Ο ρόλος του πατέρα στην κύηση, στον τοκετό και στη λοχεία

Ο ρόλος του πατέρα στην κύηση, στον τοκετό και στη λοχεία
Pexels

Ο ρόλος του πατέρα αποτελεί τον ουσιαστικό συνδετικό κρίκο μεταξύ μητέρας και εμβρύου.

Η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή του πατέρα στη φροντίδα στην κύηση, στον τοκετό και στη λοχεία θεωρείται αυτονόητη διαδικασία. Οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα γεννήσουν χωρίς την ενεργό συμμετοχή του συζύγου τους.

Ο επικείμενος ερχομός του νεογνού είναι ένα σημαντικό γεγονός που θα επισφραγίσει την οικογενειακή τους ευτυχία και θα δώσει περισσότερο νόημα στη ζωή τους.

Ο ρόλος του πατέρα αποτελεί τον ουσιαστικό συνδετικό κρίκο μεταξύ μητέρας και εμβρύου. Η στάση του θα βοηθήσει στην ισορροπία και ηρεμία της εγκύου ή αντίθετα θα αυξήσει την ανασφάλεια και θα διογκώσει τις δυσκολίες. Όλη η συμμετοχή του πατέρα στην κύηση, τον τοκετό και τη λοχεία βάζει τις βάσεις για τη μελλοντική σχέση του πατέρα με το παιδί του.

Κύηση

Η μετάβαση στην πατρότητα αρχίζει για εσάς από την αρχή της κύησης. Η συμμετοχή σας στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνης συμβαίνει ακολουθώντας τη σύζυγό σας στα ραντεβού με το γιατρό, θέτοντας σε αυτόν και τις δικές σας απορίες, πηγαίνοντας μαζί της ακόμα και σε εξετάσεις ρουτίνας, συμμετέχοντας στα μαθήματα προετοιμασίας, επικοινωνώντας με το έμβρυο αγγίζοντας την κοιλιά της συζύγου σας, φιλώντας την ή μιλώντας στο έμβρυο και παρακολουθώντας την ανάπτυξή του, υπενθυμίζοντας στη σύζυγό σας τις οδηγίες του γιατρού και της μαίας. Είστε ο συμπαραστάτης της σε κάθε της βήμα υποστηρίζοντάς τη στις συνθήκες ζωής που επιβάλει η εγκυμοσύνη και κυρίως σε περιπτώσεις επιπλοκών.

Περάστε χρόνο με τη σύζυγό σας πηγαίνοντας βόλτα, σινεμά, επίσκεψη σε φίλους. Φωτογραφηθείτε μαζί, επιλέξτε τα ρούχα και τα έπιπλα του μωρού σας και ετοιμάστε το παιδικό υπνοδωμάτιο. Μην ξεχνάτε ότι η εγκυμοσύνη είναι μια χαρούμενη περίοδος, γι’ αυτό φροντίστε να τη χαρείτε όσο μπορείτε.

Τοκετός

Η παρουσία σας στον τοκετό είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη του τοκετού, αλλά και για εσάς τον ίδιο. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πολύ καλά το ρόλο σας στον τοκετό και να προετοιμαστείτε γι’ αυτόν. Αν είστε απλός παρατηρητής ή ακόμα χειρότερα κριτής της συμπεριφοράς της γυναίκας σας, η συμβολή σας είναι αρνητική και μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και άγχος στη σύζυγό σας, ενώ αν είστε φλύαρος δεν θα την αφήνετε να συγκεντρωθεί.

Κατά τον τοκετό λοιπόν μπορείτε να υπενθυμίζετε στη γυναίκα σας τους τρόπους και τις τεχνικές χαλάρωσης, τις οδηγίες της μαίας, να της κάνετε μασάζ, να δροσίζετε το πρόσωπό της, να της προσφέρετε νερό, να τη βοηθάτε να αλλάξει θέση, να της δείχνετε στοργή και υποστήριξη. Με αυτόν τον τρόπο θα της προσφέρετε φροντίδα και συμπαράσταση.

Τα περισσότερα ζευγάρια μιλούν για μια ανεπανάληπτη εμπειρία που τους οδήγησε στη γονεϊκότητα ενωμένους. Οι ίδιοι οι πατέρες αισθάνονται ιδιαίτερη εκτίμηση για τη σύζυγό τους και συνήθως οι σχέσεις των δύο γονέων γίνονται στενότερες και πιο ουσιαστικές μετά τον τοκετό. Έχει παρατηρηθεί ότι στους τοκετούς στους οποίους είναι παρών ο πατέρας, η επίτοκος δεν έχει τόση ανάγκη για παυσίπονα, είναι πιο ήρεμη, ο τοκετός είναι πιο σύντομος, η αίσθηση του πόνου είναι μειωμένη.

Λοχεία

Η λοχεία είναι περίοδος προσαρμογής και των δύο συζύγων στη γονεϊκότητα, μια περίοδος γεμάτη νέες, ενθουσιώδεις ιδέες και δραστηριότητες που πρέπει να διεκπεραιώσουν οι δύο τους σε συνεργασία.

Παίρνοντας αγκαλιά το παιδί σας και κοιτάζοντάς το αρχίζετε να χτίζετε τη μεταξύ σας σχέση. Μπορείτε να συμμετέχετε στη φροντίδα του γιατί με αυτόν τον τρόπο θα αναπτύξετε μαζί του δεσμό, αλλά θα βοηθήσετε και τη σύζυγό σας. Βοηθήστε λοιπόν στο καθημερινό του μπάνιο, στο άλλαγμα της πάνας, επιλέξτε τα ρούχα που θα φορέσει και ντύστε το, κρατήστε το να ρευτεί μετά το θηλασμό, κοιμήστε το. Συζητήστε με τη σύζυγό σας για τα αισθήματά σας, τις ανησυχίες σας και ό, τι άλλο σας απασχολεί. Βοηθήστε στις δουλειές του σπιτιού, μην έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις για το φαγητό και στηρίξτε τη σύζυγό σας στο θηλασμό. Ασχολούμενος περισσότερο με το νεογνό, συζητώντας με τη σύζυγό σας και φροντίζοντας τη σχέση σας μαζί της θα νιώσετε ότι αποτελείται ομάδα.

* Ευχαριστούμε τον Στυλιανό Παπαδόπουλο, Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο, ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ο Στυλιανός Παπαδόπουλος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών , ενώ έχει εκπαιδευτεί και μετεκπαιδευτεί Μαιευτική- Γυναικολογία στη Μεγάλη Βρετανία επί 7 χρόνια και συγκεκριμένα σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Γλασκώβης, του Μπρίστολ, του Μαντσεστερ και του Λίβερπουλ.

Από το Ιούλιο 2003 έως και τον Δεκέμβριο του 2006 διετέλεσε επιμελητής της Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Trafford General Hospital, St. Mary’s Hospital (Manchester) και στο Liverpool Women’s Hospital, στο οποίο μάλιστα μετεκπαιδεύτηκε στην Αναπαραγωγική Ιατρική, την Εξωσωματική Γονιμοποίηση, την Ανδρολογία και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

Κατέχει Δίπλωμα Γονιμότητας και Οικογενειακού Προγραμματισμού (DFFP), καθώς και Δίπλωμα Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου (BSCCP) από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Επίσης, είναι κάτοχος της άδειας Υπερήχων στη Μαιευτική–Γυναικολογία. Μέλος της ESHRE (European Society of Human Reproduction & Embryology) από το 2005 και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΛΕΙΥΑ).

Έχει εκτεταμένο επιστημονικό έργο και δημοσιεύσεις στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία και συμμετέχει ενεργά σε πολυάριθμες επιστημονικές εκδηλώσεις τόσο ως ομιλητής όσο και ως διοργανωτής.

Διατηρεί Μαιευτικά & Γυναικολογικά Ιατρεία στα Μελίσσια και στη Γλυφάδα και είναι επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life και Hygeia IVF.

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του στο www.steliospapadopoulos.gr