Τα οφέλη του οργασμού για την υγεία (και τρόποι για να τον εξασφαλίσεις)

Ανθή Μιμηγιάννη
Τα οφέλη του οργασμού για την υγεία (και τρόποι για να τον εξασφαλίσεις)
Pexels

Οι οργασμοί είναι αναγκαίοι και χρήσιμοι για τη διάθεσή μας, το άγχος, τον ύπνο, τη σεξουαλική υγεία και τον πόνο.

Η αναπαραγωγή δεν είναι ο μόνος λόγος που έχουμε βρει τρόπους ώστε να είναι το σεξ ευχάριστο - υπάρχουν επίσης οφέλη για την υγεία από το σεξ. Οι οργασμοί είναι αναγκαίοι και χρήσιμοι για τη διάθεσή μας, το άγχος, τον ύπνο, τη σεξουαλική υγεία και τον πόνο.

Τι είναι ένας οργασμός

Οι οργασμοί ποικίλλουν. Κλειτοριδικός, κολπικός ή και συνδυασμός των δύο. Σε γενικές γραμμές, μετά τον οργασμό βιώνεται μια βαθιά αίσθηση ευεξίας, η οποία αποδίδεται στην απελευθέρωση ενδορφινών, ντοπαμίνης, ωκυτοκίνης και προλακτίνης. Τα ενδοκανναβινοειδή, τα οποία δεσμεύονται στους ίδιους υποδοχείς με την THC από τη μαριχουάνα, μπορεί επίσης να συμβάλλουν στα ευχάριστα συναισθήματα.

Τρόποι να τον πετύχουμε

Τα συναισθήματα ευχαρίστησης δημιουργούνται σε «ηδονικά hot spots» στον εγκέφαλο. Το συντροφικό σεξ και η εστίαση στα γεννητικά όργανα δεν είναι οι μόνες εμπειρίες που ενεργοποιούν αυτά τα hot spots. Μερικοί από τους ίδιους νευροδιαβιβαστές και ορμόνες που κατακλύζουν τον εγκέφαλο μετά τον οργασμό ενισχύονται επίσης από την άσκηση και από την κατανάλωση νόστιμων τροφών. Και υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αποκομίσουμε κάποια από τα ίδια οφέλη. Ας το εξερευνήσουμε.

Σεξουαλική υγεία

Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να τεντώσει απαλά και να διεγείρει τους ιστούς του κόλπου για να τους βοηθήσει να διατηρηθούν υγιείς. Οι δονητές έχουν θεραπευτικά οφέλη για τη σεξουαλική υγεία και την υγεία του πυελικού εδάφους: Αυξάνουν τη ροή του αίματος και βελτιώνουν τόσο τον τόνο όσο και τη χαλάρωση των πυελικών μυών.

Η πρώτη χρήση δονητών μπορεί να έγινε στα τέλη του 1800, όταν οι γιατροί τους χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία «υστερικών» γυναικών. Οι δονητές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται κλινικά -όπως υποστηρίζεται από πολλαπλές ερευνητικές δοκιμές- για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν οργασμό. Και οι δονητές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν σε πολλαπλούς οργασμούς.

Δεν κατανοούμε την πολυπλοκότητα των αισθήσεων ευχαρίστησης που προκύπτουν από διαφορετικά μέρη του σώματος, αλλά γνωρίζουμε ότι αξίζει να διεγείρουμε περισσότερα από ένα μέρη κάθε φορά. Το θαυματουργό άκρο του δονητή διπλής όψης είναι σχεδιασμένο για οργασμό από βαθιά, ικανοποιητική διέγερση της κλειτορίδας και το λεπτό, εύκαμπτο άκρο μπορεί να εστιάζει σε εξωτερικά ή εσωτερικά σημεία. Η απαλή θερμότητά του ενθαρρύνει τη ροή του αίματος που συμβάλλει στη διόγκωση των ιστών και την αίσθηση.

Περισσότερη ευχαρίστηση

Ορισμένα είδη αφής στο δέρμα μπορούν να δημιουργήσουν έντονα ευχάριστα συναισθήματα και ακόμη και οργασμούς. Το dry brushing με μια ειδική βούρτσα ή το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μπορούν να προσφέρουν τρομερή ικανοποίηση.

Πόνος

Οι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ. Και κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, οι γυναίκες είναι λιγότερο ευαίσθητες στον πόνο. Αυτό πιθανότατα δεν οφείλεται αποκλειστικά στις ενδορφίνες- πιθανώς εμπλέκεται και η ωκυτοκίνη. Πόνος και ευχαρίστηση έχουν μια ενδιαφέρουσα σχέση. Ορισμένες από τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια του οργασμού μπορεί επίσης να ενεργοποιούνται από τον πόνο. Οι σωματικές αισθήσεις που είναι επώδυνες για κάποιους είναι ευχάριστες για άλλους. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να βιώνεται ως ευχαρίστηση.

Χαλάρωση

Η απόλυτη χαλάρωση που έρχεται μετά τον οργασμό είναι απίστευτη. Δεν ξέρουμε έναν ακριβή τρόπο για να την αναπαράγουμε, αλλά έχουμε βιώσει μερικές καλές στιγμές προσπαθώντας. Ο διαλογισμός ή ίσως κάποιος άλλος τρόπος που προτιμάς για να αφεθείς, μπορεί να προσφέρει ένα είδος ηδονής.

Ύπνος

Άνδρες και γυναίκες αναφέρουν καλύτερο ύπνο μετά τον οργασμό, είτε πρόκειται για οργασμό με σύντροφο είτε για αυτοδιέγερση. Η οξυτοκίνη και η προλακτίνη πιθανώς συμβάλλουν. Για έναν εναλλακτικό τύπο περιστασιακής υποστήριξης του ύπνου, μπορείς να δοκιμάσεις ένα ηρεμιστικό ρόφημα με μελατονίνη ή βιολογικά βότανα.

Σνακ

Η γεύση και η αίσθηση του στόματος της σοκολάτας και άλλων τροφών που αγαπάμε μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης από τους νευρώνες, σηματοδοτώντας την ανταμοιβή και την ευχαρίστηση. Τα επίπεδα ενδορφίνης στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να ανέβουν. (Οι ενδορφίνες, παρεμπιπτόντως, συνδέονται με τους υποδοχείς των οπιοειδών - τους ίδιους υποδοχείς με τους οποίους συνδέεται η μορφίνη). Η σοκολάτα μπορεί να μην έχει τις ισχυρές επιδράσεις στον εγκέφαλο που έχει το σεξ, αλλά υπάρχει κάποια σχετική δράση.

Άσκηση

Δεν ξέρουμε αν ο οργασμός που προκαλείται από την άσκηση είναι ευρέως γνωστός ή όχι. Μέρος των ανθρώπων που ασκείται τακτικά, αναφέρουν ότι τον έχουν βιώσει. Ανεξάρτητα από τον οργασμό, η άσκηση μπορεί να σου δώσει μια αίσθηση ευεξίας και ανακούφισης από το άγχος. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν περισσότερο να κάνουν με τα ενδοκανναβινοειδή.

Και η άσκηση μπορεί ακόμη και συνεπικουρικά να βελτιώσει τη σεξουαλική σου ζωή, για παράδειγμα, όπως έδειξε μια μελέτη για το Pilates σε στρώμα.