Πώς θα πεις «αντίο» στο καθημερινό άγχος και θα απολαμβάνεις τις στιγμές σου με περισσότερη ηρεμία

Πώς θα πεις «αντίο» στο καθημερινό άγχος και θα απολαμβάνεις τις στιγμές σου με περισσότερη ηρεμία

Για να απολαμβάνεις μία ζωή με περισσότερη ηρεμία και λιγότερο στρες, είναι σημαντικό να υιοθετήσεις έναν ωφέλιμο τρόπο ζωής

Είναι αλήθεια πως βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε μία δύσκολη περίοδο, στη μετά Covid-19 εποχή, η οποία μας φέρνει αντιμέτωπους με φοβίες, ανησυχίες και έντονο στρες. Πάντοτε, βέβαια, τα στρεσογόνα γεγονότα που μας στερούν την ηρεμία που χρειαζόμαστε, ποικίλουν. Μπορεί, λοιπόν, να πρόκειται για:

  • Την προσπάθεια αντιμετώπισης κάποιας ασθένειας σε εμάς ή το περιβάλλον μας
  • Μία ξαφνική απόλυση ή έναν χωρισμό
  • Μία αλλαγή στην οικονομική μας κατάσταση
  • Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου
  • Μία πρόχειρη διατροφή που βασίζεται σε γενετικά τροποποιημένες τροφές

Τα προβλήματα που σχετίζονται με το στρες όμως, δεν περιορίζονται εδώ. Τα μικρά καθημερινά θέματα, σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπος ζωής, εντείνουν το στρες και μας κάνουν συχνά να έχουμε έντονα ξεσπάσματα άγχους ή θυμού. Η προθεσμία για την παράδοση σημαντικών εργασιών στο γραφείο ή ένα απαιτητικό μάθημα στη σχολή, μπορούν να αποτελέσουν πηγές άγχους και κακής διάθεσης. Ακόμη και η αλλαγή του καιρού όμως, μπορεί να μας προκαλέσει στρες και να επηρεάσει την ψυχολογία μας. Για παράδειγμα, τον χειμώνα έχουμε την εποχική κατάθλιψη, η οποία μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην έλλειψη του ήλιου. Έχει παρατηρηθεί, μάλιστα, πως ακόμη και στη χώρα μας, η ηλιοφάνεια κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες μας σε βιταμίνη D.

Extra tip: Αν την περίοδο που διανύουμε θέλεις να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό, τη διάθεση και την ψυχολογία σου, μπορείς να στραφείς σε ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D, όπως το Vitamin D3 2500i.u. της Quest. Περιέχει 2500i.u. -δηλαδή 62,5μg βιταμίνη D στη δραστική μορφή της D3 (χοληκαλσιφερόλη)- και είναι αυτό που χρειάζεσαι για να ενισχύσεις τη φυσική άμυνά σου και να διατηρήσεις την καλή υγεία των μυών και των οστών σου.


1670314127143-177073294-image003.jpg

Τα συστατικά και οι συνήθειες που ενισχύουν το νευρικό σου σύστημα

Η καθημερινότητα είναι γεμάτη στρεσογόνους παράγοντες, συγκεκριμένα γεγονότα ή χρόνιες πιέσεις, που επηρεάζουν την ευημερία ενός ατόμου, ακόμη και την ψυχική του κατάσταση. Όπως είναι επόμενο, λοιπόν, αυτοί οι παράγοντες θα έχουν άμεσες και συσσωρευτικές συνέπειες, οι οποίες θα καταβάλουν την ψυχική και τη σωματική του υγεία.

Το σώμα αποκρίνεται στο στρες με μία αντίδραση πάλης ή «φυγής», με σκοπό την ετοιμότητα για δράση. Η επανάληψη αυτής της απόκρισης μπορεί να δημιουργήσει το «σύνδρομο γενικής προσαρμογής», δηλαδή το σύνδρομο του να αισθάνεται κάποιος άρρωστος, χωρίς συγκεκριμένη αιτία.

Μάλιστα, όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονη σωματοποίηση, δημιουργώντας προβλήματα στο ανοσοποιητικό, αλλά και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αν οι στρεσογόνες καταστάσεις κατακλύσουν τον νου δε, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές, όπως η κατάθλιψη ή το burnout. Συνεπώς, αν βελτιωθεί η ψυχική υγεία, θα βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Extra tip: Αν ψάχνεις ένα συμπλήρωμα διατροφής που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το έντονο στρες, το CalmBiotix της Quest αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή. Διότι περιέχει Lactium, L-theanine, φιλικά βακτήρια, βιταμίνες Β1, Β2 και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, προάγοντας την ηρεμία και την καλή ψυχολογική λειτουργία. Και σίγουρα έχει σημασία να γνωρίζεις πως τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής της Quest, είναι άριστης ποιότητας και περιέχουν συστατικά με επιστημονικά αποδεδειγμένη δράση.

1670314144835-204162991-image005.jpg

Σε κάθε περίπτωση, για να απολαμβάνεις μία ζωή με περισσότερη ηρεμία και λιγότερο στρες, είναι σημαντικό να υιοθετήσεις έναν ωφέλιμο τρόπο ζωής. Πώς θα τα καταφέρεις;

  • Επενδύοντας σε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
  • Βάζοντας τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σου
  • Αποφεύγοντας το αλκοόλ και το κάπνισμα
  • Αποκτώντας μία καλύτερη ποιότητα ύπνου
  • Ακολουθώντας ενναλακτικές μορφές διαχείρισης του άγχους, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός

Για να απολαμβάνεις μία καλύτερη ζωή, χωρίς άγχος, αξίζει να δώσεις επιπλέον προσοχή στη διατροφή σου, βέβαια. Και έχει σημασία να γνωρίζεις πως σήμερα υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής, που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια. Για παράδειγμα:

  • Το Magnesium 300mg & B6 της Quest περιλαμβάνει μαγνήσιο και βιταμίνη Β6, έχει υπέροχη γεύση πορτοκάλι, θα σε βοηθήσει στη σωματική άσκηση και θα συμβάλλει στην καλή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος
  • Το Synergistic Magnesium παρέχει στον οργανισμό την ιδανική ποσότητα μαγνησίου για τη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, καθώς και για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • Το Valerian της Quest έχει καταπραϋντικές και ηρεμιστικές ιδιότητες, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και ανακουφίζει από τη (χρόνια) αϋπνία
1670314159235-335341475-image007.jpg

Το σίγουρο είναι πως η ψυχική και σωματική ισορροπία είναι δική μας ευθύνη και η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας, είναι η πιο σημαντική της ζωής μας και σε αυτήν τη σχέση, πρέπει να επενδύουμε συνεχώς. Ας είναι συνειδητές, λοιπόν, τόσο οι καθημερινές μας συνήθειες, όσο οι σκέψεις μας και οι τροφές που καταναλώνουμε. Διότι σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, «το σώμα μας είναι ο ναός μας»!

Νίνα Καραμολέγκου, Licensed Counselling Psychologist, MSc, Cognitive Behavioural Psychotherapist, MPH

Instagram: nina_karamolegou

Email: ninaka7@yahoo.com