Ο (άγνωστος) λόγος που το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να σε κάνει να αρρωστήσεις τον χειμώνα

Ο (άγνωστος) λόγος που το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να σε κάνει να αρρωστήσεις τον χειμώνα
Pexels

Γνωστό ως «Σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου» να τί μπορεί να συμβεί σε κάποιον που δεν προσέξει. 

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σίγουρα στολίσει το σπίτι μας για τις γιορτές. Πρωταγωνιστής του στολισμού δεν είναι άλλος από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε ακόμη και να πυροδοτεί τις αλλεργίες μας; Γνωστό ως «Σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου», η αλλεργία στα εορταστικά δέντρα είναι υπαρκτή, και δεν έχει καν σημασία αν το δέντρο σου είναι αληθινό ή τεχνητό. Μπορεί ακόμα και να σε κάνει να φτερνίζεσαι ενώ κανονικά δεν θα το έκανες.

Ειδικοί σε θέματα φυτών, δήλωσαν στη Mirror.co.uk ότι όταν πρόκειται για αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα, το φτέρνισμά μας θα μπορούσε να προκληθεί από αλλεργία στη γύρη, καθώς τα έλατα τείνουν να είναι γεμάτα γύρη όταν κόβονται. Οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τα τεχνητά δέντρα δεν είναι πολύ συχνές, φυσικά, αλλά ανάλογα με τον τρόπο φύλαξής τους θα μπορούσαν και πάλι να μας αρρωστήσουν - ειδικά αν αρχίσουν να μουχλιάζουν λόγω της διατήρησής τους σε υγρές συνθήκες ή αν είναι υπερβολικά σκονισμένα.

Ο Igor Podyablonskiy, ειδικός σε θέματα λουλουδιών και ανθοπώλης, δήλωσε: «Τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί να περιέχουν σπόρια μούχλας και γύρη ζιζανίων, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. Μπορεί επίσης να είναι ψεκασμένα με χημικές ουσίες, όπως ψεύτικο χιόνι ή φυτοφάρμακα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας, όπως ρινική καταρροή, βουλωμένη μύτη ή συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα».

Η αλήθεια για τις τροφές που μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και αν είναι μουχλιασμένες

Και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν εγκυμονούν κινδύνους μόνο για τη δική μας υγεία, καθώς μπορεί να είναι πραγματικά τοξικά για τα κατοικίδιά μας -τα οποία συχνά τείνουν να μασάνε τα κλαδιά τους. Αυτές οι βελόνες των κλαδιών μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές σε περίπτωση κατάποσης, καθώς και πόνο λόγω της αιχμηρής υφής τους. Ο εμπειρογνώμονας προσέθεσε: «Το νερό που έχει απομείνει στη δενδροστοιχία μπορεί επίσης να είναι επιβλαβές αν καταποθεί και τα λιπάσματα και τα πρόσθετα που περιλαμβάνονται μερικές φορές μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και ακόμη και δηλητηρίαση αν καταναλωθούν».

Τα πλαστικά χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορούν επίσης να αποτελέσουν κίνδυνο για τα ζώα, καθώς τα μικρά πλαστικά κομμάτια ενδέχεται να οδηγήσουν σε γαστρεντερικά προβλήματα εάν το κατοικίδιό μας μασήσει το δέντρο. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν στολίδια που δεν σπάνε, ούτως ώστε, ακόμη κι αν κάποιο πέσει κάτω, να μην μπορεί εύκολα να καταποθεί. Επίσης, είναι ζωτικής σημασίας όλα τα φώτα να είναι ασφαλισμένα ώστε να μην τα τραβούν τα κατοικίδιά μας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.

Δεν είναι μόνο τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που εγκυμονούν κινδύνους όμως, καθώς οι ειδικοί τονίζουν πως χρειάζεται προσοχή και με άλλα φυτά που είναι δημοφιλή αυτή την εποχή του χρόνου. Όπως για παράδειγμα το γκι, το πουρνάρι και οι ποϊνσέτιες, που μπορούν επίσης να είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα και θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή πριν στολίσουμε το σπίτι μας με αυτά.

Το να λες «όχι» σε ανεπιθύμητες εορταστικές προσκλήσεις είναι «καλό για την ψυχική υγεία»

Τα φυτά αυτά χρησιμοποιούνται συχνά και σε στεφάνια αλλά και σε εορταστικές γιρλάντες που τοποθετούνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα πουρνάρια, που συναντάμε κατά κόρον αυτή την εποχή του χρόνου, δεν είναι συνήθως τοξικά αλλά μπορεί να προκαλέσουν ήπιο ερεθισμό αν εκτεθούμε συχνά σε αυτά.

«Για να προστατεύετε τα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά από τυχόν κινδύνους, είναι συνετό να κρατάτε αυτά τα φυτά μακριά από τα χέρια σας ή να επιλέγετε τις ψεύτικες εκδοχές τους. Αν πιστεύετε ότι το κατοικίδιό σας έχει καταναλώσει φυτά αληθινά ή διακοσμητικά, επικοινωνήστε γρήγορα με έναν κτηνίατρο», τονίζουν οι ειδικοί.