Ποια είναι τα μυστικά του σωστού timing για την απόκτηση παιδιού

Ποια είναι τα μυστικά του σωστού timing για την απόκτηση παιδιού

«Ορισμένες φορές η επίτευξη εγκυμοσύνης προκύπτει έπειτα από κάποια βοήθεια ή παρέμβαση», αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, μαιευτήρας-Ιατρός Αναπαραγωγής και Διευθύνων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Institute of Life.

Σε μία εποχή που η χαλαρότητα δεν συμβαδίζει με την κανονικότητα και ο προγραμματισμός για καθετί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, η πρόληψη καταστάσεων που μπορεί να μας φέρουν σε δύσκολη θέση στο μέλλον, είναι πλέον αυτονόητη.

Καλώς ή κακώς, η γονιμότητα θεωρείται δεδομένη από γυναίκες και άνδρες, μέχρι τη στιγμή που θα διαπιστώσουν πως η απόκτηση παιδιού δεν είναι πάντα μία εύκολη υπόθεση. Διότι το σωστό timing για τη δημιουργία μίας οικογένειας, έχει και αυτό κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

«Ορισμένες φορές η επίτευξη εγκυμοσύνης προκύπτει έπειτα από κάποια βοήθεια ή παρέμβαση», αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, μαιευτήρας-Ιατρός Αναπαραγωγής και Διευθύνων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Institute of Life. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα εμπόδια που ίσως προκύψουν, όταν μία γυναίκα και ένας άνδρας αποφασίσουν να αποκτήσουν ένα παιδί, είναι δυνατόν να προβλεφθούν και βέβαια, να αντιμετωπιστούν».

Προληπτικός έλεγχος για τη γονιμότητα

Όλο και περισσότερα ζευγάρια ζητούν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, για να δουν αν είναι γόνιμα, ακόμα και αν δεν προγραμματίζουν άμεσα να αποκτήσουν ένα μωρό. Το σκεπτικό τους είναι να μάθουν αν μπορούν με φυσικό τρόπο να γίνουν γονείς και αν υπάρχει κάποια αιτία υπογονιμότητας, ώστε όταν θελήσουν να αποκτήσουν μωρό, είτε να έχουν αντιμετωπίσει έγκαιρα το πρόβλημα, είτε να καταφύγουν σε μία μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, χωρίς να χάσουν πολύτιμο χρόνο.

Timing και κατάψυξη ωαρίων

Το σωστό timing για τη μητρότητα θέλουν να εξασφαλίσουν και πολλές γυναίκες οι οποίες για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους επιθυμούν να παρατείνουν τη γονιμότητά τους, μέσω της κατάψυξης ωαρίων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να εφαρμόστηκε αρχικά σε γυναίκες οι οποίες ακολούθησαν ισχυρές φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες έβαζαν «φρένο» στο όνειρο για την απόκτηση βιολογικού παιδιού, ωστόσο, σήμερα ακολουθείται και από γυναίκες που είναι απολύτως υγιείς και δεν αντιμετωπίζουν ζήτημα στειρότητας. Απλώς, με αυτόν τον τρόπο διατηρούν το δικαίωμα να γίνουν μητέρες, όποτε εκείνες το επιλέξουν, χωρίς να φοβούνται για τις τιμές της ΑΜΗ (αντιμυλλέριος ορμόνη).

Η αντιμυλλέριος ορμόνη

Ο έλεγχος για την ΑΜΗ, δηλαδή την αντιμυλλέριο ορμόνη, είναι μία από τις βασικές εξετάσεις γονιμότητας, η οποία δείχνει αν «στενεύουν» τα βιολογικά όρια μίας γυναίκας. Η χαμηλή ΑΜΗ υποδηλώνει χαμηλό αριθμό ωαρίων, ενώ αντίθετα, η υψηλή ΑΜΗ δείχνει πως υπάρχουν ακόμα πολλά αποθέματα στις ωοθήκες. Βέβαια, η αντιμυλλέριος ορμόνη δεν αποκαλύπτει τα πάντα. Χρειάζεται να πραγματοποιηθούν και επιπλέον εξετάσεις, για να υπάρξει μία ολοκληρωμένη εκτίμηση της γυναικείας γονιμότητας.

Εξετάσεις γονιμότητας

Οι εξετάσεις που χρειάζεται να κάνει μία γυναίκα, για να πραγματοποιήσει μία εκτίμηση της γονιμότητάς της, είναι συνήθως γενικές και εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος, που αφορούν στις γυναικείες ορμόνες, εξετάσεις υπερήχων για την ανατομία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και η υστεροσκόπηση σε περίπτωση ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων και μεταξύ άλλων, επώδυνης περιόδου.

Ο ανδρικός παράγοντας

Από την άλλη πλευρά, ο ανδρικός παράγοντας στην υπογονιμότητα του ζευγαριού, μπορεί να εκτιμηθεί απλά, με μία βασική εξέταση, δηλαδή το σπερμοδιάγραμμα. Παρότι στους άνδρες το σπέρμα παραμένει δυνατό και ικανό για γονιμοποίηση μέχρι τα βαθιά γεράματα, οι άνδρες εμφανίζουν υπογονιμότητα στο ίδιο ακριβώς ποσοστό με τις γυναίκες.

Η αιτία αφορά, συνήθως, σε διαταραχές στη μορφολογία και την κινητικότητα του σπέρματος. Το σπερμοδιάγραμμα είναι ουσιαστικά το προφίλ του σπέρματος και των σπερματοζωαρίων, ενώ αποκαλύπτει αν και κατά πόσο έχουν επηρεαστεί από ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες.

Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι μία λοίμωξη ή ένας τραυματισμός, κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας, μία κιρσοκήλη ή μία κρυφή πάθηση των όρχεων.

Είναι γνωστό, άλλωστε, πως οι υψηλές θερμοκρασίες από τα στενά και συνθετικά ρούχα ή από τη συχνή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στα πόδια, επηρεάζουν τα σπερματοζωάρια, ενώ το ίδιο ισχύει και για την ανθυγιεινή διατροφή ή την κατανάλωση αλκοόλ.

Το γόνιμο παράθυρο

Όσο σημαντικό είναι να γνωρίζετε το αν είστε γόνιμοι ή όχι, εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζετε πότε είναι η ιδανική στιγμή για να συλλάβετε και πόσο χρόνο θα χρειαστεί να περιμένετε. Διότι ο συγχρονισμός της σεξουαλικής επαφής με τις γόνιμες μέρες αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Το γόνιμο «παράθυρο» των γυναικών είναι περίπου πέντε ημέρες πριν έως και μία ημέρα μετά την ωορρηξία, η οποία συμβαίνει συνήθως στη μέση του κύκλου. Το σπέρμα είναι δυνατόν να επιβιώσει από 3 έως 5 ημέρες στη μήτρα και τις σάλπιγγες, αλλά το ωάριο συνήθως επιβιώνει μόνο για 12 με 24 ώρες.

Αυτό σημαίνει πως για να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος, η ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις, θα πρέπει να συμβεί κατά τη διάρκεια 2 με 3 ημερών πριν από την ωορρηξία.

Το αν θα έχετε ελεύθερες επαφές κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη ημέρα, δεν φαίνεται τελικά να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση, καθώς τα ποσοστά εγκυμοσύνης λίγο διαφέρουν. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν επιθυμεί αυτή η επαφή να εξελιχθεί σε μία καταναγκαστική εργασία η οποία προκαλεί περισσότερο άγχος στο ζευγάρι.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών είναι καλό να αναζητούν βοήθεια μετά από 12 μήνες ελεύθερων και συχνών επαφών. Ακριβώς επειδή η γονιμότητα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, οι γυναίκες από 35 έως 40 ετών θα χρειαστεί να ζητήσουν τη γνώμη ειδικού μετά από 6 μήνες προσπαθειών.

Για τον ίδιο τον κ. Βασιλόπουλο, «το να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο και επιμονή. Κυρίως, όμως, χρειάζεται ενημέρωση, έγκυρη και έγκαιρη, για τις δυνατότητες και τις επιλογές σας, έτσι ώστε να έχετε εσείς πάντα το προνόμιο και όχι ο χρόνος».

Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, μαιευτήρας - Ιατρός Αναπαραγωγής και Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ. της Institute of Life

Το ιατρείο του Δρ Ιωάννη Π. Βασιλόπουλου βρίσκεται Λεωφ. Κηφισίας 22 στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Για να επικοινωνήσετε μαζί του, μπορείτε να απευθυνθείτε ηλεκτρονικά στο info@drvasilopoulos.com, μπορείτε να καλέσετε στο 2106821939 και στο 6974446556, ενώ για ραντεβού καλείτε το 6974446580.