Έχεις βουλωμένη μύτη; Επιστροφή στον παλιό καλό εαυτό σου με αυτές τις κορυφαίες συμβουλές

Έχεις βουλωμένη μύτη; Επιστροφή στον παλιό καλό εαυτό σου με αυτές τις κορυφαίες συμβουλές
Pexels

Η βουλωμένη μύτη μπορεί κυριολεκτικά να μας γονατίσει ωστόσο θα έχουμε πάντα κάποιες σπιτικές συνταγές με το μέρος μας. 

Η μύτη σου είναι βουλωμένη, το κεφάλι σου είναι σαν να είναι γεμάτο βαμβάκι και τα ιγμόρειά σου πρησμένα με αίσθηση πως καίγονται. Ναι, είναι αυτός ο παλιός «φίλος» που του αρέσει να εισχωρεί στον οργανισμό μας κάθε χρόνο τέτοια εποχή και ακούει στο όνομα- ρινική συμφόρηση.

Είσαι κρυωμένη; 6 τρόποι για να ανακουφιστείς από τη βουλωμένη μύτη

Είναι σύνηθες να πιστεύουμε ότι η βουλωμένη μύτη προκαλείται από υπερβολική βλέννα στις ρινικές οδούς -αλλά συνήθως είναι αποτέλεσμα φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων στα ιγμόρεια τα οποία μπορεί να πυροδοτηθούν από το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη, τις αλλεργίες κ.λπ.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να υποφέρουμε σιωπηλά καθώς υπάρχουν διάφορες σπιτικές τεχνικές που μπορούμε να δοκιμάσουμε, όπως τα ζεστά ντους, οι ζεστές κομπρέσες και φυσικά κάποια φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC).

Όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα σου όταν αναπνέεις από τη μύτη ή από το στόμα

Υγραντήρας

Εάν υποφέρουμε επανειλημμένα από ρινική συμφόρηση, ένας υγραντήρας θα μπορούσε να μας βοηθήσει να απαλύνουμε τα προβλήματα που προκαλούνται από τον ξηρό αέρα εσωτερικού χώρου.

Το μηχάνημα μετατρέπει το νερό σε υγρασία που ενισχύει σταθερά την υγρασία σε ένα δωμάτιο. Η αναπνοή σε αυτόν τον υγρό αέρα μπορεί να ηρεμήσει τους ερεθισμένους ιστούς και τα πρησμένα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη και τα ιγμόρειά μας.

Γιατί το «σκάλισμα» της μύτης αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Ντους

Όλοι μας έχουμε κάνει ντους με βουλωμένη μύτη ανακαλύπτοντας στη συνέχεια πως αναπνέουμε πιο εύκολα: αλλά γιατί;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι ο ατμός από το ντους μπορεί πραγματικά να αραιώσει τη βλέννα στη μύτη μας, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή. Το να κάνουμε ένα ωραίο, ζεστό ντους έχει τη δύναμη να βοηθήσει την αναπνοή μας να επανέλθει στο φυσιολογικό -τουλάχιστον προσωρινά.

Ενδέχεται να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα αναπνέοντας ζεστό βρασμένο νερό. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό και πραγματικά να μας βοηθήσει να νιώσουμε περισσότερο σαν τον παλιό καλό εαυτό μας.

  • Ζεσταίνουμε νερό σε μια κατσαρόλα.
  • Στη συνέχεια, τοποθετούμε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι και στη συνέχεια σκύβουμε πάνω από την κατσαρόλα.
  • Εισπνέουμε όμορφα και βαθιά.
  • Προσέχουμε πολύ να μην κάψουμε το πρόσωπό μας στο ζεστό νερό ή με τον ατμό.

Έχεις παγωμένη μύτη αλλά δεν είναι χειμώνας; Δες τι μπορεί να σημαίνει

Η σωστή ενυδάτωση

Εάν παλεύουμε με ένα κρυολόγημα ή αντιμετωπίζουμε συμπτώματα γρίπης πρέπει να βεβαιωθούμε ότι πίνουμε πολλά υγρά.

Η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης μπορεί να βοηθήσει στην αραίωση της βλέννας στις ρινικές οδούς μας, διώχνοντας τα υγρά από τη μύτη μας και ανακουφίζοντας την πίεση στα ιγμόρειά μας. Όπως γνωρίζουμε, λιγότερη πίεση σημαίνει λιγότερη φλεγμονή και ερεθισμό.

Συμπληρωματικά, ζεστά υγρά όπως το τσάι και το χαμομήλι, μπορούν πολλές φορές να βοηθήσουν στην ανακούφιση από οποιασδήποτε ενόχλησης.

Σπρέι φυσιολογικού ορού

Εάν ο στόχος μας είναι η ενυδάτωση, τότε θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε την κατάσταση με ένα σπρέι διαλύματος θαλασσινού νερού -γνωστό και ως φυσιολογικός ορός. Η χρήση ενός ορού, θα αυξήσει σίγουρα την υγρασία στα ρουθούνια μας, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση.

Ορισμένα σπρέι περιλαμβάνουν ακόμη και αποσυμφορητικά φάρμακα. Σαφέστατα, συνιστάται να συνομιλήσουμε με τον γιατρό μας πριν χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε σπρέι φυσιολογικού ορού που περιέχει αποσυμφορητικά.

Ρινικοί Αποφρακτήρες

Έχεις ακούσει ποτέ για το «neti pot»; Μπορεί να ακούγεται κάπως τρομακτικό αλλά στην ουσία είναι απλώς ένα δοχείο που έχει σχεδιαστεί για να ξεπλένει τη βλέννα και τα υγρά από τις ρινικές οδούς μας.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά τη χρήση απεσταγμένου ή αποστειρωμένου νερού αντί για νερό βρύσης.

Πώς χρησιμοποιούμε λοιπόν ένα neti pot; Ευτυχώς, είναι πολύ απλό:

  • Στεκόμαστε με το κεφάλι μας πάνω από ένα νεροχύτη, μπάνιο ή ντουζιέρα.
  • Στη συνέχεια, τοποθετούμε το στόμιο από το κανατάκι neti σε ένα ρουθούνι.
  • Γέρνουμε απαλά την κατσαρόλα μέχρι να πέσει το νερό στη ρινική μας δίοδο.
  • Μόλις το νερό κυλήσει στο ένα ρουθούνι μας, θα βγει από το άλλο.
  • Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για περίπου ένα λεπτό και στη συνέχεια αλλάζουμε πλευρά.

Ζεστή κομπρέσα

Μια καταπραϋντική, ζεστή κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της συμφόρησης ανοίγοντας τις ρινικές οδούς από έξω. Η κατασκευή της δικής μας ζεστής κομπρέσας είναι πολύ απλή:

  • Βυθίζουμε μια μικρή πετσέτα σε ζεστό νερό και στη συνέχεια σιγουρευόμαστε ότι έχουμε στύψει όσο περισσότερο νερό μπορούμε.
  • Στη συνέχεια, πρέπει απλώς να τη διπλώσουμε και να την τοποθετήσουμε πάνω από τη μύτη και το μέτωπό μας.

Αυτή είναι μια εκπληκτικά ήπια λύση, η οποία μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστική και να επαναλαμβάνεται όσο συχνά χρειάζεται.

Αποσυμφορητικό

Εάν όλα τα παραπάνω έχουν φέρει μικρή ανακούφιση από τα συμπτώματα, μπορούμε πάντα να πάμε στο φαρμακείο για ορισμένα OTC φάρμακα που θα μας ανακουφίσουν.

Πολλά αποσυμφορητικά είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγή γιατρού -και μπορεί να είναι ανεκτίμητα βοηθώντας στη μείωση του οιδήματος και στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με τις ερεθισμένες ρινικές οδούς.

Βεβαίως, είναι σοφό να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε αποσυμφορητικά. Πάντα με τις συστάσεις του γιατρού μας. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά η παρατεταμένη χρήση είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει πραγματικά τη συμφόρηση και το μπούκωμα -και ποιος το θέλει αυτό;