Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πετάς το υγρό που έχει το γιαούρτι με το που το ανοίγεις  

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πετάς το υγρό που έχει το γιαούρτι με το που το ανοίγεις  
Pexels

Εντόπισες ποτέ μια μυστηριώδη λίμνη νερού στην κορυφή του δοχείου γιαουρτιού σου και αναρωτήθηκες τι είναι; Ο Δρ Karan Raj, από το Πανεπιστήμιο του Sunderland, υποστηρίζει ότι ενώ μπορεί να φαίνεται κάτι αηδιαστικό, η αλήθεια είναι άλλη.

Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ενοχές όταν πετάμε φαγητό που φαίνεται λίγο παράξενο -και που στην πραγματικότητα αυτό το φαγητό είναι μάλλον μια χαρά. Για παράδειγμα, δισεκατομμύρια λίρες σπαταλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο έτσι, σύμφωνα με την Business Waste, με το εντυπωσιακό ποσό των 9,5 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων να πετιέται στα σκουπίδια κάθε χρόνο.

Αυτό το νόστιμο ζεστό ρόφημα πριν τον ύπνο μπορεί να ενισχύσει την ερωτική σου ζωή

Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι και το γιαούρτι με πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν πως το υγρό που φαίνεται όταν ανοιχτεί μια συσκευασία σηματοδοτεί και τη λήξη του. Όμως, ένας γιατρός ισχυρίζεται πως ακόμη και αν έχει δημιουργηθεί αυτή η περίεργη λακκούβα νερού στην επιφάνειά του αυτό δεν σημαίνει κάτι. Αντίθετα! Παρόλο που μπορεί να ακούγεται αηδιαστικό, τα οφέλη για την υγεία μας δεν είναι καθόλου αηδιαστικά.

Μιλώντας στους 5,3 εκατομμύρια ακολούθους του στο TikTok, ο Δρ Karan Raj του Πανεπιστημίου του Sunderland (@dr.karanr), υποστήριξε ότι η μυστηριώδης ουσία είναι στην πραγματικότητα γεμάτη με ζωτικά θρεπτικά συστατικά και μια σειρά από βιταμίνες. «Έχετε παρατηρήσει ποτέ μια υδαρή λίμνη υγρού στην κορυφή του γιαουρτιού σας;», ρώτησε και στη συνέχεια είπε, «Μην βιαστείτε να το πετάξετε ή να το στραγγίξετε νομίζοντας ότι το γιαούρτι σας έχει χαλάσει. Αυτή η μυστηριώδης λακκούβα είναι γεμάτη από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά -πρωτεΐνες, ασβέστιο, Β12, ακόμη και προβιοτικά- καθώς και ένα σωρό άλλα μέταλλα».

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, αυτό το νερό του γιαουρτιού έχει και όνομα -ορός γάλακτος. Σχηματίζεται όταν το γάλα υφίσταται «πήξη»- τη διαδικασία κατά την οποία πήζει για να γίνει τυρί ή γιαούρτι.

Πέντε νόστιμες τροφές μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τις ρυτίδες και να βελτιώσουν το δέρμα

Ενώ ένα μέρος του γάλακτος στερεοποιείται για να σχηματίσει «τυρόπηγμα» -που είναι τα πιο στερεά μέρη του τυριού ή του γιαουρτιού- σχηματίζεται και υγρός ορός γάλακτος. Ο Δρ Raj συνέχισε: «Όσο περισσότερο καιρό αφήνετε το γιαούρτι σας ανενόχλητο, τόσο πιο πιθανό είναι ο ορός γάλακτος να συσσωρευτεί και να ανέβει στην κορυφή και να αφήσει μια υδαρή μεμβράνη. Σε πολλά πιο σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ ή η παρμεζάνα, ο ορός γάλακτος στην πραγματικότητα εξαλείφεται και έχει μειωμένη περιεκτικότητα σε λακτόζη. Όμως ο ορός γάλακτος είναι το συστατικό που κάνει το γιαούρτι πιο μαλακό και λεπτότερο σε σύσταση».

Αν εξακολουθείς να μην αντέχεις να φας αυτό το υδαρές γιαούρτι, ο Dr Raj ισχυρίζεται ότι πολλές ελληνικές και ισλανδικές παραλλαγές έχουν στραγγιστεί από τον ορό γάλακτος για μια εξαιρετικά παχιά σύσταση.

Ο λόγος που το να πίνεις γάλα πριν κοιμηθείς ίσως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανάρτηση του Dr Raj αντιμετωπίστηκε έκτοτε με αμέτρητα σχόλια απορίας, καθώς πολλοί χρήστες δεν είχαν ιδέα τι εστί ορός γάλακτος ενώ η πληροφορία αυτή χαροποίησε πάρα πολλούς φανς του γιαουρτιού που απολαμβάνουν υπεύθυνα πλέον και τον υγρό γάλακτος.

pexels-mike-jones-8805112.jpg