Έρευνα: Η μαστογραφία έχει αποτελέσματα από την ηλικία των 40

Έρευνα: Η μαστογραφία έχει αποτελέσματα από την ηλικία των 40

Μια έρευνα κατευθείαν από τη Σουηδία, έρχεται για να δώσει τέλος στη μεγάλη διαμάχη στον χώρο της ιατρικής, σχετικά με την εξέταση της μαστογραφίας.

Ενώ υπάρχει διχογνωμία σχετικά με την ηλικία έναρξης της εξέτασης με μαστογραφία, νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων υποστηρίζει την έναρξη της εξέτασης για καρκίνο στο μαστό στην ηλικία των 40 ετών.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "New England Journal of Medicine", υποδεικνύει ότι οι μαστογραφίες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές στις γυναίκες άνω των 50 ετών σε σχέση με ότι πίστευαν προηγουμένως οι ερευνητές.

Μια έρευνα που παρουσιάστηκε πέρυσι στο περιοδικό "Cancer" συνέκρινε τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού σε περιοχές της Σουηδίας όπου γυναίκες 40 έως 49 ετών είχαν προσκληθεί για μαστογραφία έναντι αυτών όπου γυναίκες της ίδιας ηλικίας δεν είχαν. Στην ομάδα των γυναικών που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία περιλαμβάνονταν 7,3 εκατ. στις ηλικίες 40 έως 49 και 8,8 εκατ. στο δείγμα που δεν υποβλήθηκαν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατά 26% περίπου μείωση του ποσοστού καρκίνου στο μαστό αποδιδόταν στη μαστογραφία. Για να σωθεί μια ζωή έπρεπε να υποβληθούν 1.252 γυναίκες σε μαστογραφία, στις ηλικίες 40 έως 49 ετών. Το όφελος φάνηκε μεγαλύτερο για τις γυναίκες 45 έως 49 ετών παρά για τις γυναίκες 40 έως 44 ετών.

Ο Dr. Daniel Kopans, της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η έρευνα θα πρέπει να τερματίσει τη συζήτηση σχετικά με την έναρξη της εξέτασης με μαστογραφία στην ηλικία των 50 ετών. Πρόσθεσε ότι η ηλικία των 50 ποτέ δεν είχε επιστημονικά τεκμηριωμένη σημασία για την εξέταση. Το ποσοστό θανάτου μειώνεται για τις γυναίκες που αρχίζουν την εξέταση στην ηλικία των 40 ετών.

Ο Dr. Otis Brawley, του American Cancer Society, σημειώνει ένα ψεγάδι όσον αφορά τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η έρευνα. Οι ερευνητές δεν έλαβαν υπόψη τον παράγοντα υπερδιάγνωσης. Περίπου 15 έως 20% των τοπικών καρκίνων μαστού δεν θα εξαπλωθούν και δεν θα χρειαστεί στην πραγματικότητα θεραπεία. Ωστόσο, το συμπέρασμα της έρευνας δεν είναι κάτι καινούργιο, δηλώνει ο ειδικός.

Η Αμερικανική Ένωση Καρκίνου συνιστά εξέταση σε γυναίκες 40 ετών και άνω. Ο ειδικός θεωρεί ότι ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν όλες οι μέθοδοι εξέτασης, αγωγής και ενημέρωσης σε όλες τις γυναίκες των ΗΠΑ, 450.000 θα πέθαιναν παρόλα αυτά από καρκίνο του μαστού την επόμενη δεκαετία. Συμπερασματικά, χρειαζόμαστε καλύτερη εξέταση και καλύτερη θεραπευτική αγωγή, δήλωσε.