Κολπίτιδα και γονιμότητα: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Κολπίτιδα και γονιμότητα: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, εκτιμάται περίπου πως το ¼ αυτών των ζευγαριών θα πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό προκειμένου να πετύχει την κύηση που επιθυμεί.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την κατάσταση αυτή, τόσο από μεριά γυναίκας, όσο και του άνδρα. Ένας από τους γυναικείους παράγοντες είναι και οι κολπίτιδες, η παρουσία δηλαδή παθογόνων μικροοργανισμών στην περιοχή του κόλπου.

Οι κολπίτιδες αν δε θεραπεύονται σωστά και εγκαίρως μπορούν να προκαλέσουν τη λεγόμενη ανιούσα λοίμωξη, τη φλεγμονή δηλαδή στο ενδομήτριο ή ακόμα και στις σάλπιγγες. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργούνται χρόνιες ενδομητρίτιδες. Το υγιές ενδομήτριο αποτελεί βασικό παράγοντα στην εμφύτευση του εμβρύου και στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης. Μία ανιούσα λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει βλάβη και στις σάλπιγγες δημιουργώντας πυοσάλπιγγες και την απόφραξή τους, μικροοργανισμοί που ενοχοποιούνται για αυτό είναι τα χλαμύδια και ο γονόκοκκος. Όσον αφορά το ενδομήτριο σύμφωνα με μελέτη πριν 6 χρόνια το ποσοστό γαλακτοβακίλλων που αποικίζει στο ενδομήτριο αν είναι πάνω από 90% ευνοεί την επιτυχία σύλληψης είτε με φυσιολογικό τρόπο είτε μετά από εξωσωματική προσπάθεια.

Ασφαλώς η παρουσία μικροβίων στον κόλπο και στον τράχηλο επηρεάζει το PH του κόλπου καθιστώντας το πολλές φορές αφιλόξενο για τα σπερτματοζωάρια, με αποτέλεσμα να μειώνει τη δυναμική τους και πολλές φορές να τα εξουδετερώνει.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν πως κολπίτιδες ή υποτροπιάζουσες κολπίτιδες επηρεάζουν την πιθανότητα επιτυχίας μίας εγκυμοσύνης είτε γιατί δρουν στις σάλπιγγες, είτε γιατί αλλάζουν το μικροπεριβάλλον του ενδομητρίου ή απευθείας επηρεάζοντας τα σπερματοζωάρια.

jeshoots-com-l0j0DHVWcIE-unsplash.jpg

Κάθε γυναίκα και κάθε ζευγάρι μπορεί να αντιληφθεί λοιπόν τη σημασία της διατήρησης του γυναικείου κόλπου υγιή, χωρίς παθογόνα μικρόβια και λοιμώξεις, για να το πετύχει αυτό η γυναίκα θα πρέπει να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής και περιποίησης του κόλπου. Αυτό είναι σε θέση να το καταφέρει χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα σκευάσματα για πλύσεις στην ευαίσθητη περιοχή για καθημερινή χρήση, αλλά και στοχευμένα σκευάσματα για πλύσεις όταν έχει κάποια συμπτωματολογία, αφού πρώτα έχει ρωτήσει τον ιατρό της. Επιπλέον έρχεται να δώσει λύση σε πολλά περιστατικά η χρήση των γαλακτοβακίλλων αφού επαναφέρει το PH του κόλπου και τη χλωρίδα αυτού στη φυσιολογική της κατάσταση. Η χρήση γαλακτοβακίλλων, συγκεκριμένων οικογενειών, έχει δείξει ότι έχει και ευεργετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση του μικροπεριβάλλοντος του ενδομητρίου. Ασφαλώς σε ορισμένες περιπτώσεις η φαρμακευτική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν πλέον και εξειδικευμένες εξετάσεις ( pcr ) με μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία που μπορούν να ελέγξουν τόσο την κατάσταση του κόλπου όσο και του ενδομητρίου για την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών.

Ακολουθώντας λοιπόν τις παραπάνω συμβουλές για την περιποίηση και τη διαφύλαξη του κόλπου της γυναίκας μακριά από μικροοργανισμούς και κολπίτιδες, τα νέα ζευγάρια μπορούν να περιορίσουν τους επιβαρυντικούς παράγοντες όσον αγορά την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης.

Γράφει ο Παπανικολάου Αθ., Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος | Ειδικός Αναπαραγωγής

PAPANIKOLAOY.jpg

ΒΙΟ

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Αθ. Παπανικολάου είναι ειδικός σε θέματα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και είναι σε θέση να απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις. Προγραμματίστε το δικό σας διαγνωστικό ραντεβού, ώστε να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ποια μέθοδος ταιριάζει περισσότερο στις δικές ανάγκες.

https://doctorpapanikolaou.gr/