Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να πίνεις καφέ μόλις ξυπνάς σύμφωνα με τους ειδικούς

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να πίνεις καφέ μόλις ξυπνάς σύμφωνα με τους ειδικούς
Pexels

Εάν το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς είναι να πίνεις τον καφέ σου, τότε ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. 

Πολλές από εμάς έχουμε τη δική μας ξεχωριστή πρωινή ρουτίνα, είτε πίνουμε πρώτα ένα ποτήρι νερό με λεμόνι είτε πηγαίνουμε για τρέξιμο. Ένα πράγμα που πολλοί άνθρωποι φαίνεται να συμφωνούν, όμως, είναι ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται να κάνουν μόλις ξυπνήσουν είναι να πιούν ένα φλιτζάνι καφέ. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που φτάνουν στο σημείο να λένε ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι να ανεβάσουν τα επίπεδα καφεΐνης τους.

Αν είσαι και εσύ από εκείνες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να πιούν καφέ τότε ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Σύμφωνα με έναν ειδικό σε θέματα που άπτονται στο πεδίο του ύπνου, δεν πρέπει ποτέ να πίνουμε τον καφέ μέσα στην πρώτη ώρα από το ξύπνημα -και υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό. Κόντρα σε ό,τι πιστεύουμε πως θα βοηθάμε τον εαυτό μας να νιώσει πιο γρήγορα ξύπνιος, εκείνος υποστηρίζει πως η κατανάλωσή του σε εκείνη τη χρονική στιγμή θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Beer Tanning: Το viral trend στο TikTok & όσα πρέπει να σκεφτείς αν επιλέξεις να μαυρίσεις με μπύρα

Ο Rex Isap, ειδικός στον ύπνο και Διευθύνων Σύμβουλος της Happy Beds, εξήγησε ότι: «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλός σας παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται αδενοσίνη η οποία ουσιαστικά προωθεί τον ύπνο. Καθώς είστε ξύπνιοι περισσότερο, συσσωρεύεται και σας κάνει να νιώθετε υπνηλία. Η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης, προάγει την εγρήγορση και σας κρατά ξύπνιους. Εάν έχετε δυσκολευτεί ποτέ να κοιμηθείτε μετά από έναν καφέ, αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος».

Αλλά όταν πρόκειται για την κατάλληλη ώρα για να πιούμε καφέ, πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μία ώρα πριν τον απολαύσουμε, όταν τα φυσικά επίπεδα κορτιζόλης μας, που μας ξυπνούν φυσικά, αρχίζουν να μειώνονται.

Ο Isap είπε χαρακτηριστικά: «Όταν πρόκειται για την ιδανική ώρα για να πιείτε τον πρώτο σας καφέ, μπορεί να έχετε μάθει πως είναι ακριβώς με το που σηκωθείτε από το κρεβάτι. Στην ιδανική περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα αφότου ξυπνήσετε για να αποκομίσετε πραγματικά τα οφέλη. Όταν ξυπνάμε, τα επίπεδα κορτιζόλης μας είναι στο αποκορύφωμά τους. Η κορτιζόλη, που συχνά συνδέεται με το στρες, ενισχύει τα επίπεδα εγρήγορσής μας. Έτσι, η κατανάλωση καφεΐνης ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης είναι ήδη υψηλά μπορεί να λειτουργήσει ενάντια σε αυτό ή ακόμα και να βοηθήσει στην απόκτηση ανοχής στην καφεΐνη».

To mouth taping είναι το πιο αμφιλεγόμενο trend στο TikTok ενάντια στο ροχαλητό

Όπως τονίζει ο ειδικός, όταν καταναλώνουμε καφεΐνη, είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το βράδυ θα πρέπει να έχουμε έναν ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο. Εάν έχουμε προβλήματα με τον ύπνο, ο Dr Lindsay Browning, ψυχολόγος και νευροεπιστήμονας από το troublesleeping.co.uk, συνιστά να πίνουμε το τελευταίο φλιτζάνι καφέ μας στις 14:00 το μεσημέρι.

«Πέντε έως επτά ώρες μετά τον καφέ σας, η μισή καφεΐνη είναι ακόμα στο οργανισμό σας. Επομένως, εάν έχετε προβλήματα με τον ύπνο, καταναλώστε το τελευταίο φλιτζάνι καφεΐνη της ημέρας γύρω στις 14:00».

5 συνήθειες που καταστρέφουν τον ύπνο σου (μαζί με την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νερού)

pexels-bade-saba-15187362.jpg