Κατάψυξη ωαρίων σε αριθμούς: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν πάρεις την απόφαση

Κατάψυξη ωαρίων σε αριθμούς: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν πάρεις την απόφαση

Οι ανάγκες κάθε γυναίκας είναι διαφορετικές, όπως και οι επιλογές της.

Στη σύγχρονη πραγματικότητα μάλιστα, η καθεμία προσπαθεί να εξισορροπήσει επαγγελματική και προσωπική ζωή, χωρίς να γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμη να κάνει το δικό της παιδί.

Γι’ αυτό, η κατάψυξη ωαρίων παρουσιάζεται μία από τις πιο πιθανές επιλογές στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες μία γυναίκα θέλει να διατηρήσει τη γονιμότητά της για το μέλλον ή θέλει να είναι σίγουρη πως έχει κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι της για να γίνει μητέρα, όταν το αποφασίσει.

Ωστόσο, πριν πάρεις την απόφαση είναι σημαντικό να γνωρίζεις μερικά σημαντικά δεδομένα για τη διαδικασία και γι’ αυτό, ζητήσαμε από τον γυναικολόγο αναπαραγωγής κ. Ευριπίδη Μαντούδη, επικεφαλής στο Γέννημα IVF, να μοιραστεί μαζί μας όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις.

Ορισμός, ηλικία, θεραπεία

Αρχικά, ο κ. Ευριπίδης Μαντούδης μας υπενθύμισε πως η κατάψυξη -ή πιο σωστά κρυοσυντήρηση- ωαρίων, είναι μία θεραπεία διατήρησης της γονιμότητας, προκειμένου μία γυναίκα να μπορέσει να μείνει έγκυος «αύριο» με τα ωάρια του «σήμερα».

Μάλιστα, η ηλικία των 35 προτείνεται ως κατάλληλη για να γίνει ο πρώτος έλεγχος γονιμότητας -αν όχι και νωρίτερα- ενώ οι ημέρες θεραπείας με φαρμακευτική αγωγή, για να ολοκληρωθεί το πρωτόκολλο διέγερσης ωοθηκών ανέρχονται συνήθως στις 8 με 12.

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απαραίτητη ακριβώς διότι, με αυτόν τον τρόπο, διεγείρονται οι ωοθήκες προκειμένου να παράγουν περισσότερα ωάρια και όχι μόνο το ένα ωάριο του φυσικού κύκλου.

Ο επιθυμητός αριθμός ωαρίων και τα απαραίτητα ραντεβού

Όσον αφορά τώρα στον επιθυμητό αριθμό ωαρίων, που πρέπει να συγκεντρωθούν στην ωοληψία, ο κ. Ευριπίδης Μαντούδης δήλωσε πως πρέπει να κυμαίνεται από 8 έως 12.

Σύμφωνα μάλιστα, με τις σχετικές μελέτες, χρειάζονται αρκετά ωάρια καλής ποιότητας, προκειμένου η γυναίκα να έχει μια ρεαλιστική πιθανότητα για εγκυμοσύνη στο μέλλον με τα κρυοσυντηρημένα της ωάρια.

Στην περίπτωση όμως, κατά την οποία την ημέρα της ωοληψίας θα υπάρξουν λιγότερα ωάρια, τότε ενδεχομένως ο γιατρός να συστήσει την επανάληψη της θεραπείας (νέο κύκλο διέγερσης ωοθηκών και ωοληψία).

Από την άλλη, τα τρία με τέσσερα ραντεβού κρίνονται ιδανικά, για να ολοκληρωθεί η θεραπεία και συγκεκριμένα τρία για την παρακολούθηση του κύκλου και άλλο ένα για την ωοληψία, ενώ αφού γίνει η διαδικασία της κατάψυξης των ωαρίων, αυτά πρόκειται να φυλαχθούν στους -196 βαθμούς Κελσίου, μέσα σε ειδικά δοχεία στην τράπεζα κρυοσυντήρησης.

Τα πέντε tips για να ακολουθήσεις πριν τη θεραπεία για κατάψυξη ωαρίων

#1 Επιλογή κλινικής

Είναι σημαντικό να κάνεις την έρευνά σου, ώστε να είσαι σίγουρη πως απευθύνεσαι σε μία κλινική εξειδικευμένη, πιστοποιημένη, με εμπειρία και υψηλό επιστημονικό επίπεδο.

#2 Διαδικτυακό ραντεβού

Αν ζεις εκτός Αθήνας και θέλεις να γνωρίσεις την ομάδα των ειδικών που πρόκειται να απευθυνθείς, χωρίς την ταλαιπωρία του ταξιδιού, μην διστάσεις να ρωτήσεις αν μπορείς να πραγματοποιήσεις το πρώτο ραντεβού διαδικτυακά.

image003.jpg

Ευριπίδης Μαντούδης, γυναικολόγος αναπαραγωγής, επικεφαλής στο Γέννημα IVF

#3 Ποσοστά επιτυχίας

Η αλήθεια είναι πως με τη σωστή και εξατομικευμένη πληροφόρηση, κάθε γυναίκα μπορεί να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για το μέλλον. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πληροφορίες σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας της κλινικής αλλά και ειδικότερα, για τη θεραπεία που πρόκειται να ακολουθήσεις, ανάλογα με την ηλικία σου, το προφίλ γονιμότητάς σου, τα ιατρικό ιστορικό σου αλλά και την υγεία σου γενικότερα. Ο αναμενόμενος αριθμός ωαρίων, το ποσοστό απόψυξης και γονιμοποίησης είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας, που μπορείς να συζητήσεις με την ομάδα των ειδικών.

#4 Ενημέρωση για τη διαδικασία

Επιπλέον, μπορείς να ζητήσεις extra πληροφορίες για όλη τη διαδικασία της διέγερσης των ωοθηκών και την ωοληψία, ώστε να γνωρίζεις τι να περιμένεις, να μπορείς να προγραμματίσεις την καθημερινότητά σου και να ακολουθήσεις ευκολότερα το πρόγραμμα των επισκέψεων στον γιατρό. Και φυσικά να είσαι πιο ήρεμη!

#5 Προετοιμασία για νομικά θέματα

Πέρα από το καθαρά ιατρικό μέρος, υπάρχουν κάποια νομικά απαιτούμενα για τη θεραπεία της κρυοσυντήρησης ωαρίων, όπως για παράδειγμα μία απαραίτητη συμβολαιογραφική πράξη. Συστήνεται λοιπόν, μία σωστή προετοιμασία για όλα αυτά τα θέματα έτσι ώστε, όταν έρθει η ώρα της θεραπείας, να μπορείς να επικεντρωθείς σε αυτό και όχι να αγχώνεσαι για άλλου τύπου ζητήματα.