Η απώλεια όρεξης μπορεί να μη σημαίνει τίποτα - Ίσως να είναι όμως κι ένα σημάδι για την υγεία σου

Μαρία Ροδίτη
Η απώλεια όρεξης μπορεί να μη σημαίνει τίποτα - Ίσως να είναι όμως κι ένα σημάδι για την υγεία σου

Δεν ενθουσιάζεσαι στην ιδέα ενός λαχταριστού πιάτου; Να τι μπορεί να σημαίνει για εσένα.

Έρχονται στιγμές που πραγματικά θέλεις να φας και τους τοίχους από την πείνα. Επιστρέφεις κουρασμένη από τη δουλειά ή εξουθενωμένη από την προπόνηση και δεν ξέρεις για τι πραγματικά έχεις όρεξη. Για μια μακαρονάδα ή για πίτσα; Για κοτόπουλο με πατάτες ή για ριζότο;

Είναι κι εκείνες οι μέρες, ωστόσο, που πραγματικά δεν κατεβαίνει τίποτα. Δεν σε συγκινεί ούτε το λαχταριστό burger που έσκασε στο Instagram feed σου, ούτε τα macaron που σου έφερε η κολλητή σου για να γλυκαθείτε. Αν αυτό συμβαίνει παροδικά και μετά σου έρχεται και πάλη η όρεξη, είναι οκ. Αν, όμως, αισθάνεσαι ότι η απώλεια της όρεξής σου είναι παρατεταμένη, θα πρέπει να δώσεις λίγη περισσότερη σημασία στον εαυτό σου και να το ψάξεις.

Βαριέσαι πολύ; Τα 10 πράγματα που θα σου φτιάξουν τη διάθεση αμέσως

Οι φυσιολογικές αιτίες για τις οποίες μπορεί να εμφανίσεις απώλεια όρεξης

Ας δούμε, όμως, ποιοι είναι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους παροδικά μπορεί να εμφανίσεις απώλεια όρεξης:

Κοινό κρυολόγημα

kryologima.jpg

Σκέψου λίγο! Όταν έχεις κρυώσει, συνήθως δεν θέλεις και να φας. Η μαμά σου φωνάζει να φας για να πάρεις δυνάμεις, αλλά εσύ το παλεύεις με το ζόρι. Είναι λογική όλη αυτή η αντίδραση. Βλέπεις, τα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού σου απελευθερώνουν κυτοκίνες, που ναι μεν βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης, αλλά αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια της όρεξης.

Άγχος

«Έχει δεθεί το στομάχι μου κόμπος». Να μια ατάκα που όλοι λέμε όταν είμαστε αγχωμένοι και πάει να πει ότι δεν κατεβαίνει τίποτα. Ότι δεν πεινάμε. Για να καταλάβεις, το στρες κάνει το σώμα μας να απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται επινεφρίνη ή αδρεναλίνη, η οποία μειώνει προσωρινά την πείνα. Ωστόσο, αυτή η απώλεια όρεξης είναι συνήθως βραχύβια. Το επίμονο στρες μπορεί να αναγκάσει το σώμα να απελευθερώσει κορτιζόλη, μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη.

Φαρμακευτική αγωγή

Δεν είναι μυστικό ότι τα φάρμακα συνοδεύονται από έναν μακρύ κατάλογο πιθανών παρενεργειών. Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία, πόνος στο στομάχι ή διάρροια, βρίσκονται συνήθως στις προειδοποιητικές ετικέτες των φαρμάκων. Ακόμη μία παρενέργεια είναι και η απώλεια όρεξης.

Καιρικές συνθήκες

Πόσες και πόσες φορές δεν έχεις ακούσει ότι η ζέστη μπορεί να καταστείλει την όρεξη, ενώ το κρύο μπορεί να την αυξήσει;! Κι αυτό συμβαίνει.

salata.jpg

Κι αν… δεν έχεις τίποτα από όλα αυτά αλλά συνεχίζεις να μην έχεις όρεξη να φας τίποτα; Τότε θα πρέπει να το ψάξεις καλά. Κι αυτό, γιατί μερικές φορές, η έλλειψη όρεξης μπορεί να σηματοδοτήσει άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως ο υποθυρεοειδισμός, ο διαβήτης ή ακόμα και ο καρκίνος.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να επισκεφθείς τον γιατρό σου αν βλέπεις ότι η απώλεια όρεξης επιμένει και ειδικά αν έχεις αρχίσει να χάνεις βάρος.