Αγάπησέ το ή μίσησέ το: Μία κουταλιά την ημέρα Marmite έχει 2 τεράστια οφέλη για την υγεία

Αγάπησέ το ή μίσησέ το: Μία κουταλιά την ημέρα Marmite έχει 2 τεράστια οφέλη για την υγεία
Pexels

Οι ευεργετικές ιδιότητες αναλύθηκαν σε μελέτη και να τα αποτελέσματα. 

Το Marmite (ελληνική προφορά: Μάρμαϊτ) είναι ένα κλασικό βρετανικό άλειμμα. Παρασκευάζεται από εκχύλισμα μαγιάς, το οποίο αναμιγνύεται με εκχυλίσματα λαχανικών και αλάτι και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον οργανισμό.

Η βρετανική έκδοση του εν λόγω προϊόντος είναι μια σκουρόχρωμη καφέ πάστα τροφής με ένα ισχυρό άρωμα, η οποία είναι εξαιρετικά αλμυρή. Αυτή η χαρακτηριστική γεύση αντικατοπτρίζεται στο σύνθημα μάρκετινγκ της βρετανικής εταιρείας: «Αγάπησέ το ή μίσησέ το» ("Love it or hate it"). Η ονομασία του προϊόντος εισήλθε στα βρετανικά αγγλικά σαν μεταφορά, για κάτι που αποτελεί επίκτητη γεύση ή για κάτι που τείνει να πολώσει τις απόψεις.

Μερικοί άνθρωποι δεν αντέχουν αυτό το πράγμα, αλλά μια κουταλιά Marmite κάθε μέρα θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στο στρες και το άγχος και να βελτιώσει ακόμη και τον ύπνο, σύμφωνα με μια μελέτη. Μάλιστα, οι Times ανέφεραν ότι το Marmite είναι ευεργετικό για το νευρικό σύστημα.

Μαγειρεύεις λάθος τον σολομό και αυτό είναι το hack που θα δώσει «ένταση» στο πιάτο σου

Παρά την υψηλή περιεκτικότητά του σε αλάτι, είναι γεμάτο με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη, οι οποίες υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα και βοηθούν στην απελευθέρωση ενέργειας από την τροφή.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του York διαπίστωσε ότι οι βιταμίνες Β στο Marmite μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή που ηρεμεί τον εγκέφαλο. Το Journal of Psychopharmacology δημοσίευσε αποτελέσματα που υποδηλώνουν ότι ένα καθημερινό κουταλάκι του γλυκού Marmite για ένα μήνα θα μπορούσε να μειώσει την ανθυγιεινή αντίδραση του εγκεφάλου σε στρεσογόνα οπτικά ερεθίσματα. Το Marmite είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα κουταλάκι του γλυκού Marmite κάθε μέρα για ένα μήνα, ενώ μια ομάδα ελέγχου κατανάλωνε φυστικοβούτυρο. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση, περίπου 30%, στην αντίδραση του εγκεφάλου τους στα οπτικά ερεθίσματα, που μετρήθηκε με την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας με τη χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG), αναφέρει το Gloucestershire Live.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτή η αυξημένη επικράτηση της βιταμίνης Β12 μέσω της κατανάλωσης Marmite θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή, του GABA, στον εγκέφαλο. Δρώντας ως αναστολέας, το GABA ρυθμίζει τη διεγερσιμότητα των νευρώνων μειώνοντας κυριολεκτικά την ένταση των νευρωνικών αντιδράσεων εξασφαλίζοντας τη διατήρηση ενός ισορροπημένου επιπέδου δραστηριότητας για την υγεία του εγκεφάλου.

Η μελέτη αυτή παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως το Marmite, μπορεί να επηρεάσει αυτές τις νευρικές διαδικασίες, καθώς φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα του GABA. Οι ανισορροπίες στο GABA έχουν συνδεθεί με διάφορες νευρολογικές διαταραχές.

Ξαναζεσταμένη πίτσα (σαν φρέσκια) με το viral hack του TikTok (και χωρίς φούρνο μικροκυμάτων)

Η Anika Smith, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του York και κύρια συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τις φλοιώδεις διεργασίες διέγερσης και αναστολής - γεγονός που συνάδει με τα αυξημένα επίπεδα GABA που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου».

Και πρόσθεσε: «Καθώς οι επιπτώσεις της κατανάλωσης Marmite χρειάστηκαν περίπου οκτώ εβδομάδες για να εξασθενήσουν μετά τη διακοπή της μελέτης από τους συμμετέχοντες, αυτό υποδηλώνει ότι οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Πρόκειται για ένα πραγματικά πολλά υποσχόμενο πρώτο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να μεταβάλλουν τις διεργασίες του φλοιού και ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να διερευνηθεί κατά πόσον μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή αυτής της τεχνικής θα μπορούσε να έχει κάποιες ιατρικές ή θεραπευτικές εφαρμογές στο μέλλον. Φυσικά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί και να διερευνηθεί αυτό, αλλά η μελέτη αποτελεί μια εξαιρετική βάση για αυτό».

Ο Dr Daniel Baker, λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης του 2017, δήλωσε: «Η υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης Β12 στο Marmite είναι πιθανό να είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από τα αποτελέσματα που δείχνουν σημαντική μείωση της ανταπόκρισης των συμμετεχόντων σε οπτικά ερεθίσματα».

Ο ίδιος εξήγησε περαιτέρω: «Εφόσον βρήκαμε μια σύνδεση μεταξύ της διατροφής και συγκεκριμένων εγκεφαλικών διεργασιών που αφορούν το GABA, αυτή η έρευνα ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μελέτες που εξετάζουν πώς η διατροφή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πιθανή οδός για την κατανόηση αυτού του νευροδιαβιβαστή».

Ωστόσο, προειδοποίησε: «Παρόλο που το GABA εμπλέκεται σε διάφορες ασθένειες, δεν μπορούμε να κάνουμε θεραπευτικές συστάσεις με βάση αυτά τα αποτελέσματα και τα άτομα με ιατρική κατάσταση θα πρέπει πάντα να αναζητούν θεραπεία από τον γενικό τους ιατρό».

david-griffiths-46CvyiN3u1I-unsplash.jpg