«Δόντια ευαίσθητα στο κρύο»: 5 προβλήματα στοματικής υγείας που προκαλούν αυτή την άβολη συνθήκη

«Δόντια ευαίσθητα στο κρύο»: 5 προβλήματα στοματικής υγείας που προκαλούν αυτή την άβολη συνθήκη
Pexels

Το τρίξιμο των δοντιών και η υποχώρηση των ούλων είναι μόνο δύο από τους λόγους για τους οποίους το εξωτερικό στρώμα των δοντιών μας μπορεί να φθαρεί - αφήνοντας τα νεύρα μας εκτεθειμένα στο κρύο.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μια αίσθηση κρύου στο στόμα τους αφού τρώνε ή πίνουν κάτι παγωμένο, αλλά αυτή η έντονη αίσθηση θα μπορούσε να υποδηλώνει υποκείμενα προβλήματα με τα δόντια.

Τα ευαίσθητα στο κρύο δόντια είναι όταν τα νεύρα μέσα στο δόντι εκτίθενται λόγω απογυμνωμένου σμάλτου. Το σμάλτο προστατεύει τις εσωτερικές, πιο εύθραυστες περιοχές των δοντιών μας και είναι η πιο σημαντική γραμμή άμυνας κατά της τερηδόνας.

Όταν αυτό φθείρεται, τα νεύρα του δοντιού εκτίθενται σε ζεστά, κρύα ή γλυκά τρόφιμα, καθώς και σε κρύο αέρα, και η εν λόγω έκθεση σε αυτές τις καταστάσεις μπορεί να είναι πολύ επώδυνη.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να προκληθεί αυτή η ευαισθησία, συμπεριλαμβανομένης της φθοράς και της υποχώρησης των ούλων. Όπως είναι λογικό, συνιστάται η επίσκεψη στον οδοντίατρό μας εάν παρατηρήσουμε ασυνήθιστη ευαισθησία για αρκετές ημέρες στη σειρά.

«Πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου πριν ή μετά το πρωινό;» - Τι λένε οι ειδικοί

Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους θα μπορούσαμε να έχουμε ευαίσθητα δόντια.

Πολύ έντονη χρήση προϊόντων καθαρισμού δοντιών

Η ευαισθησία των δοντιών μπορεί να προκύψει όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας «πολύ σκληρά» ή με υπερβολική χρήση θεραπειών λεύκανσης δοντιών, εξηγεί η αμερικανική οδοντόκρεμα Crest. Υπάρχει επίσης μια σειρά από τρόφιμα και ποτά που περιέχουν οξέα που μπορούν να αφαιρέσουν και το σμάλτο, όπως το κρασί, ο καφές και οι ντομάτες. Αυτοί οι παράγοντες «μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη απώλεια του σμάλτου των δοντιών σας», ισχυρίζεται η πασίγνωστη εταιρία στοματικής υγιεινής.

Υποχώρηση ούλων

Αυτό συμβαίνει όταν τα ούλα τραβιούνται προς τα πίσω εκθέτοντας περισσότερο από το δόντι, συμπεριλαμβανομένων των ριζών. «Μερικοί άνθρωποι είναι γενετικά επιρρεπείς σε λεπτό ιστό των ούλων. Άλλοι άνθρωποι αναπτύσσουν ύφεση των ούλων ως αποτέλεσμα της περιοδοντικής νόσου», εξηγεί η Cleveland Clinic. Οι ειδικοί υγείας συνιστούν να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα ούλα μας για να ελέγξουμε αν υποχωρούν. Η εταιρία Crest μάς επισημαίνει: «Αν παρατηρήσετε επίμονη ευαισθησία στο κρύο ή τη ζέστη στα δόντια σας, ρίξτε τους μια πιο προσεκτική ματιά. Ελέγξτε τη γραμμή των ούλων σας για να δείτε αν απομακρύνονται από τα δόντια σας».

Μπορείς να έχεις λευκά δόντια, ακόμα και αν είναι ευαίσθητα

Ασθένεια των ούλων

Πιο σοβαρά προβλήματα όπως η ασθένεια των ούλων θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν ευαισθησία στο κρύο. Η Cleveland Clinic αναφέρει: «Ο φλεγμονώδης και επώδυνος ιστός των ούλων μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία λόγω της απώλειας των συνδέσμων στήριξης, που εκθέτει την επιφάνεια της ρίζας που οδηγεί απευθείας στο νεύρο του δοντιού». Εκτός από το κρύο, η ευαισθησία των δοντιών μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως πόνος κατά το δάγκωμα ή το μάσημα. Ο πόνος μπορεί να είναι μόνο σε ένα δόντι.

Τρίξιμο των δοντιών

Ο βρουξισμός αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία τρίβουμε, τρίζουμε ή σφίγγουμε τα δόντια μας- κατάσταση που μπορεί να φθείρει το σμάλτο αφήνοντας τα νεύρα μας εκτεθειμένα. Η Crest εξηγεί: «Αν νομίζετε ότι τρίζετε τα δόντια σας, επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας και ρωτήστε για τις διαθέσιμες επιλογές που έχετε προκειμένου να προστατεύσετε τα δόντια σας».

Ο λόγος που δεν πρέπει να πλύνεις τα δόντια σου αμέσως μετά τον καφέ

Ραγισμένα δόντια

Τα βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν σε οποιαδήποτε σπασμένα ή πελεκημένα δόντια με τη μορφή πλάκας, προκαλώντας προβλήματα εάν εισχωρήσουν στον πολτό του δοντιού σας. Ο πολφός είναι μια περιοχή στις ρίζες των δοντιών μας που περιέχει χιλιάδες μικρούς σωλήνες που οδηγούν στο κέντρο των δοντιών σας όπου βρίσκονται οι νευρικές απολήξεις.