Ο λόγος που δεν πρέπει να πλύνεις τα δόντια σου αμέσως μετά τον καφέ

Μαρία Ροδίτη
Ο λόγος που δεν πρέπει να πλύνεις τα δόντια σου αμέσως μετά τον καφέ

Εσύ νομίζεις ότι αφού πιείς καφέ πρέπει να βουρτσίσεις τα δόντια σου για να αποφύγεις τους λεκέδες. Δεν είναι έτσι, όμως, τα πράγματα.

Ο καφές για τον περισσότερο κόσμο είναι αναντικατάστατη πρωινή συνήθεια. Αν κι εσύ, λοιπόν, ξυπνάς το πρωί, πλένεις το πρόσωπό σου και το πρώτο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να πιείς μια μεγάλη κούπα καφέ, τότε είσαι πολύ φίλη μου. Κι εγώ δεν μπορώ να ανοίξω μάτι με τίποτα χωρίς την απαραίτητη δόση καφεΐνης.

Όλα καλά ως εδώ… Θέλω να σου εφιστήσω, όμως, την προσοχή σε κάτι που αφορά την after coffee δραστηριότητά σου. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση μετά την κατανάλωση καφέ να κατευθυνθείς στο μπάνιο για να πλύνεις τα δόντια σου.

Κι όμως! Πίνοντας καφέ μπορείς να συμβάλλεις στην προστασία του πλανήτη

Γιατί δεν πρέπει να πλένεις τα δόντια σου αμέσως μετά τον καφέ

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα τρόφιμα και τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ – σε αυτά ανήκει και ο καφές- έχουν την ικανότητα να μαλακώνουν το σμάλτο των δοντιών. Αυτό σημαίνει ότι το να κάνεις οτιδήποτε πάνω στα δόντια σου αμέσως μετά τον καφέ, όπως το να τα βουρτσίσεις ή να χρησιμοποιήσεις οδοντικό νήμα, μπορεί να συμβάλει στη φθορά τους. Να προκληθεί, δηλαδή, ευαισθησία ή να δημιουργηθούν αδύναμα σημεία που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε τερηδόνα.

kafes_dontia.jpg

Αν, λοιπόν, θέλεις μετά τον καφέ να βουρτσίσεις οπωσδήποτε τα δόντια σου, περίμενε να περάσει μισή ως μία ώρα και μετά πλύνε τα. Μετά τα 30 λεπτά, βλέπεις, το σμάλτο θα έχει γίνει ξανά ισχυρό και δεν θα ελλοχεύει ο κίνδυνος να βλάψεις τα δόντια σου.

Η ιδανική στιγμή να βουρτσίσεις τα δόντια σου

Το ιδανικό, πάντως, για την υγεία των δοντιών σου είναι να τα βουρτσίσεις με το που ξυπνήσεις και πριν πιείς καφέ. Κι αυτό, γιατί κατά τη διάρκεια της νύχτας συγκεντρώνονται πλάκα και βακτήρια στα δόντια. Πλένοντάς τα, λοιπόν, απομακρύνεις όλες τις βρωμιές και δεν επιτρέπεις με τον καφέ να δημιουργηθούν σκούροι λεκέδες.