Έχεις άγχος και αυτό βγαίνει προς τα έξω ή μάλλον καλύτερα φαίνεται στο δέρμα σου - Να τι θα κάνεις

Ανθή Μιμηγιάννη
Έχεις άγχος και αυτό βγαίνει προς τα έξω ή μάλλον καλύτερα φαίνεται στο δέρμα σου - Να τι θα κάνεις
Pexels

Σταμάτα τον φαύλο κύκλο του στρες.

Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί μέσω δερματικών παθήσεων όπως η ακμή, η φλεγμονή και άλλα. Ακόμη, μπορεί να αφήσει εμφανή σημάδια και στο δέρμα μας, το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Τα εξωτερικά προβλήματα μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Για παράδειγμα, το άγχος δυσκολεύει τη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος και τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης ενδεχομένως να μπερδέψουν τα μηνύματα που εκπέμπονται από τα νεύρα. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν από ένα ξέσπασμα κνίδωσης μέχρι λεπτές γραμμές.

Ενώ αυτή η σύνδεση μεταξύ στρες και δέρματος είναι γνωστή από την αρχαιότητα, οι επίσημες μελέτες που αποκαλύπτουν τη βαθύτερη σύνδεσή τους, χρονολογούνται μόλις από το 2000. Όπως και η διατροφή ή τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορεί να προκαλέσουν δερματικά θέματα, έτσι μπορεί και το άγχος - ειδικά αν ένα εξάνθημα εμφανίζεται από το πουθενά ή επιμένει πολύ καιρό αφού έχεις αποκλείσει κάθε άλλη αιτία.

Ας δούμε συνολικά οκτώ αποδεδειγμένους τρόπους με τους οποίους το ψυχικό, σωματικό και ορμονικό στρες επηρεάζει το δέρμα, αλλά και πώς μπορούμε να το επαναφέρουμε.

  1. Το «άγχος του ήλιου» και η εξαντλημένη άμυνα του δέρματος

Ακόμα και πριν κοιτάξεις εσωτερικά, υπάρχει ένας ακτινοβόλος παράγοντας που μπορεί να στρεσάρει σωματικά το δέρμα και να αποδυναμώσει τις άμυνές του: Η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία. Ένα καρκινογόνο συστατικό από την έκθεση στον ήλιο, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο δέρμα.

Είτε με τη μορφή του φυσικού ηλιακού φωτός είτε με πιο τεχνητά μέσα, όπως τα σολάριουμ, οι υπεριώδεις ακτίνες δίνουν σήμα στα κύτταρα του αίματος να σπεύσουν στην εκτεθειμένη περιοχή σε μια προσπάθεια να την επιδιορθώσουν. Αυτό εκδηλώνεται ως ηλιακά εγκαύματα.

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε σκουρόχρωμες κηλίδες, κρεατοελιές, ακόμη και σε καρκίνο του δέρματος. Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθούν οι υπεριώδεις ακτίνες και το ηλιακό στρες είναι η εφαρμογή αντηλιακού κάθε πρωί.

Εκτός από τα αντηλιακά, υπάρχουν και ορισμένα θρεπτικά συστατικά που έχουν την ικανότητα να ενισχύουν τη φυσική αντηλιακή προστασία του δέρματος. Τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C (όπως οι φράουλες και τα ρόδια) έχουν την ικανότητα να προστατεύουν τα κύτταρά μας από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο. Είναι σημαντικό όμως να θυμάσαι ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τη χρήση αντηλιακού.

  1. Φλεγμονή και υπερβολικά ερεθισμένο δέρμα

Η κνίδωση, η ψωρίαση, το έκζεμα, η δερματίτιδα και η ροδόχρου ακμή είναι συχνά αποτέλεσμα φλεγμονής, αλλά μελέτες δείχνουν επίσης ότι όταν ο εγκέφαλός μας είναι σε υπερδιέγερση, μπορεί στην πραγματικότητα να θέσει σε κίνδυνο τις προστατευτικές ικανότητες του δέρματός μας.

Με άλλα λόγια, το άγχος δυσκολεύει το δέρμα να διατηρήσει την ισορροπία του. Δεν είναι περίεργο που μπορεί να έχεις ένα ξέσπασμα ακμής κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας χωρίς ύπνο ή μετά από έναν έντονο καυγά.

Η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκαλέσει ακμή. Ορισμένες όμως δερματικές παθήσεις, όπως η ροδόχρου ακμή, μπορούν να μοιάζουν με ακμή. Είναι σημαντικό να αντιληφθείς τη διαφορά πριν από την έναρξη θεραπείας, συμπεριλαμβανομένου του αν ο ερεθισμός είναι αποτέλεσμα του στρες, των αλλεργιών ή ενός επιβλαβούς προϊόντος.

Η καταπολέμηση της φλεγμονής από το στρες ξεκινά με την εξάλειψη της αιτίας. Η εύρεση του ακριβούς λόγου πίσω από το στρες μπορεί να είναι δύσκολη ή αδύνατη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τρόποι να «δαμάσουμε» τις επιπτώσεις του.

Εξάλειψη του στρες

Προκειμένου να μειώσεις το καθημερινό στρες, μπορείς για παράδειγμα να:

  • Κάνεις κάθε μέρα διαλογισμό ή η γιόγκα.
  • Αποφεύγεις τα επεξεργασμένα ή τεχνητά τρόφιμα και τα γλυκαντικά.
  • Προτιμάς φρούτα αντί για τεχνητά γλυκαντικά, ελαιόλαδο αντί για μαργαρίνη και ψάρι αντί για κόκκινο κρέας.
  • Πίνεις ένα τσάι για να ενισχύσεις την άμυνα του οργανισμού
  1. Αυξημένη παραγωγή λιπαρών ουσιών και ακμή

Το άγχος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ακμή, ειδικά στις γυναίκες. Μπορεί να μπερδέψει τα νευρικά σήματα του δέρματός μας, προκαλώντας ανισορροπία των ορμονών και των χημικών ουσιών που αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος.

Αν και είναι σχεδόν αδύνατο να απαλλαχθεί κανείς εντελώς από το στρες, υπάρχουν τρόποι να το μειωθεί, με ορισμένες απλές τεχνικές διαχείρισης του στρες μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η άσκηση.

Η έξαρση της ακμής μπορεί να βοηθηθεί από τις τοπικές θεραπείες. Το μυστικό συστατικό στα πιο αγαπημένα μας προϊόντα κατά της ακμής είναι το σαλικυλικό οξύ. Αυτή η χημική ουσία διεισδύει εξαιρετικά καλά στους πόρους για την αποσυμφόρηση και τον καθαρισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τα δικά της μειονεκτήματα. Το υπερβολικό ή πολύ ισχυρό σαλικυλικό οξύ μπορεί να ξηράνει και ακόμη και να ερεθίζει το δέρμα.

Έτσι, έχοντας κατά νου την προσεκτική εφαρμογή, οι τοπικές θεραπείες είναι χρήσιμες για τη στόχευση των προβληματικών περιοχών χωρίς να είναι επιβλαβείς για το δέρμα στις γύρω περιοχές.

  1. Φολιδωτό δέρμα, τριχόπτωση και ξεφλούδισμα των νυχιών

Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος για να βιώσει κανείς το στρες. Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, πυροδοτεί την αντίδραση «μάχη ή φυγή» που διαθέτει κάθε οργανισμός. Πριν καταλήξεις όμως ότι πρόκειται για άγχος, καλό είναι να επισκεφθείς έναν δερματολόγο και έναν γιατρό για να αποκλείσουν άλλα πιθανά προβλήματα. Για παράδειγμα, το φολιδωτό ή κηρώδες δέρμα θα μπορούσε να είναι έκζεμα. Η τριχόπτωση ή το ξεφλούδισμα των νυχιών θα μπορούσε να οφείλεται σε ανεπαρκή διατροφή λόγω παράλειψης γευμάτων.

Προς το παρόν, καλό είναι να αποφεύγονται τα εξαιρετικά ζεστά ντους για να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής. Αντίθετα, αυτά που βοηθούν είναι η τακτική άσκηση και η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, φρούτα και λαχανικά.

  1. Λεπτότερο, πιο ευαίσθητο δέρμα

Το δέρμα μπορεί να γίνει πιο λεπτό σε περιπτώσεις ασυνήθιστα υψηλών επιπέδων κορτιζόλης. Η κορτιζόλη έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση των δερματικών πρωτεϊνών, η οποία μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται σχεδόν λεπτό σαν χαρτί, ενώ προκαλεί και μώλωπες και σκισίματα εύκολα.

  1. Καθυστερημένη φυσική επούλωση πληγών

Μπροστά στο έντονο στρες, η επιδερμίδα μπορεί γρήγορα να αποδυναμωθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο για λοιμώξεις και περιβαλλοντικά παθογόνα. Αυτό επιβραδύνει επίσης τη φυσική ικανότητα του δέρματος να επουλώνει τις πληγές, τις ουλές και την ακμή.

Για να αποκατασταθεί ο δερματικός φραγμός, μπορείς να χρησιμοποιήσεις προϊόντα με γλυκερίνη και υαλουρονικό οξύ.

Οι ίδιες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της έκθεσης στον ήλιο ισχύουν και εδώ. Οπότε, με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, θα έχουμε παρόμοιο αποτέλεσμα και ενισχυμένη εσωτερική επούλωση.

Εκτός από τη διατήρηση της εσωτερικής ενυδάτωσης του δέρματος (μέσω της κατανάλωσης νερού), καλό είναι να επικεντρωθεί κανείς στη χρήση προϊόντων με βάση τον ψευδάργυρο και το έλαιο λιναρόσπορου. Αυτά τα συστατικά έχουν αποδειχθεί ικανά να διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο και να βοηθούν στην επούλωση των πληγών.

  1. Εξαντλημένα μάτια και δέρμα του οφθαλμικού κόγχου

Αν έχεις γίνει ποτέ αποδέκτης ενός σχολίου σχετικά με τους έντονους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια, τότε γνωρίζεις σε πόσο υψηλό βαθμό, η στέρηση ύπνου αποκαλύπτεται σωματικά. Και ναι, αυτό είναι και άγχος. Το σώμα μας διατηρεί την αδρεναλίνη σε έναν συνεχή κύκλο, ενώ βρίσκεται σε κατάσταση μάχης ή φυγής, ακόμη και αργά τη νύχτα.

Αν ήδη κάνεις διαλογισμό και γιόγκα για τον ύπνο, ενίσχυσε τη ρουτίνα αυτή πριν τον ύπνο με αιθέρια έλαια και απόφυγε την επαφή με οποιαδήποτε οθόνη κατά τη διάρκεια των 2 ωρών πριν από τον ύπνο. Για διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία και η άπνοια ύπνου, το έλαιο CBD και τα χάπια μελατονίνης μπορεί να λειτουργήσουν ως πιο αξιόπιστες θεραπείες.

  1. Λεπτές γραμμές και ρυτίδες

Από το μεσόφρυο μέχρι το συνοφρύωμα, το ψυχολογικό στρες βρίσκει αναπόφευκτα έναν τρόπο να αφήνει μόνιμα «σημάδια» των συναισθημάτων μας.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει κανείς γι' αυτό; Να δοκιμάσει τη γιόγκα για το πρόσωπο! Λιγότερο επεμβατική από το Botox, η γιόγκα προσώπου μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αποτελέσματα, αν και η δέσμευση να το κάνεις αυτό κάθε μέρα μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Στοχεύοντας τους μύες του προσώπου που χρησιμοποιούμε υποσυνείδητα κάθε μέρα, μέσω αιχμηρών τεχνικών μασάζ σε περιοχές υψηλής έντασης, όπως το μέτωπο, τα φρύδια και η γραμμή του σαγονιού, οι ασκήσεις αυτές μπορούν να εξουδετερώσουν την ανάπτυξη ρυτίδων και να αφήσουν το δέρμα ευέλικτο και ελαστικό. Για πρόσθετη βοήθεια, η εφαρμογή πίεσης στο πρόσωπο με έναν παγωμένο κύλινδρο από νεφρίτη ενεργοποιεί το λεμφικό σύστημα, το οποίο μπορεί επίσης να μειώσει το πρήξιμο και την εμφάνιση βλαβών από το στρες στο δέρμα.

Σταμάτα τον φαύλο κύκλο του στρες

Το στρες δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε άτομο, αλλά σίγουρα κάθε άνθρωπος τελικά βιώνει το στρες σε κάποιο βαθμό. Αντί να συγκρίνεις τα επίπεδα άγχους με τους άλλους για να δεις αν το άγχος σου είναι «τόσο κακό», επίλεξε να φροντίζεις τον εαυτό σου όταν το χρειάζεσαι.

Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους αμέτρητους τρόπους με τους οποίους το στρες «φουντώνει», μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να αντιδράσουμε σε αυτό. Το να θυμόμαστε να φροντίζουμε τον εαυτό μας και το δέρμα μας είναι ένας από τους μικρούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε αργά αλλά σταθερά να μειώσουμε το στρες.