούσε ότι είναι κάτι που, κατά το δυνατόν, μοιράζονται εκείνη τη στιγμή. Μετά αγκαλιάστηκαν και έκλαιγαν όλες μαζί, επιβεβαιώνοντας την αγάπη και το δέσιμό τους για πάντα. Η κοπέλα πήγε καλά και, τώρα, είναι μια χαρά στην υγεία της.

EFARMOGH-6.jpg

Μπορείς να βρεις τα κέντρα Bergmann Kord σε Αθήνα (Λεωφόρος Κηφισίας 348, 152 33 Χαλάνδρι, τηλ. 210 6828 888 και Λεωφόρος Συγγρού 203, 171 21 Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9311 111), Θεσσαλονίκη (Αδριανουπόλεως 20 & Αιγαίου, 551 33 Καλαμαριά, τηλ. 2310 458 555), Πάτρα (Αγίου Ανδρέου 111, 262 21 Πάτρα, τηλ. 2610 424545) και Λάρισα (Μαρίνου Αντύπα 2 και Κούμα, Κεντρική Πλατεία, 412 22 Λάρισα, τηλ. 2410 660090).