Αυτή η πρωινή συνήθεια μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό και να σου προκαλέσει πονοκεφάλους

Αυτή η πρωινή συνήθεια μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό και να σου προκαλέσει πονοκεφάλους
Pexels

Πολλοί άνθρωποι «πέφτουν» σε αυτό το ατόπημα μόλις ανοίξουν τα μάτια τους.

Όλοι έχουμε τις συγκεκριμένες συνήθειές μας το πρωί, είτε πρόκειται για ένα φλιτζάνι καφέ είτε για το διάβασμα μιας εφημερίδας, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει ένα πράγμα που δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Πολλοί άνθρωποι «πέφτουν» σε αυτό το ατόπημα μόλις ανοίξουν τα μάτια τους: Να πιάσουν αμέσως το τηλέφωνό τους.

Είναι κοινή παραδοχή πως μια σταθερή πρωινή ρουτίνα μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση και να μας δώσει περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας -αλλά υπάρχει μια συγκεκριμένη συνήθεια για την οποία πολλοί από εμάς είναι «ένοχοι» και η οποία μπορεί να κάνει το εντελώς αντίθετο. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το να κοιτάζουμε το τηλέφωνό μας πρωί-πρωί μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία μας -από το να επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας μέχρι να μας προκαλεί πονοκεφάλους.

Τρεις συνήθειες που αφορούν το κινητό σου τηλέφωνο και που «σκοτώνουν τον εγκέφαλό σου»

Η γιατρός Dr Jane Bowring εξήγησε ότι είναι κάτι που όλοι κάνουμε κατά καιρούς, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει «υπερδιέγερση» στο νευρικό μας σύστημα, με καταστροφικές επιπτώσεις για την υγεία σας. Εξηγώντας την άποψή της στο κανάλι της στο TikTok, εξήγησε: «Δεν θέλετε να το κάνετε αυτό, αυτό θα αυξήσει τα επίπεδα της ντοπαμίνης σας, η οποία είναι πολύ υπερδιεγερτική για τον εγκέφαλο και το νευρικό σας σύστημα».

Η γιατρός προειδοποίησε ότι το να πηγαίνουμε στο τηλέφωνό μας κάθε πρωί πριν καλά- καλά ξυπνήσουμε, μπορεί επίσης να επηρεάσει τον μεταβολισμό μας λόγω των «ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων (EMF) από το κινητό, τα οποία προκαλούν υπερσυγκέντρωση ποσότητας ασβεστίου στα κύτταρά μας μέσω των VGCC (voltage-gated calcium channels). Έτσι, μετέπειτα απαιτείται περισσότερο μαγνήσιο για να αντισταθμιστεί αυτή η ισορροπία του ασβεστίου».

Σύμφωνα με τον γιατρό, αυτό «πρόκειται να επηρεάσει τον μεταβολισμό σας για όλη την ημέρα, να μειώσει τα επίπεδα ενέργειάς σας και να σας προκαλέσει πονοκεφάλους. Η οθόνη από το τηλέφωνό σας εκπέμπει επίσης ένα μπλε φως που μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς σας, οι οποίοι θα δίνουν στον εγκέφαλό σας το σήμα ότι είναι ώρα φαγητού ή ύπνου».

Παράγοντες του τρόπου ζωής που συνδέονται με την πρώιμη άνοια: Από τη μοναξιά μέχρι τη βιταμίνη D

Σε μια ξεχωριστή προειδοποίηση, ο Jay Rai, ψυχολόγος ενδυνάμωσης που ειδικεύεται στη νευροεπιστήμη της ψυχικής υγείας, συμβούλευσε και αυτός να μην ανοίγουμε το smart phone μας πρωί-πρωί. Γράφοντας για το Forbes, τόνισε: «Όταν ξυπνάτε το πρωί, ο εγκέφαλός σας αλλάζει από τα κύματα δέλτα, τα οποία εμφανίζονται σε κατάσταση βαθύ ύπνου, σε κύματα θήτα, τα οποία εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ενός είδους ονειροπόλησης. Ο εγκέφαλος στη συνέχεια κινείται προς την παραγωγή κυμάτων άλφα όταν είστε ξύπνιοι αλλά χαλαροί και δεν επεξεργάζεστε πολλές πληροφορίες. Τώρα, αρπάζοντας το τηλέφωνό σας πρωί-πρωί και μπαίνοντας αμέσως στον διαδικτυακό κόσμο, αναγκάζετε το σώμα σας να παραλείψει τα σημαντικά στάδια θήτα και άλφα και να περάσει κατευθείαν από το στάδιο δέλτα στο να είστε σε πλήρη εγρήγορση (γνωστό και ως κατάσταση βήτα)».

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, με αυτόν τον τρόπο «προετοιμάζετε τον εγκέφαλό σας για απόσπαση της προσοχής», η οποία μπορεί να «πυροδοτήσει την αντίδραση του στρες και να σας θέσει σε ένταση για το υπόλοιπο της ημέρας».

pexels-andrea-piacquadio-3808057.jpg