Το ρόφημα που πίνουν στις «μπλε ζώνες» και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε μέχρι τα 100

Το ρόφημα που πίνουν στις «μπλε ζώνες» και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε μέχρι τα 100
Pexels

Tο αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις «μπλε ζώνες» μετά το ντοκιμαντέρ του Netflix και ακόμα ένα «κλειδί» για τη μακροζωία. 

Το ντοκιμαντέρ του Netflix "Live to 100: Secrets of the Blue Zones" (Ζήσε μέχρι τα 100: Τα μυστικά των μπλε ζωνών) εδώ και κάποιους μήνες έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον για τις περιοχές σε όλο τον κόσμο όπου ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ανθρώπων ζει μέχρι τα 100 ή και περισσότερο. Έτσι, πολλοί αναρωτιούνται πώς μπορούν να μιμηθούν αυτόν τον τρόπο ζωής προκειμένου να αγγίξουν τον ένα αιώνα ζωής.

Υποφέρεις από ημικρανίες; Αυτά τα 4 πράγματα θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς

Η απάντηση βρίσκεται στη διατροφή

Όσοι ζουν σε αυτές τις περιοχές καταναλώνουν κυρίως φυσικές τροφές που προέρχονται από την περιοχή, με μεγάλη έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα πορτοκάλια, για παράδειγμα, αποτελούν συνηθισμένο μέρος της διατροφής σε μέρη όπως η Ικαρία στην Ελλάδα και η Σαρδηνία στην Ιταλία. Αντλώντας στοιχεία από τη μακροζωία των κατοίκων αυτών των «μπλε ζωνών», η διαιτολόγος Dr Carrie Ruxton προτείνει ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού με 100% πορτοκάλι σε καθημερινή βάση, όχι μόνο προάγει την υγεία του δέρματος μέσω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, αλλά συμβάλλει επίσης σε μια πιο υγιή, μεγαλύτερη διάρκειας ζωή.

Η Dr Ruxton επεσήμανε ότι μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Βρετανοί (48%) δεν γνώριζαν τα αντιοξειδωτικά οφέλη του χυμού πορτοκαλιού, στα οποία περιλαμβάνεται η υποστήριξη της αντιγηραντικής διαδικασίας του δέρματος. Με ένα μόνο μικρό ποτήρι να παρέχει πάνω από το 90 τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ένα κρίσιμο συστατικό για τη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας.

Η βιταμίνη C στον χυμό φρούτων χρησιμεύει ως φυσική ασπίδα ενάντια στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και είναι ένα βασικό συστατικό που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο δίνει στο δέρμα το νεανικό του σφρίγος.

Η φυτική τάση που έγινε viral στο TikTok υπόσχεται πιο πυκνά και υγιή μαλλιά όμως απαιτεί συνέπεια

Αλλά τα πλεονεκτήματα του χυμού πορτοκαλιού δεν περιορίζονται μόνο στο δέρμα, αναφέρει το Bristol Live.Ο Δρ Ruxton τόνισε τα οφέλη ενός απλού ποτηριού χυμού πορτοκαλιού, λέγοντας: «Ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού είναι ένα εύκολο και φθηνό βήμα προς την υποστήριξη μιας υγιούς καρδιάς και τη βοήθεια για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C που βρίσκονται φυσικά στο χυμό φρούτων βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τα συμπτώματα των κοινών κρυολογημάτων και ασθενειών και να υποστηρίξει τη φυσιολογική υγεία του δέρματος, ενώ το φυλλικό οξύ μια βιταμίνη Β στο χυμό πορτοκαλιού, βοηθά στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης. Και όχι μόνο αυτό, οι πολυφαινόλες, όπως η εσπεριδίνη, που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή και τους χυμούς τους, συμβάλλουν στην προώθηση της φυσιολογικής λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της φλεγμονής, γεγονός που συνδυάζεται για την υποστήριξη μιας υγιούς καρδιάς».

Επιπλέον, ο χυμός πορτοκαλιού είναι γεμάτος με κάλιο, ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο.

pexels-pixabay-413960.jpg