Αποτρίχωση με laser: Γιατί ο χειμώνας είναι η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσετε;

Αποτρίχωση με laser: Γιατί ο χειμώνας είναι η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσετε;

Η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Νάντια Διαμαντή μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος προτού ξεκινήσει αποτρίχωση με laser, για τα πλεονεκτήματά της, για το είδος laser που ταιριάζει καλύτερα στο δερματότυπο του μέσου Έλληνα/Ελληνίδας, ενώ μας εξηγεί γιατί ο χειμώνας είναι η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσει κανείς laser αποτρίχωσης.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα αισθητικής που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα και όχι μόνο είναι η αυξημένη τριχοφυΐα ή υπερτρίχωση. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επιλέγουν τη μέθοδο της αποτρίχωσης με στόχο να απαλλαγούν οριστικά από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, καθώς πρόκειται για μια πρακτική ομορφιάς και υγιεινής με θετικά αποτελέσματα. Η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η αποτρίχωση με laser, καθώς συγκεντρώνει μόνο πλεονεκτήματα, με ελάχιστο πόνο, γι’ αυτό και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πράξεις αισθητικής ιατρικής στον κόσμο.

Η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Νάντια Διαμαντή μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος προτού ξεκινήσει αποτρίχωση με laser, για τα πλεονεκτήματά της, για το είδος laser που ταιριάζει καλύτερα στο δερματότυπο του μέσου Έλληνα/Ελληνίδας, ενώ μας εξηγεί γιατί ο χειμώνας είναι η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσει κανείς laser αποτρίχωσης.

Κυρία Διαμαντή, στην αρχή της συζήτησής μας θα θέλαμε να μας αναφέρετε ποιες είναι οι ενδείξεις της αποτρίχωσης με laser; Υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να αποκλείσουν κάποιον από το να υποβληθεί στη διαδικασία αυτή;

Πράγματι υπάρχουν τόσο ιατρικές όσο και κοσμητικές ενδείξεις της αποτρίχωσης με laser, και πρέπει να είναι ενήμερος ο καθένας και για τις ιατρικές ενδείξεις που μπορεί να τον αφορούν.

Μία τέτοια συχνή ένδειξη είναι η θυλακίτιδα, δηλαδή ο ερεθισμός και η φλεγμονή που δημιουργείται από τις τρίχες που «εγκλωβίζονται» στο δέρμα μετά το ξύρισμα, τη χαλάουα ή την αποτρίχωση με κερί. Σ’ αυτήν την περίπτωση την περιοχή μπορεί να αποικίσουν μικρόβια, όπως ο σταφυλόκοκκος, και να δημιουργηθούν κόκκινα «σπυράκια» που μας ταλαιπωρούν για αρκετές ημέρες, και που αφήνουν αντιαισθητικά σκουρόχρωμα «σημάδια» στην αποδρομή τους. Το laser αποτρίχωσης αποτελεί μια στοχευμένη θεραπεία κατευθείαν στον θύλακα της τρίχας και στη φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί λόγω της θυλακίτιδας, οπότε η θυλακίτιδα θα υποχωρήσει.

Από τη laser αποτρίχωση μπορούν επίσης να επωφεληθούν τα άτομα που πάσχουν από διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, μια δερματοπάθεια που προκαλεί συχνά μεγάλα επώδυνα «σπυράκια» ή ψευδοκύστεις στις δερματικές πτυχές (μασχάλες, μηροβουβωνικά, γλουτοί, γεννητικά όργανα).

Τέλος, πολύ βοηθητική είναι η laser αποτρίχωση για τις γυναίκες που πάσχουν από αυξημένη τριχοφυία σε ορμονο-εξαρτώμενες περιοχές, όπως γραμμή της κοιλιάς, γύρω από τις θηλές, γλουτούς, πιγούνι, συνήθως όταν συνυπάρχει μια ορμονική διαταραχή, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Ακόμη και στις περιπτώσεις, όμως, που η τριχοφυΐα δεν είναι υπερβολική, και η αποτρίχωση επιλέγεται για lifestyle λόγους, η αποτρίχωση με laser αποτελεί την πλέον ασφαλή και αποτελεσματική λύση για την εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.

Ελάχιστα είναι τα άτομα που αποκλείονται από την εφαρμογή της laser αποτρίχωσης, και αυτά είναι τα άτομα με ψωρίαση ή λεύκη σε έξαρση, με έκζεμα στις περιοχές που θα εφαρμοστεί η αποτρίχωση και τα άτομα που πάσχουν από φωτοευαίσθητη επιληψία. Προσοχή χρειάζεται επίσης στα άτομα με Ερυθηματώδη Λύκο, και στα άτομα που λαμβάνουν ένα φάρμακο για την ακμή που ονομάζεται ισοτρετινοΐνη ή και κάποια άλλα αντιβιοτικά.

Ακούμε πολύ συχνά ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας θεωρούνται η ιδανική περίοδος για να κάνει κανείς laser αποτρίχωσης. Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί; Πώς μπορεί η έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας;

Η χρήση laser σε δέρμα που έχει προσφάτως εκτεθεί στον ήλιο/μαυρίσει, μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμίες τοπικά. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή όταν η αποτρίχωση με laser πραγματοποιείται το καλοκαίρι, χωρίς, όμως, να είναι απαγορευτικό. Σε γενικές γραμμές, αν έχουν μεσολαβήσει πάνω από 2 εβδομάδες από έντονη ηλιακή έκθεση/μαύρισμα, το ασφαλέστερο είναι να προηγηθεί μία δοκιμαστική εφαρμογή (τεστ) του laser σε μια πολύ μικρή περιοχή του μαυρισμένου δέρματος. Αν δεν παρατηρηθεί ερεθισμός μετά από 48 ώρες, η αποτρίχωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια. Ο γιατρός κάποιες φορές, βέβαια, μπορεί να κρίνει ότι το τεστ δεν είναι απαραίτητο. Αν το μαύρισμα, όμως, είναι πολύ πρόσφατο, καλό είναι να περιμένουμε περίπου 2 εβδομάδες από την ηλιακή έκθεση. Μετά την αποτρίχωση, μπορούμε να εκτεθούμε και πάλι στον ήλιο, 48-72 ώρες μετά τη θεραπεία, και πάντα με χρήση υψηλής αντιηλιακής προστασίας ευρέος φάσματος.

Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζει κάποιος ότι με τα σύγχρονα lasers αποτρίχωσης, όπως με το εξελιγμένο σύστημα Αλεξανδρίτη GentLase Pro του αμερικανικού οίκου Candela που διαθέτουμε στο ιατρείο μας, η αποτρίχωση μπορεί να γίνει με ασφάλεια ακόμη και το καλοκαίρι, γιατί μπορούμε να ρυθμίζουμε και την ψύξη και τη διάρκεια παλμού, δηλαδή τον χρόνο που δρα η ενέργεια στο δέρμα, χωρίς να μεταβάλουμε καθόλου την ένταση, έτσι ώστε να μη «χάσουμε» καθόλου ούτε σε αποτελεσματικότητα.

Ποιο είδος laser θεωρείτε πως είναι κατάλληλο για το δερματότυπο της Ελληνίδας; Εσείς ποια μέθοδο εφαρμόζετε στο ιατρείο σας; Μπορείτε να μας περιγράψετε τη διαδικασία εφαρμογής του (πότε πρέπει να γίνει η πρώτη αποτρίχωση, σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται, αριθμός συνεδριών, πιθανές παρενέργειες κ.λπ).

Για τον δερματότυπο του μέσου Έλληνα/Ελληνίδας, το καταλληλότερο laser είναι ο Αλεξανδρίτης που μπορεί να στοχεύσει τόσο άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα όσο και άτομα με πιο σκούρο δέρμα (όχι έγχρωμους), αρκεί η τρίχα τους να μην είναι ξανθιά ή λευκή. Χρειάζεται να υπάρχει, δηλαδή, κάποια ποσότητα μελανίνης στην τρίχα, καθώς η μελανίνη που περιέχεται στην τρίχα και τη ρίζα της είναι το «χρωμοφόρο-στόχος». Η χοντρή μαύρη τρίχα, ιδίως σε ανοιχτόχρωμο δέρμα, ανταποκρίνεται γρηγορότερα στη θεραπεία από ό,τι η πιο λεπτή και ανοιχτόχρωμη που περιέχει λιγότερη μελανίνη. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε laser τελευταίας τεχνολογίας, την ανανεωμένη έκδοση του ασφαλέστερου και αποτελεσματικότερου συστήματος laser Αλεξανδρίτη, το GentLase Pro της αμερικανικής εταιρείας Candela, ένα μηχάνημα που πραγματικά δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού θεωρείται η καλύτερη, ίσως, μέθοδος αποτρίχωσης στον κόσμο. Έχει λάβει έγκριση από τον FDA για «μόνιμη αποτρίχωση».

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας όσον αφορά στην ηλικία που μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την αποτρίχωση με laser. Απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες, όμως, σε ηλικίες κάτω των 12-15 ετών, γιατί δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμη οι ορμόνες του φύλου που επηρεάζουν την τριχοφυΐα. Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά και του προσώπου. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται είναι εξατομικευμένος, συνήθως, όμως 6-10. Μετά τις 3-4, πάντως, έχει αραιώσει σημαντικά η τριχοφυΐα. Στις περιοχές, όμως, όπου η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι ορμονοεξαρτώμενη, π.χ. πρόσωπο, πιγούνι, λαιμός απαιτούνται περισσότερες θεραπείες, ιδίως αν υπάρχει υποκείμενη ορμονική διαταραχή, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Στο πρόσωπο οι θεραπείες επαναλαμβάνονται κάθε 1-1,5 μήνα , ενώ στο σώμα κάθε 1,5-2 μήνες. Σταδιακά, όμως, μεγαλώνει το μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριών.

Η laser αποτρίχωση είναι μια ασφαλής διαδικασία, εφόσον εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό σε ασθενείς που ακολουθούν τις οδηγίες που θα τους δοθούν. Στις επιπλοκές που ενδεχομένως συμβούν συγκαταλέγονται δυσχρωμίες του δέρματος, υπερχρωμίες ή υποχρωμίες, που σχεδόν πάντα υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Αναλόγως, λοιπόν, του χρώματος του δέρματος του ασθενούς και αν έχει προσφάτως μαυρίσει, θα πρέπει να εξατομικευτούν οι ρυθμίσεις του μηχανήματος laser, ενώ χρειάζεται προσοχή και από την πλευρά του ασθενούς στην ηλιακή έκθεση και στη χρήση αντιηλιακού στη διάρκεια των θεραπειών.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα lasers αποτρίχωσης εκπέμπουν ορατό φως και όχι υπεριώδη ή κάποια άλλη μορφή επικίνδυνης ακτινοβολίας. Διεισδύουν ως το δέρμα και όχι βαθύτερα, και δεν απορροφώνται από δομές που δεν περιέχουν μελανίνη, δηλαδή ούτε από τους λεμφαδένες, ούτε από τους μαστούς ούτε από τα εσωτερικά γεννητικά όργανα, σενάρια που αποτελούν ανυπόστατες φοβίες για κάποιους ασθενείς.

Για κάποια ή κάποιον που ενδιαφέρεται να υποβληθεί για πρώτη φορά σε αποτρίχωση laser, τι θα πρέπει να προσέξει; Ποια είναι η προετοιμασία που πρέπει να κάνει; Σε ό,τι αφορά το διάστημα μετά την εφαρμογή του, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα του δέρματος;

Χρειάζεται προσοχή στην πολύωρη έκθεση στον ήλιο (πρόσφατο μαύρισμα) τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες πριν τη θεραπεία. Επίσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί ξύρισμα 2-3 ημέρες πριν (εξαιρείται η περιοχή του προσώπου και των χεριών). Τέλος χρειάζεται να έχει περάσει ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων από την τελευταία φορά που εφαρμόστηκε αποτρίχωση με μία μέθοδο που τραβά την τρίχα από τη ρίζα της, όπως π.χ. κερί.

Τις πρώτες ώρες μετά τη laser αποτρίχωση, εφαρμόζουμε ενυδατική κρέμα προκειμένου να καταπραϋνθεί το ήπιο ερύθημα που μπορεί να εμφανιστεί, και αποφεύγουμε το πολύ ζεστό ντουζ. Δεν χρησιμοποιούμε στις περιοχές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία προϊόντα απολέπισης που μπορεί να ερεθίσουν κι άλλο το δέρμα. Και το βασικότερο, αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και εφαρμόζουμε αντιηλιακή προστασία στις περιοχές αυτές για 4-7 ημέρες.

Η αποτρίχωση με laser απαιτεί ακρίβεια και γνώση των δομών του δέρματος, γι΄ αυτό και η τεχνογνωσία ενός Δερματολόγου συμβάλλει άρδην στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Τι σχολιάζετε αναφορικά με την εφαρμογή της από μη εξειδικευμένο προσωπικό σε κέντρα αισθητικής ή ακόμα και από τους ίδιους τους ασθενείς, με τη χρήση αντίστοιχων συσκευών στο σπίτι;

Όντως, η αποτρίχωση με laser, όταν τηρούνται τα ιατρικά standards, είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος εξάλειψης της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Μπορεί να γίνεται κυρίως για αισθητικούς σκοπούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε τον οποιοδήποτε. Οι μόνοι, όπως πιστοποιεί και το Υπουργείο Υγείας, που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο και μπορούν να διενεργούν αποτρίχωση με laser, είναι οι ειδικευμένοι Δερματολόγοι και Πλαστικοί Χειρουργοί, όπως και οι Αισθητικοί της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης, το μηχάνημα IPL που χρησιμοποιείται σε κάποια κέντρα, γνωστό και ως φωτόλυση, δεν είναι laser, αλλά ένα ευρύ φάσμα φωτός με πολλαπλά μήκη κύματος, με την ενέργεια να διοχετεύεται έτσι άσκοπα γύρω από την περιοχή των τριχών στο υπόλοιπο δέρμα. Δεν είναι τόσο στοχευμένο και αποτελεσματικό όσο το laser που εκπέμπει ένα μήκος κύματος μόνο, το οποίο απορροφάται αποκλειστικά από τη μελανίνη. Ακόμη και οι πιο σύγχρονες συσκευές αποτρίχωσης για το σπίτι, την τεχνολογία IPL χρησιμοποιούν, και προφανώς εκπέμπουν μικρότερες ενέργειες από ό,τι οι αντίστοιχες επαγγελματικές IPL συσκευές. Συνεπώς πραγματικά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης της αποτελεσματικότητας μεταξύ μιας τέτοιας συσκευής για το σπίτι και της αποτρίχωσης με μηχάνημα laser που πραγματοποιείται σε ένα ιατρείο. Και το θέμα της ασφάλειας επανέρχεται και πάλι, καθώς οποιοσδήποτε που μπορεί να επιθυμεί αποτρίχωση στο σπίτι, δεν έχει τη γνώση του αν μπορεί να χρησιμοποιήσει μία τέτοια συσκευή στο δικό του χρώμα δέρματος, στους σπίλους του, στα τατουάζ του κλπ.