Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή:Έξι τροφές που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις μακριά τα winter blues

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή:Έξι τροφές που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις μακριά τα winter blues
Pexels

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι εξαιρετικά συχνή με εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να την αντιμετωπίζουν καθώς μεγαλώνουν οι νύχτες και πέφτει η θερμοκρασία. 

Τα winter blues ή αλλιώς Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD) -είναι εξαιρετικά συνηθισμένη ψυχική κατάσταση με εκατομμύρια κόσμο στον πλανήτη να έρχονται αντιμέτωποι με αυτή.

Δυστυχώς, καθώς οι μέρες μικραίνουν και η θερμοκρασία πέφτει, το ίδιο συμβαίνει και με τη διάθεσή μας και τα επίπεδα ενέργειάς μας. Και ενώ είναι εύκολο να σκεφτείς ότι μπορείς απλώς να αποκρούσεις τέτοια συναισθήματα, μπορεί να γίνουν επίμονα αν αποτύχεις να τα αντιμετωπίσεις.

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι ένας τύπος κατάθλιψης, που συνδέεται με την αλλαγή των εποχών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονη χαμηλή διάθεση, κούραση και δυσκολία να σηκωθεί κάποιος το πρωί. Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) επισημαίνει ότι η εν λόγω κατάσταση μπορεί να είναι σοβαρή και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Το NHS αναφέρει ως σημάδια SAD τα ακόλουθα:

  • Να κοιμόμαστε περισσότερο από το κανονικό και να δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε το πρωί
  • Επίμονη χαμηλή διάθεση
  • Μειωμένη σεξουαλική ορμή
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Απώλεια ευχαρίστησης ή ενδιαφέροντος για κανονικές καθημερινές δραστηριότητες
  • Ευερεθιστότητα
  • Αισθήματα απόγνωσης, ενοχής και αναξιότητας
  • Αίσθημα λήθαργου (έλλειψη ενέργειας) και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Λαχτάρα για υδατάνθρακες και αύξηση βάρους

Αν και δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί το SAD, η αλήθεια είναι πως συνδέεται με μια σειρά παραγόντων. Ένας ειδικός εξήγησε ότι η διατροφή μπορεί να παίξει ζωτικής σημασίας ρόλο στην καταπολέμηση του προβλήματος και συνέστησε τροφές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Nτους το πρωί ή το βράδυ; Ένας γιατρός δίνει τη δική του απάντηση για το αιώνιο debate

Ο διατροφολόγος για το The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, Mark Gilbert, συμβούλεψε να εστιάσουμε περισσότερο στις ακόλουθες έξι τροφές εάν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε σημάδια της διαταραχής.

Μαύρη σοκολάτα

Η dark ένοχη απόλαυση είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου και θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε αυτούς τους πιο σκοτεινούς μήνες. Ο Mark Gilbert είπε χαρακτηριστικά: «Το μόνο είδος σοκολάτας που μπορούμε να δικαιολογήσουμε κάπως ως υγιεινό σε πολύ μικρές δόσεις, είναι η μαύρη σοκολάτα που περιέχει υψηλά επίπεδα μαγνησίου, το οποίο είναι το μέταλλο που μας δίνει ενέργεια και μας εμποδίζει να νιώθουμε κουρασμένοι».

Λιπαρά ψάρια

Η θρεπτική κρεατίνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Και τα λιπαρά ψάρια είναι γεμάτα από αυτή. Αλλά ο Gilbert, λέει επίσης πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι στην καταπολέμηση της κούρασης. «Η κρεατίνη μπορεί κυριολεκτικά να βελτιώσει την παραγωγή ενέργειας στον εγκέφαλο. Όταν συνδυάζονται με τη φυσική υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στα ψάρια, αυτά τα θαλάσσια πλάσματα είναι το τέλειο αντίδοτο για τα συμπτώματα του SAD».

Μπανάνες

Πιστεύεται ότι αυτό το δημοφιλές -και γεμάτο μαγνήσιο- φρούτο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των συμπτωμάτων του SAD. Ο Mark Gilbert είπε: «Τα αγαπάτε ή τα μισείτε, είναι ένα εξαιρετικό σνακ για όταν είστε εν κινήσει και τα φυσικά υψηλά επίπεδα μαγνησίου τους σημαίνει ότι θα λαμβάνετε τις κατάλληλες χημικές ουσίες για να αντισταθμίσετε τον αρνητικό αντίκτυπο του SAD και γενικά θα νιώθετε λιγότερο κουρασμένοι».

Κόκκινα ή σκούρα κρέατα

Οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα σιδήρου για να έχουν τα ίδια οφέλη από ορισμένα κρέατα, είπε ο ειδικός εξηγόντας: «Είναι γνωστό ότι είναι γεμάτα σίδηρο κι έτσι η κατανάλωση κόκκινων και σκούρων κρεάτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση της κούρασης. Σε μια μελέτη οι χορτοφάγοι είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από SAD. Ως εκ τούτου, εάν δεν τρώτε κρέας, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε ένα αξιοπρεπές συμπλήρωμα σιδήρου για να αποφύγετε το SAD αυτόν τον χειμώνα».

Αβοκάντο και ξηρούς καρπούς

Ο Gilbert για αυτόν τον συνδυασμό: «Τα αβοκάντο και οι ξηροί καρποί όχι μόνο έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τα χορταστικά και θρεπτικά, είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο. Τόσο οι ξηροί καρποί όσο και τα αβοκάντο θεωρούνται συχνά "υπερτροφές" λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων τους, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ότι προωθούν επίσης το αίσθημα ενέργειας και συμβάλλουν στην αντιστάθμιση του αντίκτυπου του SAD».

Ο λόγος που είσαι πιο ελκυστική στα κουνούπια και το φθινόπωρο, αποκαλύφθηκε στο TikTok

Το NHS Inform μοιράστηκε και κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την καταπολέμηση του SAD:

Άσκηση

Ένας καθημερινός περίπατος μίας ώρας στη μέση της ημέρας θα μπορούσε να είναι εξίσου χρήσιμος με την ελαφριά θεραπεία για την αντιμετώπιση του της χειμερινής θλίψης.

Βγες έξω

Προσπάθησε να βγεις έξω στο φυσικό φως της ημέρας όσο περισσότερο μπορείς, ιδιαίτερα το μεσημέρι και τις πιο φωτεινές μέρες. Μέσα στο σπίτι, επίλεξε ανοιχτά χρώματα που αντανακλούν το φως από έξω και κάθισε κοντά στα παράθυρα όποτε μπορείς.

Μείνε ζεστή

Το κρύο οξύνει τα αισθήματα θλίψης. Η ζεστή μπορεί να μειώσει τη μελαγχολία του χειμώνα στο μισό. Ντύσου καλά, πιες ζεστά ροφήματα και φάε ζεστό φαγητό. Να στοχεύεις να διατηρήσεις το σπίτι σου μεταξύ 18C και 21C.

Φάε υγιεινά

Μια υγιεινή διατροφή θα τονώσει τη διάθεσή, θα δώσει περισσότερη ενέργεια και θα αποτρέψει την αύξηση βάρους. Εξισορροπήστε τη λαχτάρα σου για υδατάνθρακες (ζυμαρικά και πατάτες) με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Δες το φως

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τη θεραπεία με φως αποτελεσματική για την εποχιακή κατάθλιψη. Ένας τρόπος για να κάνεις κάποιος φωτοθεραπεία στο σπίτι το χειμώνα είναι να κάθεται μπροστά σε ένα light box για έως και δύο ώρες την ημέρα.

Τα light boxes εκπέμπουν πολύ έντονο φως τουλάχιστον δέκα φορές ισχυρότερο από τον συνηθισμένο φωτισμό σπιτιού και γραφείου.

Ασχολήσου με ένα νέο χόμπι

Το να διατηρείς το μυαλό σου σε εγρήγορση με ένα νέο ενδιαφέρον φαίνεται να αποκρούει τα συμπτώματα του SAD. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, όπως το τένις, το τραγούδι, το πλέξιμο, το γυμναστήριο, η τήρηση ημερολογίου ή η δημιουργία ενός blog. Το σημαντικό είναι ότι έχεις κάτι να περιμένεις και να επικεντρώνεσαι σε αυτό.

Δες τους φίλους και την οικογένειά σας

Έχει αποδειχθεί ότι η κοινωνικοποίηση είναι καλή για την ψυχική υγεία και βοηθάει να αποκρούσει κανείς τη μελαγχολία των χειμερινών μηνών. Προσπάθησε να διατηρήσεις επαφή με άτομα που σε ενδιαφέρουν και αποδέξου όποιες προσκλήσεις δέχεσαι σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ακόμα κι αν πας μόνο για λίγο.

Και μη ξεχνάς:

Εάν τα συμπτώματα είναι τέτοια που έχει πέσει η ποιότητα της ζωής σου καλό θα ήταν να επισκεφτείς έναν γιατρό. Οι θεραπείες όπως η συμβουλευτική, η ψυχοθεραπεία ή η γνωσιακή συμπεριφορική (CBT) μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσει κανείς τα πάντα.

pexels-ahmet-yuksek-17726265.jpg