Το κρύο νερό είναι το hack για να καθαρίσεις εύκολα τα μύδια

Το κρύο νερό είναι το hack για να καθαρίσεις εύκολα τα μύδια

Όλα τα μυστικά για να απολαμβάνεις εύκολα τα αγαπημένα σου όστρακα στο σπίτι.

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής με τα όστρακα, τα θαλασσινά και τα χορτοφαγικά προϊόντα να έχουν την τιμητική τους. Τα μύδια είναι ένα από τα αγαπημένα οστρακοειδή της Ελληνικής κουζίνας το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους.

Τα μύδια περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά μια εξαιρετική διατροφική επιλογή. Είναι οικονομικά, νόστιμα και φέρνουν τη μυρωδιά της θάλασσας σε όποια συνταγή προστίθενται.

Αυτό που οφείλεις να προσέξεις κατά την αγορά τους είναι το κέλυφος αφού αν είναι ανοιχτό σημαίνει ότι το μύδι έχει πεθάνει και δεν πρέπει να μαγειρευτεί. Τα μύδια ανήκουν στην κατηγορία των προϊόντων που δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Η βασική απόχρωση σε αυτή την περίπτωση είναι ο τύπος στον οποίο αγοράστηκαν τα θαλασσινά. Πωλούνται φρέσκα, κατεψυγμένα, με κέλυφος ή χωρίς καθώς και σε ειδική συσκευασία κενού αέρος. Κάθε επιλογή έχει τη δική της ημερομηνία λήξης.

https://www.instagram.com/p/CpgFYfvSJzm

Πώς καθαρίζουμε τα μύδια;

Βάλε τα κλειστά μύδια μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό και καθάρισε το μουστάκι τους τραβώντας το προς τα πάνω.

Τρίψε το κέλυφός τους με ένα σφουγγαράκι κουζίνας ή ένα βουρτσάκι για να απομακρύνεις τυχόν τρίχες. Ξέπλυνε πολύ καλά με καθαρό νερό και μετέφερε τα καθαρά σε ένα άλλο μπολ. Όσα μύδια μείνουν ανοιχτά μετά το καθάρισμα τους πρέπει να πεταχτούν.

Πώς θα καταλάβεις αν είναι φρέσκο το κόκκινο κρέας

Τα μύδια χρειάζονται ελάχιστα λεπτά για να μαγειρευτούν. Ιδανικός χρόνος βρασμού είναι 2-3 λεπτά ώστε να ανοίξει η σάρκα του και να είναι τρυφερή όταν την απολαύσεις.

Η απόλυτη συνταγή για μύδια αχνιστά

Υλικά: 1 κλ. σέλερι
1 πράσο
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά τσίλι, κόκκινη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 αστεροειδή γλυκάνισο
500 γρ. μύδια, καθαρισμένα
αλάτι
πιπέρι
150 γρ. λευκό κρασί
1 κ.γ. κορν φλάουρ
2 κ.σ. νερό
Για το σερβίρισμα
1/4 ματσάκι κόλιανδρο
1/4 ματσάκι μαϊντανό
1 πιπεριά τσίλι, κόκκινη
1 λάιμ, σε φέτες

Eκτέλεση: Κόβουμε το σέλερι, το πράσο και τα καρότα σε μικρά κυβάκια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά τσίλι. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε μία κατσαρόλα και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τον αστεροειδή γλυκάνισο και σοτάρουμε για 5-8 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μύδια, αλάτι, πιπέρι, το κρασί και το κορν φλάουρ διαλυμένο στο νερό. Καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Σερβίρουμε με κόλιανδρο, μαϊντανό, τσίλι ψιλοκομμένα και φέτες από λάιμ.

Πηγή κεντρικής: unsplash.com