Τέλειο δέρμα, καλύτερος μεταβολισμός & τι άλλο θα συμβεί στο σώμα μας αν καθιερώσουμε το κρύο ντους

Τέλειο δέρμα, καλύτερος μεταβολισμός & τι άλλο θα συμβεί στο σώμα μας αν καθιερώσουμε το κρύο ντους

Παρόλο που το κρύο ντους δεν είναι εύκολη υπόθεση, το σώμα μας θα μας ευχαριστεί μετά. 

Thank me later θα μας λέει το σώμα μας βραχυπρόθεσμα κα μακροπρόθεσμα αν κάνουμε το κρύο ντους ρουτίνα. Αν, μεταξύ άλλων, θέλεις να φαίνεσαι πιο φρέσκια και να χτίσεις ένα γερό ανοσοποιητικό παρακάτω θα δεις και άλλα βασικά πράγματα που ίσως σε πείσουν να πεις «αντίο» στα καυτά ντους.

1. Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα

Πάρα πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν κρύο ντους έχουν έχουν σχεδόν 39% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Αν και παραμένει ασαφής ο λόγος που το κρύο νερό αποτρέπει τις ασθένειες, μια πιθανή επιστημονική εξήγηση είναι ότι αυτή η πρακτική οδηγεί σε βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε γενικές γραμμές, το κρύο ντους μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται λιγότερο άρρωστος- πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καθημερινότητά του και να είναι παραγωγικός.

Στις φλεγμονές «σύμμαχός» σου θα γίνει η άθληση – 4 είδη γυμναστικής που θα σε ανακουφίσουν

2. Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος

Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός είναι η φυσική αντίδραση του σώματός μας στο κρύο. Αυτό κάνει την καρδιά να αντλεί καλύτερα το αίμα σε ολόκληρο το σώμα μας. Και, η βελτιωμένη κυκλοφορία θα συνεχιστεί ακόμα και αφού βγούμε από το ντους. Μεταξύ άλλων, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις την απαιτητική μέρα σου αφού θα έχεις την ίδια αίσθηση σαν να ήπιες μόλις έναν εσπρέσσο.

3. Περισσότερες ενδορφίνες

Το να κάνεις ένα ολιγόλεπτο κρύο ντους έχει αποδειχθεί πως βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Το κρύο νερό στέλνει πολλά ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο. «Τραντάζουν» το νευρικό σύστημα, για να αυξάνουν την εγρήγορση, τη διαύγεια και τα επίπεδα ενέργειας. Με απλά λόγια, θα έχεις καλύτερη διάθεση. Οι ενδορφίνες ή αλλιώς οι ορμόνες της ευτυχίας, απελευθερώνονται και αυτή η επίδραση οδηγεί σε συναισθήματα ευεξίας και αισιοδοξίας.

Επιπλέον, το κρύο ντους μπορεί να σε βοηθήσει να ανακάμψεις από την κούραση πιο γρήγορα.

4. Η αντίληψη του πόνου θα είναι χαμηλότερη

Τα αιμοφόρα αγγεία σου μπορεί να συστέλλονται όταν εκτίθενται σε κρύο νερό, μειώνοντας το πρήξιμο και τον πόνο. Τα νεύρα δεν θα στείλουν σήματα στον εγκέφαλό σου τόσο γρήγορα, κάτι που θα μειώσει την αντίληψή σου για τον πόνο.

Η αϋπνία μπορεί να γεράσει τον εγκέφαλο κατά δύο χρόνια, σύμφωνα με μελέτη

5. Βελτιωμένος μεταβολισμός

Το να κάνεις κρύο ντους περίπου 2 ή 3 φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει τον μεταβολισμό σου και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις την παχυσαρκία και να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Επιπροσθέτως, το κρύο νερό μπορεί να εξομαλύνει ορισμένα επίπεδα ορμονών και να θεραπεύσει το γαστρεντερικό σου σύστημα.

pexels-ron-lach-9155222.jpg

6. Το δέρμα θα φαίνεται πιο υγιές

Η διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος, προσδίδοντάς του μια υγιή χροιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο πρόσωπο, καθώς το κρύο νερό επιπρόσθετα συσφίγγει τους πόρους και μειώνει την τοπική ερυθρότητα και τα πρηξίματα. Έτσι κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο νεανικό και ξεκούραστο, και με πιο ομοιόμορφο χρώμα. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι το τακτικό ντους με κρύο νερό μπορεί να μειώσει τη χαλάρωση του δέρματος και να το συσφίξει σημαντικά. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης ότι τα μαλλιά τους φαίνονται καλύτερα και πιο λαμπερά ως αποτέλεσμα του κρύου ντους, πιθανώς λόγω της καλύτερης κυκλοφορίας.

Immune boost: Πώς θα τονώσεις το ανοσοποιητικό σου και θα μείνεις μακριά από ιώσεις και αλλεργίες

Σημείωση:

Ο ιδανικότερος τρόπος για να κάνεις μέρος της ρουτίνας σου το κρύο ντους, είναι σταδιακά. Ξεκίνα χαμηλώνοντας αργά τη θερμοκρασία στο τέλος ενός συνηθισμένου ντους. Σταδιακά, χαμήλωσε τη θερμοκρασία, ώστε να αρχίσεις να αισθάνεσαι λίγο άβολα και συνέχισε να το κάνεις μέχρι να νιώθεις αρκετά πιο άβολα. Στη συνέχεια, μείνε κάτω από το νερό για 2 - 3 λεπτά. Η βαθιά αναπνοή θα σε βοηθήσει να μειώσεις την ενόχληση στο μυαλό σου. Την επόμενη φορά που θα δοκιμάσεις αυτή την άσκηση, κάνε το νερό ελαφρώς πιο κρύο.