Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τους κιρσούς στα πόδια σας;

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τους κιρσούς στα πόδια σας;

Ο εντοπισμός των κιρσών δεν είναι τόσο απλός και ξεκάθαρος όσο κάποιοι μπορεί να νομίζουν.

Παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι οι κιρσοί είναι πάντα ορατοί, υπάρχει μια λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου σημαντική πτυχή τους, οι λεγόμενοι "κρυφοί κιρσοί". Αυτοί οι κιρσοί βρίσκονται εσωτερικά στο πόδι και δεν είναι ορατοί με το γυμνό μάτι. Η ύπαρξή τους μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα στα πόδια χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αισθητικά θέματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα ανησυχητικά σημάδια που μπορούν να σας υποψιάσουν για την ύπαρξη κρυφών κιρσών και τη σημασία της έγκυρης διάγνωσης για την αποφυγή μακροχρόνιων επιπλοκών.

Ποια είναι τα σημάδια που “προδίδουν” την ύπαρξη κιρσών;

● Πρησμένοι αστράγαλοι

Μία από τις πρώτες ενδείξεις που θα πρέπει να προσέξετε είναι το πρήξιμο στους αστραγάλους. Οι πάσχοντες μπορεί να αποδίδουν αυτό το σύμπτωμα σε διάφορες άλλες αιτίες όπως στη ζέστη, στα αεροπορικά ταξίδια ή στην κατακράτηση υγρών. Ωστόσο, εκτός αυτών μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι οι βαλβίδες στις φλέβες των ποδιών σας δεν λειτουργούν σωστά.

● Βαριά πόδια

Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι νιώθουν τα πόδια τους βαριά και κουρασμένα, ιδιαιτέρως κατά το τέλος της ημέρας μετά από παρατεταμένη ορθοστασία. Μάλιστα, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται τις πιο ζεστές ημέρες.

● Ευρυαγγείες


Αυτές οι μικρές ενοχλητικές φλέβες που εμφανίζονται στα πόδια και ιδίως στην περιοχή του αστραγάλου, αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι υπάρχουν κιρσοί. Έτσι, αν παρατηρήσετε αυτές τις φλέβες που μοιάζουν με ιστό αράχνης τότε καλό θα ήταν να εξετάσετε με τρίπλεξ φλεβών κάτω άκρων, την ύπαρξη χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών στα πόδια σας.

Κληρονομικότητα

Αν έχετε κοντινούς συγγενείς με φλεβικές παθήσεις, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιμετωπίσετε παρόμοια θέματα. Η κληρονομικότητα αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης κιρσών, γι’ αυτό όσοι το γνωρίζετε, καλό είναι να είστε σε εγρήγορση με την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων.

Τι να κάνετε αν νομίζετε ότι έχετε κιρσούς;

Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία των κιρσών οδηγεί σε πιο απλές και αποδοτικές λύσεις. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε, αν υποψιάζεστε ότι πιθανόν έχετε κιρσούς είναι να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό.

siafakas2.jpg



Λόγω των εξελίξεων στον τομέα αλλά και της δραματικής προόδου της επιστήμης, η αντιμετώπιση των φλεβών οδηγείται προς την εξειδίκευση της αγγειοχειρουργικής. Ο γιατρός που θα επισκεφθείτε πρέπει να μπορεί να κάνει ο ίδιος όλα τα βήματα της διαδικασίας.

Αρχικά, για να γίνει σωστή διάγνωση ο γιατρός θα σας υποβάλλει σε τρίπλεξ φλεβών με αιμοδυναμική μελέτη (“χαρτογράφηση”). Μ’ αυτή τη διαδικασία θα είναι σε θέση να έχει πλήρη εικόνα του φλεβικού συστήματος των κάτω άκρων, προσδιορίζοντας την πιο κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

Έπειτα, αφού σας εξηγήσει το πλάνο της θεραπείας, θα προχωρήσει στην αντιμετώπισή των κιρσών με την χρήση Laser, όπως συστήνουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες των Αγγειοχειρουργών.

Το Laser είναι μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία την οποία ένας έμπειρος αγγειοχειρουργός είναι σε θέση να την κάνει ο ίδιος ώστε να έχει πλήρη εποπτεία.

Αμέσως μετά την επέμβαση, θα είστε σε θέση να φύγετε από τη κλινική περπατώντας και να επιστρέψετε κανονικά στην καθημερινότητά σας.

Προλάβετε τους κιρσούς νωρίς

Στο τέλος της μέρας, η αντιμετώπιση των κιρσών δεν είναι απλώς ένα ζήτημα αισθητικής, αλλά και υγείας που απαιτεί εξειδικευμένη προσέγγιση και ακριβή διάγνωση. Η εμπειρία και η εξειδίκευση του αγγειοχειρουργού στην θεραπεία των κιρσών είναι καθοριστική για την επιτυχή αντιμετώπιση της πάθησης, ακόμα και όταν οι κιρσοί δεν είναι φανεροί με γυμνό μάτι.

Ο Αθανάσιος Σιαφάκας, εξιδεικευμένος στις φλεβικές παθήσεις στο ιατρείο του Siafakas Vein Center προσφέρει εξατομικευμένη φροντίδα, συνδυάζοντας την καινοτομία με την αξιοπιστία στην αντιμετώπιση των κιρσών.

Με την χρήση της προηγμένης τεχνολογίας (Laser 1940nm), ο Α. Σιαφάκας εγγυάται μια αποτελεσματική και ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, που στοχεύει στην ριζική επίλυση του προβλήματος.

Μην αφήνετε τα κρυφά σημάδια των κιρσών να αλλοιώσουν την ποιότητα της ζωής σας.

Επικοινωνήστε σήμερα με το Siafakas Vein Center και κάντε το πρώτο βήμα προς την ανάκτηση της φλεβικής υγείας των κάτω άκρων.