Δεν είναι όλα τα μελάνια των τατουάζ «αθώα»- Τι διαπιστώνουν οι έρευνες

Δεν είναι όλα τα μελάνια των τατουάζ «αθώα»- Τι διαπιστώνουν οι έρευνες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα επικίνδυνα συστατικά που περιέχουν και πόσο επιβλαβή είναι για τον οργανισμό. 

Τα τατουάζ γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τέχνη της δερματοστιξίας έχει εξελιχθεί όσο ποτέ, με τους tattoo artists να δημιουργούν τατουάζ, πραγματικά έργα τέχνης.

Είναι τελικά ακίνδυνα τα μελάνια των τατουάζ;

Νέα έρευνα δείχνει ότι ορισμένα μελάνια μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα συστατικά ωστόσο οι δερματολόγοι τονίζουν πως δεν έχουμε άμεσο λόγο ανησυχίας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Binghamton ανέλυσαν σχεδόν 100 είδη μελανιών για να προσδιορίσουν τι πραγματικά υπάρχει σε αυτά.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον John Swierk, ανακάλυψε συστατικά που δεν αναγράφονται στις ετικέτες των μελανιών, καθώς και μικρά σωματίδια που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα.

«Η ιδέα για αυτή την έρευνα προέκυψε αρχικά επειδή με ενδιέφερε να δω τι συμβαίνει με το λέιζερ που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των τατουάζ», αναφέρει ο Swierk.

Τα μελάνια των τατουάζ περιέχουν μια χρωστική ουσία και ένα διάλυμα φορέα, το οποίο μεταφέρει τη χρωστική ουσία στο μεσαίο στρώμα του δέρματος. Για την έρευνά τους, ο Swierk και η ομάδα του εξέτασαν το μέγεθος των σωματιδίων και τη μοριακή σύνθεση των χρωστικών των τατουάζ. Αυτό που απέδειξαν είναι ότι ορισμένα μελάνια περιείχαν συστατικά που δεν αναγράφονται στην ετικέτα τους όπως η αιθανόλη.

Πώς συνδέεται το σχήμα του σώματός μας με την υγεία;

Επιπλέον ανακάλυψαν πως 23 από τα 56 μελάνια που αναλύθηκαν περιείχαν αζωχρωστικές ουσίες. Οι συγκεκριμένες ουσίες μπορούν να εξελιχθούν σε καρκινογόνες όταν εκτεθούν σε βακτήρια ή υπεριώδες φως.

Δεν είναι τυχαίο πως τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε χιλιάδες επικίνδυνες χημικές ουσίες που βρέθηκαν σε μελάνια τατουάζ και υλικά για μόνιμο μακιγιάζ.

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Παρά το γεγονός ότι οι νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι ορισμένες χρωστικές που περιέχονται στο μελάνι για τατουάζ θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την άμεση σχέση μεταξύ καρκίνου και τατουάζ.

«Το να βάζεις μόνιμο μελάνι στο δέρμα σου ενέχει φυσικά κινδύνους, αλλά δεν υπάρχει αρκετή έρευνα γύρω από αυτό το θέμα», αναφέρει ο δερματολόγος Arash Akhavan, ιδρυτής και διευθυντής του The Dermatology and Laser Group.

«Από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν τατουάζ στο σώμα τους, μόνο ένα μικρό ποσοστό βιώνει μια αντίδραση που συνήθως προέρχεται από ένα συγκεκριμένο έγχρωμο μελάνι», συμπληρώνει ο ειδικός. Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες των τατουάζ είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις και οι δερματικές λοιμώξεις.

Πηγή κεντρικής: pexels.com