Πόσο «βαθύ ύπνο» χρειαζόμαστε κάθε βράδυ για να νιώθουμε καλά το πρωί;

Πόσο «βαθύ ύπνο» χρειαζόμαστε κάθε βράδυ για να νιώθουμε καλά το πρωί;

Το στάδιο του «deep sleep» είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία και την υγεία μας. Πόση ώρα, όμως, πρέπει να διαρκεί;

Είτε περνάς τα τελευταία σου λεπτά στο κρεββάτι πριν κοιμηθείς, σκρολάροντας στο TikTok είτε ξαπλώνεις με τα μάτια ορθάνοιχτα και κοιτάς το ταβάνι μέχρι να κοιμηθείς, ξέρεις πως το να παραδοθείς στην αγκαλιά του Μορφέα είναι ζωτικής σημασίας για τη διαύγεια, την υγεία και τον οργανισμό σου. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι μία στρεσογόνα διαδιακασία και πως στο άγχος του «αν θα σε πάρει εύκολα ο ύπνος» πρέπει να προσθέσεις και το «πόσο ποιοτικό, βαθύ ύπνο θα κάνεις». Καλό είναι, όμως, να γνωρίζεις πως τον χρειάζεσαι.

bruce-mars-s8PTWCu5maQ-unsplash.jpg

«Ο βαθύς ύπνος είναι το πιο ‘αποκαταστατικό’ στάδιο του ύπνου για την υγεία μας», εξηγεί στο αμερικάνικο Shape η Stephanie R. Wappel, M.D., γιατρός ύπνου και πνευμονικής ιατρικής στο Greater Baltimore Medical Center Health Partners Pulmonary and Sleep Medicine στο Towson, του Maryland. «Εάν δεν κοιμάστε αρκετά βαθιά, μπορεί να μην αισθάνεστε τόσο ανανεωμένοι και να μην έχετε ενέργεια το πρωί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανοσία στις ασθένειες, κακή ορμονική ρύθμιση και κάποια γνωστική δυσλειτουργία», λέει η Δρ Wappel.

Το να «σαπίζεις» στο κρεβάτι μπορεί να είναι trend στο TikTok αλλά δεν είναι τόσο καλό όσο νομίζεις

Πόσο βαθύ ύπνο χρειαζόμαστε, λοιπόν, για να μην έχουμε όλα τα παραπάνω; Mε δεδομένο ότι πρέπει να κοιμόμαστε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ, το ποσοστό του «deep sleep» είναι ανάλογο. Γενικά, ο μέσος ενήλικας περνά περίπου το 13 με 23% της νύχτας σε βαθύ ύπνο και αυτό είναι επαρκές. Πρακτικά μιλάμε για 55 λεπτά έως μία ώρα και 50 λεπτά, χρόνο αρκετό για τον οργανισμό μας.

Πώς ξέρουμε όμως ότι βιώσαμε ένα μέρος τέτοιου ποιοτικού ύπνου το προηγούμενο βράδυ; Tα «sleep trackers» που έχουν τα smartwatches είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να έχουμε γενικά μία αίσθηση γενικών προτύπων ύπνου και πόσο ξεκούραστος είναι ο ύπνος μας. Επίσης είναι πιο χρήσιμο να δίνουμε προσοχή στο αν ξυπνάμε εξαντλημένοι ή ανανεωμένοι, κάτι που στην πρώτη περίπτωση σημαίνει ότι πιθανότατα δεν κοιμάστε αρκετά καλά.

Τέλος, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του ύπνου μας καλό είναι να φροντίζουμε να κοιμόμαστε κάθε βράδυ 8 ώρες σε περιβάλλον απόλυτα σκοτεινό, χωρίς ηλεκτρονικά είδη που εκπέμπουν μπλε φως που ο εγκέφαλος ερμηνεύει ως ηλιακό φως και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας και να μας εμποδίσει να κοιμηθούμε βαθιά… και σωστά!