Ελαφριά ακράτεια ούρων; Κι όμως, ακόμη και το γέλιο ή το στρες μπορούν να την προκαλέσουν

Ελαφριά ακράτεια ούρων; Κι όμως, ακόμη και το γέλιο ή το στρες μπορούν να την προκαλέσουν

Τα daily essentials για να μην σε βγάλει εκτός προγράμματος μία μικρή διαρροή

Αλήθεια, ποια είναι η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό σου, όταν ακούς τη λέξη ακράτεια; Αν ο νους σου πηγαίνει απευθείας στη γιαγιά ή την κολλητή σου, η οποία μόλις έγινε μητέρα, γράψε λάθος.

Ναι, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και το πέρασμα στην τρίτη ηλικία είναι λόγοι εμφάνισης ακράτειας ούρων, ωστόσο, δεν είναι οι μοναδικοί. Για την ακρίβεια, η ακράτεια μπορεί να επηρεάσει ακόμη και γυναίκες νεαρής ηλικίας και μάλιστα, για αιτίες που δεν μπορείς να φανταστείς.

Γιατί η ακράτεια ούρων μπορεί να συμβεί και σε εσένα

Αν διαβάζοντας αυτό το κείμενο σκέφτεσαι πως δεν σε αφορά και τόσο, τι θα έλεγες αν μάθαινες ότι μία στις τέσσερις γυναίκες στον κόσμο έχει εμφανίσει ακράτεια; Άραγε τι θα έλεγες αν γνώριζες πως το γέλιο, το φτάρνισμα, το τρέξιμο ή ακόμη και το στρες μπορούν να προκαλέσουν παροδική, ελαφριά ακράτεια ούρων;

Με λίγα λόγια, όλες μας μπορεί να έχουμε αδυναμία της ουροδόχου κύστης και συνεπώς, διαρροές ούρων, άλλες από εμάς πιο περισσότερο και άλλες λιγότερο, ανάλογα με το lifestyle μας και την περίοδο της ζωής μας την οποία διανύουμε. Το ζήτημα είναι όμως το εξής: Ότι παρά το γεγονός ότι 400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με αδυναμία ουροδόχου κύστης, η ακράτεια παραμένει -δυστυχώς- ένα θέμα ταμπού.

Μήπως έφτασε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά για την ακράτεια;

Στην περίπτωση που σε αυτό το σημείο προσπαθείς να σκεφτείς τι θα έκανες αν είχες μία μικρή διαρροή, την ώρα που βρισκόσουν για καφέ με την κολλητή σου ή για ένα απογευματινό running session, αναλογίσου τα εξής: Θα μοιραζόσουν το περιστατικό με τη φίλη ή τον σύντροφό σου; Πώς θα αντιμετώπιζες την κατάσταση; Τι θα ένιωθες;

Το ιδανικό σενάριο, λοιπόν, θα ήταν να μην αποσιωπούσες το θέμα, αλλά να μιλούσες ανοιχτά για αυτό. Να μοιραζόσουν το πρόβλημα και να αναζητούσες απευθείας μία λύση ή βοήθεια από κάποιον ειδικό -στην περίπτωση που το πρόβλημα επέμεινε. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να ζεις με τον φόβο του να επαναληφθεί σε απρόσμενο τόπο και χρόνο αυτή η διαρροή.

Βλέπεις, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της TENA, μελέτη έχει δείξει πως γυναίκες με ακράτεια ούρων έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς ακράτεια. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να περιορίσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις ή ακόμη και τις ερωτικές τους επαφές. Οπότε, καλό είναι να μιλάμε για την ακράτεια (παροδική και ελαφριά ή επίμονη), να μην ντρεπόμαστε για αυτήν και να αναζητούμε λύσεις, ώστε να συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας, όπως θέλουμε.

Τα SOS για να μην σε βγάλει εκτός προγράμματος μία μικρή διαρροή

Κάπου εδώ, λοιπόν, θα αναρωτιέσαι πιθανότατα για το τι μπορείς να κάνεις, τελικά, στην περίπτωση που αντιληφθείς μία πρώτη, μικρή διαρροή, ενώ γελάς με την ψυχή σου ακούγοντας την κολλητή σου να σου εξιστορεί το νέο της ραντεβού -ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο.

Αρχικά, θα διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και φυσικά, δεν θα ντραπείς να μιλήσεις για τη διαρροή σε ένα κοντινό σου πρόσωπο ή τον γιατρό σου. Από εκεί και πέρα, θα προετοιμαστείς καταλλήλως, κάτι που σημαίνει ότι θα φροντίσεις να έχεις κάθε μέρα στο backpack σου τα daily essentials για την ακράτεια ούρων.

Σε αυτό το σημείο, βέβαια, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Ότι μία σερβιέτα περιόδου δεν είναι αυτό που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις τη διαρροή ούρων. Αυτό που έχεις ανάγκη, είναι ένα εξειδικευμένο προϊόν για την ακράτεια. Συγκεκριμένα, χρειάζεσαι ένα προϊόν που θα σου προσφέρει τρία βασικά πράγματα: Προστασία, στεγνότητα και εξουδετέρωση οσμών -διότι όπως και να το κάνουμε, ακόμη και οι μικρές διαρροές συνοδεύονται από κακές οσμές.

Με λίγα λόγια, χρειάζεσαι τα προϊόντα TENA Discreet. Γιατί; Διότι παρέχουν Τριπλή Προστασία από διαρροές, οσμές και υγρασία, προσφέρουν 12 ώρες στεγνότητας και μεταξύ άλλων, εφαρμόζουν άψογα στο γυναικείο σώμα. Και κάπως έτσι, σε βοηθούν να έχεις αυτοπεποίθηση κάθε μέρα, χωρίς να ανησυχείς ότι μία διαρροή ούρων θα σε κάνει να νιώσεις άσχημα ή θα ανατρέψει το πρόγραμμά σου.

Extra tip: Το ποιο προϊόν TENA θα επιλέξεις, εξαρτάται από το επίπεδο της ακράτειας που έχεις. Για παράδειγμα, αν έχεις παροδική, ελαφριά ακράτεια με μικρές διαρροές, τότε αξίζει να δοκιμάσεις τις σερβιέτες ακράτειας TENA Discreet.

Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, να φοβάσαι και να ανησυχείς για την ακράτεια ούρων ή για μία μικρή διαρροή, που έγινε την πιο λάθος στιγμή. Η ακράτεια συμβαίνει σε πολλές από εμάς και για διάφορούς λόγους. Οπότε, επισκέψου το tena.gr για να ενημερωθείς καλύτερα για το θέμα και την επόμενη φορά που θα θελήσεις να γελάσεις με την καρδιά σου, μην φοβηθείς να το κάνεις!