Γιατί το παιδί σας δεν παίρνει βάρος;

Γιατί το παιδί σας δεν παίρνει βάρος;

Μάθετε όλα όσα πρέπει για την στασιμότητα του βάρους του παιδιού σας.

Το βάρος αλλά και το ύψος του παιδιού παρακολουθείται από τον παιδίατρο. Γι' αυτόν τον λόγο υπάρχουν και οι διάφορες καμπύλες, όπου η τοποθέτηση των στοιχείων του παιδιού σε θέσεις κάτω της 3ης Ε.Θ. θεωρείται αιτία για διερεύνηση τυχόν κάποιου αιτίου. Τα αίτια που προκαλούν στασιμότητα βάρους είναι οργανικά και μη-οργανικά.

Τα μη-οργανικά είναι αυτά που δίνεται μειωμένη τροφή, λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε λαθών σίτισης. Τα συχνότερα οργανικά αίτια είναι αυτά που χαρακτηρίζονται από μειωμένη πρόσληψη τροφής και απώλεια θερμίδων, από το πεπτικό. Μετά από λοιμώξεις ακόμη και ιογενείς, στα παιδιά προκαλείται ανορεξία για μερικές ημέρες. Οι πιο συχνές λοιμώξεις είναι η ουλοστοματίτιδα και παθήσεις του στοματοφάρυγγα. Στα βρέφη οι πιο συχνές παθήσεις είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών, από το έντερο. Οι συνηθέστερες παθήσεις είναι η κοιλιοκάκη, η κυστική ίνωση και η αλλεργία στο γάλα αγελάδος. Στα μεγαλύτερα παιδιά η νόσος που είναι συνηθέστερη είναι η νόσος του Crohn.

Για να αυξήσει το παιδί την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων, πρέπει να έχουμε πολλά γεύματα 5-6 και καλή αναλογία πρωτεϊνών-υδατανθράκων και λιπιδίων. Συχνά δίνουμε στα παιδιά υπερθερμιδικά σκευάσματα μέσα στο γάλα και τις τροφές για να αυξήσουμε τις θερμίδες. Η χορήγηση βιταμινών δεν είναι απαραίτητη. Μόνο σε ορισμένες παθήσεις του εντέρου χορηγούνται.