Hμικρανίες: Όσα δεν ήξερες γι’ αυτές (συμπεριλαμβανομένου του ότι δεν επηρεάζουν μόνο το κεφάλι μας)

Hμικρανίες: Όσα δεν ήξερες γι’ αυτές (συμπεριλαμβανομένου του ότι δεν επηρεάζουν μόνο το κεφάλι μας)
Unsplash

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία (24 Σεπτεμβρίου έως 30 Σεπτεμβρίου), ένας ειδικός ρίχνει φως σε ορισμένα λιγότερο γνωστά στοιχεία σχετικά με μια κοινή νευρολογική πάθηση.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ημικρανίες προκαλούν έντονο πονοκέφαλο, αλλά όχι ότι μπορούν επίσης να προκαλέσουν και κοιλιακό πόνο. Μπορεί να νομίζουμε ότι ξέρουμε όλα όσα πρέπει για τις ημικρανίες, αλλά παρά το γεγονός ότι πολλά εκατομμύρια ανθρώπων έρχονται αντιμέτωποι με αυτές, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις γύρω από αυτή την κοινή πάθηση.

Οι ημικρανίες είναι συνήθως μέτριοι ή σοβαροί πονοκέφαλοι που γίνονται αισθητοί ως παλλόμενος πόνος, κυρίως στη μία πλευρά του κεφαλιού. Μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, εμετό και ευαισθησία στο φως, και μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής μας και να μας εμποδίσουν να εκτελούμε κανονικές καθημερινές δραστηριότητες.

Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την καλύτερη κατανόηση της νευρολογικής διαταραχής, ο γενικός ιατρός Dr SameerSanghvi της LoydsPharmacy Online Doctor, εξηγεί μερικάκαθόλου διαδεδομένα γεγονότα σχετικά με αυτήν.

Οι ημικρανίες είναι πιο συχνές στις γυναίκες

«Οι γυναίκες έχουν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επεισόδια ημικρανίας. Ενώ περίπου 1 στους 15 άνδρες υποφέρει από ημικρανίες, για τις γυναίκες είναι 1 στις 5. Αυτή η ανισότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σχέση μεταξύ των ημικρανιών και των κυμαινόμενων επιπέδων οιστρογόνων σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου».

Δεν προκαλούν όλες οι ημικρανίες πονοκεφάλους

«Οι ημικρανίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με πονοκεφάλους, ωστόσο, δεν συνεπάγεται κάθε ημικρανία πονοκέφαλο. Για παράδειγμα, πονοκέφαλος δεν αναπτύσσεται με τις "σιωπηλές" ημικρανίες, αλλά μπορεί να εμφανίσετε ναυτία, εμετό, ευαισθησία στο φως και άλλα. Οι κοιλιακές ημικρανίες είναι ένας άλλος τύπος ημικρανίας που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά και περιλαμβάνει πόνο στην κοιλιά που διαρκεί αρκετές ώρες. Ομοίως, οι οφθαλμικές ημικρανίες επηρεάζουν τα μάτια και περιλαμβάνουν προσωρινή απώλεια της όρασης, η οποία μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από πονοκέφαλο».

Οι αλλαγές του καιρού μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες

«Οι αλλαγές στον καιρό μπορεί να προκαλέσουν χημικές και ηλεκτρικές αλλαγές στον εγκέφαλο που ερεθίζουν τα νεύρα. Για ορισμένους, αυτό μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Οι αλλαγές του καιρού που σχετίζονται με ημικρανίες περιλαμβάνουν έντονο ηλιακό φως, ακραίες θερμοκρασίες, καταιγίδες και αλλαγές στην πίεση.

Οι ημικρανίες είναι συχνές στα παιδιά

«Οι ημικρανίες είναι συχνές στα παιδιά, επηρεάζοντας περίπου το 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας. Ενώ, για ορισμένους νέους, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της ημικρανίας των ενηλίκων, για άλλους, οι κρίσεις μπορεί να διαφέρουν. Για παράδειγμα, οι κρίσεις ημικρανίας ορισμένων παιδιών είναι πολύ μικρότερης διάρκειας».

Η διαταραχή συχνά βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

«Δυστυχώς, πολλά φάρμακα για την ημικρανία δεν συνιστώνται για τις έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι τα συμπτώματα της ημικρανίας τείνουν να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Στην πραγματικότητα, περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών διαπιστώνουν ότι οι ημικρανίες τους μειώνονται».

Μπορεί να ληφθεί φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία και την πρόληψή τους

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των ημικρανιών.

Μελέτες δείχνουν ότι μια φυτική διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα

«Οι ημικρανίες μπορούν να προληφθούν με την κατανάλωση μιας φυτικής διατροφής, πλούσιας σε σκούρα φυλλώδη λαχανικά. Συγκεκριμένα, μια έκθεση του 2021 έδειξε ότι η τήρηση της δίαιτας χαμηλής φλεγμονώδους καθημερινής κατανάλωσης τροφίμων μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική, μόνιμη ανακούφιση από τις ημικρανίες. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας περισσότερα λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και τη ρόκα».

Κορυφαίοι παράγοντες που προκαλούν ημικρανίες

Οι ημικρανίες τείνουν να εμφανίζονται σε οικογένειες, γεγονός που υποδηλώνει γενετική σύνδεση. Στα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση για ημικρανίες, ένα μεμονωμένο επεισόδιο μπορεί να προκληθεί από οποιονδήποτε από έναν αριθμό εκλυτικών παραγόντων, οι οποίοι ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί να υπάρχουν κοινά διατροφικά εναύσματα, όπως:

Παράλειψη γευμάτων

Αφυδάτωση

Κατανάλωση καφεΐνης

Κατανάλωση αλκοόλ

Κατανάλωση γλουτένης

Κατανάλωση σοκολάτας

Τυρί

Κατανάλωση εσπεριδοειδών

Η σοκολάτα ειδικότερα μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες σε ορισμένα άτομα λόγω ορισμένων συστατικών, όπως η καφεΐνη, η τυραμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη. Αυτά μπορούν να επηρεάσουν τα αιμοφόρα αγγεία και τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, προκαλώντας ημικρανίες σε όσους είναι επιρρεπείς σε αυτά.

Αλλά και οι περιβαλλοντικοί εκλυτικοί παράγοντες είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Ισχυρές οσμές

Φωτεινά φώτα

Καπνός τσιγάρου

Υπερβολικά ζεστές συνθήκες

Ξαφνικές συνθήκες θερμοκρασίας

Αν έχεις συχνές ημικρανίες, μπορείς να κρατάς έναημερολόγιο ημικρανίας για να σε βοηθήσει να εντοπίσειςποιοι μπορεί να είναι οι εκλυτικοί παράγοντες. Μόλις τους αναγνωρίσεις, πρέπει να τους αποφεύγεις όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα εναύσματα που μπορεί να είναι αδύνατο να αποφύγεις εντελώς, όπως ορισμένες συναισθηματικές καταστάσεις. Πολλά πράγματα μπορούν να πυροδοτήσουν μια ημικρανία, όπως το να αισθάνεσαιαγχωμένη, ανήσυχη ή ακόμη και καταθλιπτικη. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διατηρείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας ισορροπημένης διατροφής και συχνής, μέτριας άσκησης.