12 τρόποι να ξεφορτωθείς τις μελανιές όσο πιο γρήγορα γίνεται

12 τρόποι να ξεφορτωθείς τις μελανιές όσο πιο γρήγορα γίνεται
Pexels

Ενώ ο μέσος συνολικός χρόνος επούλωσης ενός μώλωπα είναι 10 έως 14 ημέρες, μπορείς να επιταχύνεις τη διαδικασία επούλωσης.

Αν σηκώνεις βάρη, κάνεις γυμναστική, εξασκείσαι στο σύγχρονο χορό ή είσαι απλά αδέξια, μπορεί να βρεθείς με πολλούς αντιαισθητικούς μώλωπες. Κάθε φορά που εμφανίζεται ένας μώλωπας, πιθανότατα αναρωτιέσαι πώς να απαλλαγείς από αυτόν όσο πιο γρήγορα! Ενώ ο μέσος συνολικός χρόνος επούλωσης ενός μώλωπα είναι 10 έως 14 ημέρες, μπορείς να επιταχύνεις τη διαδικασία επούλωσης.

Διάβασε παρακάτω τους 12 τρόπους για να θεραπεύσεις τη μελανιά σου στο λεπτό.

Η φυτική τάση που έγινε viral στο TikTok υπόσχεται πιο πυκνά και υγιή μαλλιά όμως απαιτεί συνέπεια

1. Ξεκουράσου

Αν έχεις τραυματιστεί, ξεκούρασε τα πόδια σου. Αυτό θα μειώσει τη ροή του αίματος προς τη μελανιά, γεγονός που μπορεί να τη βοηθήσει να μην επιδεινωθεί. Οι μώλωπες ή οι θλάσεις είναι το αποτέλεσμα του παγιδευμένου αίματος από τα σπασμένα τριχοειδή αγγεία που συγκεντρώνεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Η μικρότερη ροή αίματος, λοιπόν, μπορεί να σημαίνει λιγότερο σοβαρή μελανιά.

2. Βάλε πάγο στη μελανιά

Ένας μώλωπας υποδηλώνει ότι υπάρχει μια πληγή, οπότε για να θεραπεύσεις τον μώλωπα πρέπει να θεραπεύσειε την πληγή. Για να μειώσειε το πρήξιμο (και να επιταχύνεις την επούλωση), εφάρμοσε πάγο κατά διαστήματα για τις πρώτες 24 έως 48 ώρες. Ο σωστός τρόπος για να βάζεις πάγο είναι να τυλίγεις την παγοκύστη (ή ακόμα και τη συσκευασία του κατεψυγμένου αρακά) σε μια πετσέτα και να την αφήνεις στην περιοχή για δέκα λεπτά κάθε φορά. Εάν αισθάνεσαι ότι θέλεις να επαναλάβεις σε σύντομο διάστημα περίμενε τουλάχιστον 20 λεπτά για να δώσεις στο δέρμα σου ένα διάλειμμα από την ψύξη.

3. Ανασήκωσε τη μελανιασμένη περιοχή

Όπως και με τον πάγο, ο στόχος εδώ είναι να μειώσεις το πρήξιμο, προκειμένου να επιταχύνεις τη διαδικασία επούλωσης. Κράτησε τη μελανιασμένη περιοχή σε σημείο πιο πάνω από την καρδιά σας, προκειμένου να αποστραγγιστεί η περιοχή από το υγρό και να μειωθεί η πίεση.

4. Εφάρμοσε θερμότητα

Η θερμότητα θα βοηθήσει επίσης στη μείωση του πρηξίματος και στην κυκλοφορία του αίματος μετά τον τραυματισμό. Η κυκλοφορία του αίματος είναι το κλειδί τις ημέρες μετά από έναν τραυματισμό, επειδή θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του αίματος που έχει παγιδευτεί κάτω από το δέρμα. Περίμενε 24 ώρες μετά τον τραυματισμό και, στη συνέχεια, εφάρμοσε συνθήκη θερμότητας κατά διαστήματα.

5. Πάρε ιβουπροφαίνη

Η ιβουπροφαίνη όχι μόνο θα βοηθήσει με τον πόνο, αλλά θα βοηθήσει και στη μείωση του πρηξίματος και των επακόλουθων μελανιών.

6. Πάρε περισσότερο σίδηρο

Εάν είσαι αναιμική ή έχετε έλλειψη σιδήρου, διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο για μώλωπες. Για να πάρεις περισσότερο σίδηρο μέσω της διατροφής σου, σκέψου το ενδεχόμενο να πάρεις συμπληρώματα ή να προσθέσεις περισσότερο κοτόπουλο, φασόλια, μοσχάρι και πράσινα, φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή σου.

Ο λόγος που τα δόντια σου δεν είναι τόσο λευκά παρά το γεγονός πως ακολουθείς όλους τους κανόνες

7. Λάβε λίγη βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη δημιουργία ιστού κολλαγόνου γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος. Βοηθά επίσης το σώμα να απορροφήσει σωστά το σίδηρο. Τα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά και τα εσπεριδοειδή είναι εξαιρετικές πηγές της βιταμίνης, οπότε η προσθήκη τους στη διατροφή μπορεί σίγουρα να βοηθήσει να επουλώσεις τη μελανιά πιο γρήγορα. Η λήψη 500 χιλιοστογραμμσαρρίων την ημέρα θα βοηθήσει πολύ να αποτρέψεις τους άσχημους μώλωπες, καθώς θα χτίσεις επαρκώς τον ιστό κολλαγόνου σου.

8. Μην αγγίζεις το σημείο

Δεδομένου ότι η περιοχή πονάει, ίσως θελήσεις να της κάνεις μασάζ. Αντιστάσου στην παρόρμηση! Το άγγιγμα ή το μασάζ της μελανιάς μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε περισσότερα σπασμένα αιμοφόρα αγγεία και σε μια χειρότερη εμφάνιση της περιοχής.

9. Εφάρμοσε άρνικα στη μελανιά

Για εσένα που προτιμάς τις φυσικές θεραπείες, δοκίμασε την άρνικα. Η άρνικα είναι ένα φαρμακευτικό βότανο γνωστό για την αντιμετώπιση του πόνου και του πρηξίματος. Μπορείς να το προμηθευτείς σε μορφή τοπικής γέλης ή αλοιφής, την οποία μπορείς στη συνέχεια να εφαρμόσετε απευθείας στο μελανιασμένο δέρμα.

10. Εάν η μελανιά συνοδεύεται από κόψιμο, κράτησέ την καλυμμένη

Συχνά, ένας μώλωπας δεν είναι το μόνο πρόβλημα -μπορεί επίσης να έχεις να κάνεις με γρατζουνιά ή κόψιμο. Αν συμβαίνει αυτό, μπορείς να επιταχύνεις την επούλωση του δέρματος καθαρίζοντάς το σχολαστικά με σαπούνι και νερό, ακολουθούμενο από την εφαρμογή μιας αντιβιοτικής κρέμας όπως το Neosporin, και στη συνέχεια δένοντάς το με ασφαλείς επιδέσμους.

11. Μην καπνίζεις

Αν καπνίζεις θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το κάπνισμα μειώνει την παροχή αίματος και καθυστερεί την αποκατάσταση των ιστών, σαμποτάροντας έτσι την ταχεία επούλωση της μελανιάς.

12. Προσπάθησε να αποφύγεις ορισμένα φάρμακα

Εάν διαπιστώνεις ότι έχεις πολλούς ανεξήγητους μώλωπες, θα πρέπει να επανεκτιμήσεις την τρέχουσα συνταγογραφούμενη αγωγή σου. Τα αντιπηκτικά φάρμακα, τα αντισυλληπτικά χάπια, η ασπιρίνη, τα φάρμακα για την αρθρίτιδα, τα διουρητικά και τα κορτικοστεροειδή μπορεί να συμβάλλουν στους μώλωπες. Αν υποψιάζεσαι ότι συμβαίνει αυτό, μίλα με το γιατρό σου για να δείτε αν υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ώστε να έχεις λιγότερους μώλωπες.

pexels-thelazyartist-1446524.jpg