Δωρεά Ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτήν

Δωρεά Ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτήν

Η έλλειψη ωαρίων δεν είναι το τέλος για το όνειρο της μητρότητας.

Για το μείζον ζήτημα της δωρεάς ωαρίων και τα οφέλη αυτής, μιλά στο Queen.gr ο Βασίλειος Γ. Κουφομιχαήλ, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος και ειδικός αναπαραγωγής. Όπως αναφέρει ο ίδιος, σε μια χώρα που πλήττεται από σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, η δωρεά ωαρίων μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη σε υπογόνιμες γυναίκες, που δεν μπορούν να συλλάβουν χρησιμοποιώντας τα δικά τους ωάρια. Με αυτόν τον τρόπο, η δωρεά ωαρίων «φρενάρει» και τη γήρανση του πληθυσμού, δίνοντας στη χώρα προοπτική για πρόοδο και ανάπτυξη.

Καθώς λοιπόν οι γυναίκες μεγαλώνουν, η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων τους μειώνεται, οδηγώντας σε μειωμένη γονιμότητα. Τι σημαίνει αυτό; Πως η δωρεά ωαρίων παρέχει την ευκαιρία σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας να συλλάβουν, χρησιμοποιώντας ωάρια από νεότερες δότριες.

Τα οφέλη της δωρεάς ωαρίων

Εάν υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Κουφομιχαήλ, ένα στοιχείο που αξίζει να σταθούμε, σχετικά με το ζήτημα της δωρεάς ωαρίων, είναι το γεγονός πως προσφέρει υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας σε σύγκριση με άλλες θεραπείες γονιμότητας. Διότι, τα ωάρια των δοτριών λαμβάνονται από νεαρές, υγιείς γυναίκες, αυξάνοντας την πιθανότητα επιτυχούς γονιμοποίησης και εμφύτευσης.

Μάλιστα, επειδή κάποιες γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο να μεταδώσουν γενετικές διαταραχές ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο παιδί που θα γεννήσουν, η δωρεά ωαρίων τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν ωάρια από δότριες που έχουν υποβληθεί σε ενδελεχή γενετικό έλεγχο, μειώνοντας τον κίνδυνο κληρονομικών παθήσεων.

Επίσης, ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές ανισορροπίες, επηρεάζοντας την παραγωγή ωαρίων. Η δωρεά ωαρίων λοιπόν, παρακάμπτει αυτά τα ζητήματα και επιτρέπει στη λήπτρια να επιτύχει μια υγιή εγκυμοσύνη χρησιμοποιώντας ωάρια από δότρια με φυσιολογικά ορμονικά επίπεδα.

perception_2.jpg

Ο Βασίλειος Γ. Κουφομιχαήλ, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Αναπαραγωγής και ιδρυτικό στέλεχος της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΝΕΣΙΣ

Η σημασία της δωρεάς ωαρίων

Μιλώντας στο Queen.gr, o Βασίλειος Γ. Κουφομιχαήλ, που μεταξύ άλλων είναι και ιδρυτικό στέλεχος της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΝΕΣΙΣ, τονίζει πως για πολλές γυναίκες, η επιθυμία να αποκτήσουν ένα παιδί και να βιώσουν την εγκυμοσύνη είναι βαθιά συναισθηματική. Η δωρεά ωαρίων προσφέρει μια ευκαιρία να εκπληρωθεί αυτή η επιθυμία, καλλιεργώντας μια αίσθηση σύνδεσης και δεσμού με το παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φυσικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στη δωρεά ωαρίων, επιλέγεται προσεκτικά η δότρια, ώστε να ταιριάζει με τα φυσικά χαρακτηριστικά της λήπτριας, διασφαλίζοντας ότι το παιδί θα έχει κάποιες ομοιότητες με τους γονείς του, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Η απόφαση λοιπόν, για το εάν θα προχωρήσει μία γυναίκα στη δωρεά ωαρίων είναι προσωπική και ο κ. Κουφομιχαήλ, ως ιατρός αναπαραγωγής είναι εδώ για να στηρίξει κάθε γυναίκα σε κάθε «βήμα» αυτής της διαδικασίας. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, επισημαίνει μάλιστα πόσο συγκινητικό είναι να παρακολουθεί τη χαρά και την ευτυχία που συνοδεύουν οι επιτυχημένες εγκυμοσύνες από δωρεά ωαρίων.

Capture.jpg

Η δωρεά ωαρίων θα μπορούσε να είναι ο «δρόμος» για την εκπλήρωση του ονείρου μίας γυναίκας, αλλά και ενός ζευγαριού, για να αποκτήσουν ένα παιδί και παράλληλα ένας τρόπος να ανασχεθεί η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, καθιστώντας το δημογραφικό ως το πρώτο κοινωνικό πρόβλημα.