Μη με ξυπνάς τη Δευτέρα

Μη με ξυπνάς τη Δευτέρα

Δεν σας έχει περάσει ακόμα η γκρίνια που σας έπιασε το πρωί; Μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι.

Η Δευτέρα είναι η χειρότερη ημέρα της εβδομάδας για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων στον σύγχρονο δυτικό κόσμο. Και οι περισσότεροι την περνάμε μουρμουρίζοντας και γκρινιάζοντας και κατεβάζοντας τα μούτρα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη δημοσκόπηση που αποκάλυψε, επίσης, πως τα πρωινά της Δευτέρας 34 περίπου λεπτά κατά μέσο όρο ξοδεύονται για να γκρινιάξουμε για ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Όχι πως η υπόλοιπη εβδομάδα κυλάει ήσυχη και χωρίς συννεφιές. Όχι βέβαια. Απλώς ο μέσος όρος χρόνου που αφιερώνουμε στην μουρμούρα/ μίρλα/ γκρίνια πέφτει στα 22 λεπτά τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Η μιζέρια της Δευτέρας δεν είναι, πάντως, συνδεδεμένη αποκλειστικά με την δουλειά όπως ίσως υποθέσατε. Περισσότερο έχει να κάνει με το ότι το Σαββατοκύριακο έχουμε κουραστεί τόσο διασκεδάζοντας και κάνοντας ό,τι δεν προλάβαμε μέσα στην εβδομάδα που τη Δευτέρα το μόνο που θέλουμε είναι να κοιμηθούμε. Μην ξεχνάτε πως η μελέτη διεξήχθη στη Βρετανία όπου η διασκέδαση του Σαββατοκύριακου είναι ιερή.

Συμμετείχαν 2.000 Βρετανοί και οι αιτίες της Δευτεριάτικης μουρμούρας καταγράφηκαν ως εξής: δουλειά, κίνηση, κούραση, υγεία, στρες, ανακατεμένα μαλλιά (...), πονεμένο σώμα, αναποφάσιστοι στο τι ρούχα να φορέσουν, καθυστερήσεις στον υπολογιστή μας που κολλάει κ.α. πολλά λογικά και παράλογα. Α, και έναν ακόμα λόγο: τη Δευτέρα μας πιάνει μελαγχολία και νοσταλγία για το Σαββατοκύριακο που πέρασε και ξέρουμε πως το επόμενο είναι πολύ πολύ μακριά ακόμα.