Το ρόφημα που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα και θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου

Το ρόφημα που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα και θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου
Pexels

Καθώς μεγαλώνουμε, ο ύπνος γίνεται πιο ελαφρύς ενώ λόγω της απαιτητικής μας καθημερινότητας πολλές φορές δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε. 

Ένας στους πέντε ενήλικες δεν λαμβάνει τη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου κάθε βράδυ, που είναι τουλάχιστον επτά ώρες για τους ενήλικες. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί επίσης να διαπιστώσουν ότι κοιμούνται πιο ελαφρά, πράγμα που σημαίνει ότι ξυπνούν πιο συχνά ή δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν.

Η αντιμετώπιση του στρες βρίσκεται στο ψυγείο & σε αυτά τα τρόφιμα μπορείς να στραφείς χωρίς ενοχές

Όμως ο επαρκής ύπνος σε τακτική βάση δεν είναι μόνο απαραίτητος για την καθημερινή μας λειτουργικότητα, αλλά θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας προστατεύοντας από σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που ισχυρίζονται ότι μας βοηθούν να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα, όπως η μυϊκή χαλάρωση ή οι τεχνικές αναπνοής. Αλλά σύμφωνα με έναν διατροφολόγο, η κατανάλωση ενός νόστιμου ροφήματος πριν από τον ύπνο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.

Σύμφωνα με τον ερευνητή και χημικό του τσαγιού, Dr TimBond από την Tea Advisory Panel (TAP), δεν είναι μόνο το χαμομήλι που θα σε βοηθήσει να ξεκουραστείς όσο χρειάζεται. Μιλώντας στη Mirror, εξήγησε: «Η τακτική κατανάλωση όλων των τύπων τσαγιού, συμπεριλαμβανομένου του ταπεινού φλιτζανιού με ή χωρίς γάλα, βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και του άγχους που είναι οι βασικές αιτίες του κακού ύπνου».

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που μόλις δημοσιεύσαμε στη Συμβουλευτική Επιτροπή Τσαγιού, «Ύπνος, στρες, άγχος και τσάι: Οι καλές παρασκευές!», σχεδόν οι μισοί (42%) ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύουν ότι η κατανάλωση τσαγιού βοηθά στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος και σχεδόν το ένα τέταρτο πιστεύει ότι βοηθά στα προβλήματα ύπνου. Έχουν δίκιο.

Μέσα από μια δοκιμή τριών εβδομάδων, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση πέντε φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα οδήγησε σε βελτίωση του ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που κοιμάται. Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι το μαύρο τσάι, το οποίο περιέχει GABA (νευροδιαβιβαστή), αύξησε σημαντικά τον χρόνο ύπνου. Έχει επίσης βρεθεί ότι η L-θεανίνη, ένα συστατικό του μαύρου τσαγιού, μείωσε τον χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθεί κανείς.

Επιπλέον, τόσο το χαμομήλι όσο και η λεβάντα έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον χρόνο για να αποκοιμηθεί κανείς, εξήγησε. Και προσέθεσε: «Όσον αφορά τα τσάγια από βότανα, το χαμομήλι έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού χρόνου που περνάει στον ύπνο, λόγω των ηρεμιστικών ιδιοτήτων των συστατικών του, όπως οι γλυκουρονοξυλάνες, με ένα φλιτζάνι πριν από τον ύπνο να δείχνει αυτό το όφελος».

Το τσάι λεβάντας έχει επίσης άμεση επίδραση στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα προκαλώντας καταστολή, η οποία μπορεί να βοηθήσει τον ύπνο να επέλθει πιο γρήγορα, πρόσθεσε ο Dr Bond. Ο ίδιος συνέχισε: «Μια μελέτη σε 60 ηλικιωμένους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών τσαγιού λεβάντας καθημερινά βελτιώνει τις βαθμολογίες για το άγχος και την κατάθλιψη».

Μια δοκιμή διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού πασιφλόρα καθημερινά για μια εβδομάδα οδήγησε επίσης σε βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του χρόνου που χρειαζόταν για να αποκοιμηθεί κανείς. Ο Dr Bond προσέθεσε: «Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά να μάθουμε όσον αφορά τους μηχανισμούς δράσης κ.λπ., αλλά τα οφέλη της κατανάλωσης τσαγιού, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου τσαγιού με ή χωρίς γάλα και αφεψήματα σε τακτική βάση, δεν είναι μόνο καλά νέα για τις ανάγκες του ύπνου μας, όπως η ποιότητα του ύπνου και τα μοτίβα διάρκειας, αλλά είναι επίσης σπουδαία νέα για τη γενική μας υγεία και ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς μας, της κατάρριψης των επιπέδων άγχους έως την υγεία των οστών και την ενυδάτωση».

Όσοι φοβούνται ότι το ταπεινό τους φλιτζάνι, το οποίο περιέχει περίπου 40mg καφεΐνης, μπορεί να τους εμποδίσει να κοιμηθούν, δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Ο Dr Bond μας καθησυχάζει: «Το μαύρο τσάι περιέχει περίπου 40mg καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι, το οποίο είναι πολύ λιγότερο από ορισμένα άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη. Το μαύρο τσάι περιέχει L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που μετριάζει τις όποιες μικρές επιπτώσεις της καφεΐνης που μπορεί να εμφανιστούν σε μερικούς ανθρώπους. Ορισμένα μαύρα τσάγια περιέχουν GABA το οποίο έχει ηρεμιστική δράση».

Απώλεια βάρους με έναν έξτρα καφέ την ημέρα; Μία νέα θεωρία ανατρέπει δεδομένα

pexels-marcus-pinho-923368.jpg