Οι άνθρωποι που ξυπνούν στη μέση της νύχτας έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια

Οι άνθρωποι που ξυπνούν στη μέση της νύχτας έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια
Pexels

Εκατομμύρια άνθρωποι που ξυπνούν τουλάχιστον δύο φορές μέσα στη νύχτα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ειδικοί της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας παρακολούθησαν τις συνήθειες ύπνου περισσότερων από 88.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μέση ηλικία 62 ετών, τα τελευταία επτά χρόνια.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurology, οι ερευνητές υπολόγισαν για κάθε συμμετέχοντα έναν δείκτη κανονικότητας του ύπνου (SRI), ο οποίος καθορίζει πόσο πιθανό είναι να κοιμάται ή να ξυπνά την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συνολικά 480 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια και οι άνθρωποι με ακανόνιστες συνήθειες ύπνου, είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια. Αν και η σχέση μεταξύ του ακανόνιστου ύπνου και της άνοιας δεν είναι σαφής, η μελέτη δείχνει ότι οι δύο αυτές μορφές μπορεί να συνδέονται στενά.

Οι ερευνητές της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας εξέτασαν επίσης τη διοπαθητική υπερυπνία, δηλαδή το αίσθημα υπερβολικής κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η σπάνια αυτή πάθηση είναι πολύ πιο συχνή από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.

Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις αν ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας

«Εξετάσαμε δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη ύπνου και διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση αυτή είναι πολύ πιο συχνή από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και τόσο διαδεδομένη όσο ορισμένες άλλες κοινές νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, όπως η επιληψία, η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ David T. Plante του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison.

Μελετήθηκαν δεδομένα ημερήσιου και νυχτερινού ύπνου από 792 άτομα, με μέση ηλικία 59 ετών. Το 1,5% αυτού του πληθυσμού (12 άτομα) παρατηρήθηκε να έχει την πάθηση. Προηγουμένως είχε θεωρηθεί ότι επηρεάζει μόνο το 0,005 έως 0,3% των ανθρώπων.

«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν ότι η ιδιοπαθής υπερυπνία είναι σχετικά συχνή, πιο διαδεδομένη από ό,τι γενικά θεωρείται, οπότε υπάρχει πιθανώς μια σημαντική διαφορά μεταξύ του αριθμού των ατόμων με αυτή τη διαταραχή και εκείνων που αναζητούν θεραπεία», προσέθεσε ο Plante.

Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με ακανόνιστο ύπνο χρειάζεται μόνο να βελτιώσουν την κανονικότητα του ύπνου τους για να αποφύγουν τον κίνδυνο άνοιας. Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας συνιστούν να κοιμόμαστε επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικό από τη διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου. Ο τακτικός ύπνος ορίζεται ως το να πηγαίνουμε για ύπνο και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (AAN).

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να τρως αυγά με τον καφέ ή το τσάι σου το πρωί

Επιπλέον, ο ακανόνιστος ύπνος λέγεται ότι είναι ο ύπνος τριών σύντομων περιόδων διάρκειας 1-4 ωρών κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, ο ακανόνιστος ύπνος συνδέεται με την ανάπτυξη φραγμένων αρτηριών. Εν τω μεταξύ, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι επίσης ένας «καθιερωμένος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την άνοια», σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Neurology.

pexels-cottonbro-studio-6940880.jpg