Τα 2 βασικά λάθη που προκαλούν hangover & πρέπει να σκεφτούμε πριν καταναλώσουμε αλκοόλ

Τα 2 βασικά λάθη που προκαλούν hangover & πρέπει να σκεφτούμε πριν καταναλώσουμε αλκοόλ
Pexels

Περιόρισε τις οδυνηρές συνέπειες φροντίζοντας να πιείς με έξυπνο τρόπο. 

Η εορταστική περίοδος κορυφώνεται με την αλλαγή του χρόνου και είναι βέβαιο ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα υποκύψουν τόσο σε γευστικές αμαρτίες όσο και στην κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ.

Κανείς όμως δεν θέλει ούτε το φούσκωμα λόγω του φαγητού αλλά ούτε και το hangover της επόμενης ημέρας. Και επειδή το έχουμε δει το έργο, το γνωρίζουμε καλά, όλοι μας.

Στα του επώδυνου hangover τώρα, ή αλλιώς σε εκείνη την άβολη κατάσταση της επόμενης ημέρας που υπενθυμίζει στο σώμα μας πόσα ποτά ήπιαμε το προηγούμενο βράδυ. Από πονοκεφάλους, κόπωση, ναυτία και αφυδάτωση -κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει αυτές τις ενοχλητικές συνέπειες μετά το ποτό. Όμως όλοι θέλουν να περάσουν καλά.

Για τον λόγο αυτό, η γιατρός Anita Raja με έδρα το Μπέρμιγχαμ, εξηγεί τι μπορούμε να κάνουμε πριν αλλά και μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ώστε να αποφύγουμε το hangover.

Καλά θα πάει κι αυτό: Πώς να συνέλθεις από το hangover ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι

Μιλώντας αποκλειστικά στο The Mirror, η Dr Raja εξήγησε: «Το hangover είναι δυσάρεστο, μπορεί να σας αφήσει με πονοκεφάλους, ζάλη, ναυτία, κούραση και αφυδάτωση. Το προϊόν διάσπασης της αιθανόλης - ακεταλδεΰδης είναι ο κύριος ένοχος για τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα».

Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούμε να κάνετε για να περιορίσετε τα συμπτώματα.

Ευτυχώς, η Dr Raja μοιράστηκε δύο συγκεκριμένα λάθη που κάνουμε όλοι πριν πιούμε. Σύμφωνα με την ειδικό, μερικές από τις κύριες αιτίες του hangover είναι να πίνoυμε με άδειο στομάχι και να μην πίνουμε αρκετό νερό.

Φυσικοί τρόποι για να συνέλθεις γρήγορα μετά από ένα hangover

Η Dr Raja εξήγησε: «Ποτέ μην βγαίνετε έξω για ποτό με άδειο στομάχι. Είναι καλή ιδέα να έχετε ένα ελαφρύ γεύμα πριν βγείτε έξω, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πικάντικο καθώς μπορεί να βλάψει περαιτέρω την επένδυση του στομάχου σας».

Για τον λόγο αυτό, η γιατρός συνιστά να τρώμε γιαούρτι πριν ξεκινήσουμε να πίνουμε, το οποίο λέει ότι είναι «εξαιρετική επένδυση στο στομάχι».

Το δεύτερο πράγμα που επισημαίνει η Raja είναι ότι πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό πριν και ενώ καταναλώνουμε αλκοόλ.

Η ειδικός συνιστά να πίνουμε έξι έως οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα –και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό την επόμενη μέρα που θα αισθανόμαστε αφυδατωμένοι.

«Πίνετε πολλά υγρά και προσπαθήστε να αποφύγετε να πίνετε πολύ γρήγορα το ποτό σας. Δίπλα από το ποτό να έχετε πάντα μαζί σας νερό».

Πώς να διαχειριστείς το εορταστικό hangover

Η κορυφαία διατροφολόγος Hannah Norris, από την πλατφόρμα υγείας Omnos, μοιράστηκε τις κορυφαίες συμβουλές της για να κρατήσουμε μακριά αυτό το εορταστικό hangover.

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί

Το αλκοόλ δρα ως διουρητικό, που σημαίνει ότι προωθεί την απώλεια νερού μέσω της συχνότερης ούρησης.

Η Hannah εξήγησε: «Η διασφάλιση ότι κρατάμε το σώμα μας γεμάτο με νερό μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της αφυδάτωσης και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης μετά από μια δύσκολη νύχτα. Ένα εύχρηστο κόλπο είναι να εναλλάσσετε αλκοόλ και νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ποτά και μετά να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν κοιμηθείτε. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, όπως τα ενεργειακά ποτά, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αφυδάτωση και να επηρεάσει τον ύπνο. Συχνά, η έλλειψη ύπνου είναι χειρότερη από το πραγματικό hangover».

Ο θησαυρός των λαχανικών

Η ειδικός υγείας συνιστά να τρώμε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουμε το σώμα μας να απομακρύνει τις τοξίνες πιο γρήγορα.

«Η αγκινάρα και το παντζάρι έχουν συγκεκριμένες πολυφαινόλες που δρουν ως εκκριταγωγοί, διεγείροντας το συκώτι σας να απελευθερώσει τοξίνες και να μειώσει τη συμφόρηση. Τα πράσινα φυλλώδη (σταυρανθή) λαχανικά, αλλά πιο συγκεκριμένα το λάχανο, περιέχουν βιταμίνη U που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και να δώσει ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πρωινό του hangover

Ενώ πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε ένα λιπαρό γεύμα μετά από μια δύσκολη νύχτα, αυτές οι λιπαρές τροφές θα μπορούσαν να διαταράξουν το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, επιδεινώνοντας το hangover.

Αντίθετα, ο διατροφολόγος προτείνει μια πιο υγιεινή επιλογή: «Ίσως δεν είναι το πιο ορεκτικό γεύμα για hangover, αλλά μια σαλάτα κοτόπουλου που περιέχει φυλλώδη λαχανικά και μια κουκούλα από μούρα στο πλάι παρέχει έναν συνδυασμό πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων και πολυφαινολών. Αυτά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, στην υποστήριξη του ήπατος, στη βελτίωση της ενυδάτωσης και στη σταθεροποίηση της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα που θα διαταράξει το αλκοόλ. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμινών Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον ενεργειακό μεταβολισμό και που εξαντλούνται όταν πίνετε αλκοόλ. Μην φοβάστε να ξεκουραστείτε λίγο, η υπερβολική άσκηση και ο ανεπαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα σας εξουθενώσει, οπότε η εναλλακτική επιλογή για μεγάλες βόλτες και γιόγκα μπορεί να είναι χρήσιμη».