Πώς το «σιωπηλό περπάτημα» θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή μας και να μας κάνει να ζήσουμε πιο πολύ

Πώς το «σιωπηλό περπάτημα» θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή μας και να μας κάνει να ζήσουμε πιο πολύ
Pexels

Το «Silent walking» είναι η τελευταία τάση που έχει κυριαρχήσει στα social media -αλλά τι ακριβώς είναι και πώς μπορεί να σας βοηθήσει;

Πόσοι από εμάς έχουμε πάρει τα ακουστικά όταν βγαίνουμε για μια βόλτα; Τώρα μια νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνει τους ανθρώπους να περπατούν χωρίς περισπασμούς. Αντί να συνδέσετε ένα podcast, να ακούτε μουσική ή να φέρετε έναν φίλο για παρέα, η τάση του «σιωπηλού περπατήματος» εστιάζει στη σωματική άσκηση χωρίς να χρειάζεται μια συσκευή για να καλύψει το κενό.

Η ιδέα είναι να μείνει κάποιος μόνος με τις σκέψεις του και να αφήσει χρόνο και χώρο στο μυαλό του να σκεφτεί πιο καθαρά. Το «Silent walking» έγινε γρήγορα η τελευταία εμμονή ευεξίας του TikTok και είναι ένα μείγμα διαλογισμού και άσκησης που στοχεύει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Αμέτρητοι άνθρωποι έχουν επαινέσει το κίνημα, δηλώνοντας ότι τους επιτρέπει να αισθάνονται πιο ήρεμοι.

Το ρόφημα που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα και θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου

Τα οφέλη του περπατήματος είναι καλά τεκμηριωμένα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα για μόλις 10 επιπλέον λεπτά την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αλλά και μια μελέτη του 2020 στο The Journal of Environmental Psychology διαπίστωσε ότι μια 30λεπτη βόλτα σε ένα αστικό πάρκο μείωσε τον χρόνο που οι άνθρωποι ασχολούνται με αρνητικές σκέψεις. Το περπάτημα έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη δημιουργικότητα και βοηθά στην αποφυγή της κατάθλιψης.

Φυσικά, η ιδέα του περπατήματος με σύγχρονη τεχνολογία δεν είναι κάτι καινούργιο και η τάση έχει προσελκύσει γελοιοποίηση σε ορισμένους κύκλους, με τους κριτικούς να αστειεύονται: «Ο Gen Z πιστεύει ότι μόλις εφηύρε το περπάτημα». Αλλά στον πολυάσχολο κόσμο του σήμερα, το να είσαι παρών και χωρίς περισπασμούς γίνεται όλο και πιο σπάνιο.

Η θεραπεύτρια Tracy Richardson είπε στο Healthline: «Το σιωπηλό περπάτημα έχει γίνει πιο δημοφιλές πρόσφατα επειδή χρειαζόμαστε μια απόδραση από την 24/7, πάντα συνεχή, κουλτούρα φασαρίας στην οποία έχουμε εξελιχθεί ως κοινωνία. Υπάρχει τόσος "θόρυβος" που μας περιβάλλει καθημερινά, και πιστεύω ότι είναι μια ανταπόδοση ενάντια σε αυτό, αποκαθιστώντας αυτές τις συνειδητές συνδέσεις με τον εαυτό και μαθαίνοντας να επιβραδύνεις. Το σιωπηλό περπάτημα σε φέρνει στην παρούσα στιγμή, ώστε να έχεις επίγνωση του εαυτού σου και του περιβάλλοντός σου. Είναι η διαφορά μεταξύ του να είσαι προσεκτικός και να έχεις ένα μυαλό γεμάτο».

Το κόλπο για να φαίνεσαι νεότερη από την ηλικία σου χωρίς (σχεδόν) καθόλου προσπάθεια

Η Mady Maio, μια podcaster, διεκδικεί τα εύσημα για το ότι ξεκίνησε «άθελα» το κίνημα που λέει ότι μπορεί να «αλλάξει τη ζωή σου». Σε ένα βίντεο του TikTok, αποκάλυψε ότι ήταν ο σύντροφός της που την ενθάρρυνε αρχικά να κάνει μια βόλτα χωρίς περισπασμούς. «Δεν θα υπάρχουν AirPods, podcast ή μουσική. Είμαι μόνο εγώ και ο εαυτός μου», λέει στο βίντεο.

Στη συνέχεια, παραδέχεται ότι στην αρχή είναι διστακτική: «Τα δύο πρώτα λεπτά ήταν ψυχικό χάος, αλλά αυτό το συναίσθημα τελικά έδωσε τη θέση του σε μια "κατάσταση ροής"». Όπως επίσης λέει, το brain fog υποχώρησε και οι ιδέες άρχισαν να ξεπηδούν στο κεφάλι της επειδή «τους έδινε χώρο να μπουν».

«Όταν ακούς ένα podcast ή μουσική, αποσπάς την προσοχή σου. Δεν αφήνεις τα σημάδια και τις ιδέες να έχουν χώρο να σου έρθουν», προσθέτει η Mady τονίζοντας πως, «Κάθε φορά που τελειώνω μια σιωπηλή βόλτα, έχω μια νέα ιδέα από την επιχείρησή μου, έχω ξεμπερδέψει μια περίεργη κατάσταση στο κεφάλι μου που σκέφτομαι και νιώθω ότι πολλά από τα τρέχοντα ερωτηματικά μου έχουν απαντηθεί. Απλά δοκιμάστε το, πιστέψτε με!».

pexels-aidi-tanndy-2399173.jpg