Να τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλό μας το πρωί μετά την κατανάλωση αλκοόλ

Να τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλό μας το πρωί μετά την κατανάλωση αλκοόλ
Pexels

Μετά από μια μεγάλη νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ είναι φυσιολογικό να ξυπνάμε με αίσθημα αδιαθεσίας, με πονοκέφαλο- ακόμη και με λίγο άγχος. Αλήθεια, τί ακριβώς μάς συμβαίνει; Ένας γιατρός αποκαλύπτει. 

Είναι μια κατάσταση στην οποία κανείς δεν θέλει να βρεθεί, αλλά αν έχεις πιει πολύ αλκοόλ, είναι αναπόφευκτο να μην αισθάνεσαι το πρωί τόσο φρέσκια όσο συνήθως. Με συμπτώματα όπως ναυτία, άγχος, εφίδρωση και πονοκεφάλους, μπορεί πραγματικά να σε κάνει να αναρωτηθείς αν άξιζε τον κόπο.

Υπάρχει λόγος που όλοι αισθάνονται τόσο εξαντλημένοι στις γιορτές

Το λεγόμενο «hangxiety», ένα λογοπαίγνιο των λέξεων hangover και anxiety, μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή ακόμη και ημέρες και περιγράφει το συναίσθημα που έχoυμε το επόμενο πρωί, το οποίο μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καταβεβλημένοι ή ακόμη και παρανοϊκοί. Τι συμβαίνει όμως στον εγκέφαλό μας και μας κάνει να νιώθουμε έτσι;

Όταν το αλκοόλ αρχίσει να φεύγει από την κυκλοφορία του αίματος, μπορεί στη συνέχεια να «επιδεινώσει τυχόν αισθήματα άγχους, ενοχής ή ντροπής». Για όσους αισθάνονται ήδη κάποια από αυτά τα συμπτώματα καθημερινά, μπορεί να τα επιδεινώσει.

Η αλήθεια για τις τροφές που μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και αν είναι μουχλιασμένες

Η Dr Deborah Lee, από το Dr Fox Online Pharmacy, προσέθεσε ότι, ενώ δεν σημαίνει ότι είμαστε αλκοολικοί, το να βιώνουμε συχνά «hangxiety» μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να μειώσουμε το αλκοόλ ή να το σταματήσουμε.

Αναλύοντας λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο το επόμενο πρωί, εξήγησε στο δημοσίευμα ότι το αλκοόλ επηρεάζει τον «δρόμο του γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) στον εγκέφαλο», ο οποίος είναι το νευροανασταλτικό μονοπάτι του εγκεφάλου. Όταν πίνουμε αλκοόλ, διεγείρει αυτόν τον υποδοχέα και ενεργοποιεί το «ανασταλτικό σύστημα», κάνοντάς μας να αισθανόμαστε πολύ πιο χαλαροί.

Ωστόσο, το επόμενο πρωί, όταν μεταβολίζουμε το αλκοόλ, ο εγκέφαλος συνεχίζει να παράγει GABA, καθώς και τον ουδετεροδιαβιβαστή γλουταμικό - κάνοντάς μας να αισθανόμαστε ακόμη πιο αγχωμένοι.

Τι πρέπει να λάβεις υπόψιν σου σοβαρά αν ξυρίζεις τα πόδια σου κάθε εβδομάδα

Για να μειώσουμε τον κίνδυνο αίσθησης άγχους την επόμενη ημέρα μετά την κατανάλωση αλκοόλ, η Dr Lee συνιστά να μην πίνουμε με άδειο στομάχι, να τρώμε κάτι ενώ πίνουμε, καθώς και να καταναλώνουμε άφθονο νερό μεταξύ των ποτών. Την επόμενη μέρα, θα πρέπει να φάμε ένα καλό πρωινό, για παράδειγμα αυγά, καθώς και να κάνουμε κάποια ήπια άσκηση, όπως έναν περίπατο ή γιόγκα.

pexels-polina-tankilevitch-8212109.jpg